Očkování je příliš pomalé, kritizuje premiér. Hejtmanům zase stále chybí jasná strategie

Události: Česko podle Blatného jedná o nákupu dalšího milionu dávek vakcíny (zdroj: ČT24)

Česko podle ministra zdravotnictví jedná o nákupu dalšího milionu dávek vakcíny společností Pfizer a BioNTech. Ty by stačily pro půl milionu lidí. Premiér má ale k dosavadnímu postupu očkování výhrady. Jen do konce roku totiž dorazilo o třetinu víc dávek, než kolik nemocnice podle hlášení stihly spotřebovat. A v zemi už jsou další.

První vakcíny dorazily do Česka v období Vánoc. Očkovacích dávek v nich bylo dost pro bezmála 30 tisíc lidí, a při šesti dávkách z ampule dokonce i pro víc. Podle posledního dostupného údaje ale prošlo očkováním necelých 20 tisíc lidí. „Oni mají jasný úkol, že musí očkovat co nejdřív, zkrátka abychom byli v pozici, že se čeká na vakcínu, a ne že vakcína čeká na lidi,“ kritizoval premiér Andrej Babiš (ANO).

Tento týden v první pravidelné dodávce Česko dostalo vakcínu pro dalších minimálně 70 tisíc potřebných. Ministerstvo chce přiobjednat další. „Kdykoliv se objeví další možnost toho nákupu, protože i toto se u různých výrobců vyvíjí, tak Česká republika bude mít zájem o maximální počet vakcín,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Další zásilku očkovací látky čeká například Nemocnice Blansko. Nyní tam dostávají vakcínu zdravotníci a další prioritní skupiny. „Předpokládám, že padesát procent zaměstnanců by mohlo být naočkováno příští týden,“ odhadla ředitelka Vladimíra Danihelková.

Kraje chtějí jasný plán očkování

Jasnější představu o očkovací strategii žádají kraje. Hejtmani proto nyní chtějí po ministerstvu, aby spustilo co nejdříve registrační systém. Vyjasnit taky chtějí, kdo bude mít přednost. „Jak se mají vybírat, aby to byl ten věk, aby to byla diagnóza, aby bylo jasné, kdo má kdy jít se očkovat, na koho se kdy může dostat, aby vláda nevyvolávala tou strategií zbytečná očekávání lidí,“ žádá o upřesnění hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR Martin Kuba (ODS).

Kabinet jedná o tom, kdo pomůže s očkováním. Podle premiéra by to mohli být praktičtí lékaři, zubaři nebo lékárny. Nemocnice jsou přetížené a toto všechno je lidský potenciál, podotýká Babiš.

Jedno z největších očkovacích center nyní chystá epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula ve velkém sále kongresového centra Aldis v Hradci Králové. Místo hlediště plánuje až dvacet stanic, kde zdravotníci naočkují denně 1200 lidí. Zajistit musí ještě personál. „Nebudou samozřejmě očkovat jenom lékaři, dominantně to bude otázka třeba zdravotních sester,“ nastínil.

Evropská komise schválila ve středu k použití už druhou vakcínu, kterou vyvinula společnost Moderna. Místo plánovaných 80 tisíc dávek jich ale podle premiéra přijde v lednu do Česka jen 20 tisíc.