O výpadku vakcín jsme věděli dlouho, důležitá jsou očkovací centra, říká hejtman Kuba

Interview ČT24: Jihočeský hejtman Kuba o očkování (zdroj: ČT24)

Termínů na očkování proti covidu-19 je teď podle ministra zdravotnictví o něco méně. Ministr Jan Blatný (za ANO) ale tvrdí, že to neznamená nutné přerušení vakcinace. Podle hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby (ODS) se o snížení dodávek vakcín vědelo dlouho, jen ho vláda špatně komunikuje. Zásadní roli pro rychlost očkování budou hrát velká očkovací centra, řekl to v Interview ČT24.

Pro hejtmana Kubu není omezení očkování žádná nová zpráva. „Čtrnáct dní to panu ministrovi opakuji, je potřeba to lidem říkat na rovinu, tak jak to je,“ říká jihočeský hejtman. Podle jeho slov se Jihočeský kraj na podobnou situaci připravoval dlouhodobě a záměrně nevypisoval pro lidi termíny očkování, když neměl jistý dostatek vakcín.

„Tento týden už žádné další termíny vypsat nemůžeme, protože nám dorazily čtyři krabice vakcíny, a to nám stačí maximálně na přeočkovávání zdravotníků, které jsme očkovali v prvním týdnu v lednu,“ popisuje Kuba. Dle něj je chyba u ministerstva zdravotnictví a vlády, které s lidmi nedostatečně komunikují. Že se očkování zpomalí bylo jasné, míní.

Podle Kuby by se měly vypisovat termíny pro očkování až v momentě, kdy mají kraje dostatek vakcíny na to, aby pokryly potřebu. To některé nedělají. „Pro kraje je problematické, když jeden týden čekají šest krabic vakcín a dostanou tři. My už teď jsme na hraně toho, abychom naočkovali lidi druhou dávkou v rozmezí 21 až 28 dní,“ přibližuje Kuba aktuální stav okolo očkování.

Vakcín je dost, očkování se přerušovat nemusí

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) se ve středu ohradil proti tomu, že by se mělo přerušit očkování proti covidu-19. „Já si nemyslím, že by v České republice byl nedostatek vakcín tak velký, aby se přerušilo očkování. My jen upozorňujeme na to, že těch termínů je teď o něco méně, a ne že by se mělo přerušit očkování,“ vysvětlil ministr.

„Já na rovinu říkám, ať se pan ministr přijede podívat do jižních Čech a tady se musí přerušit očkování,“ reaguje na slova Blatného Kuba. Chválí ale ministerstvo a novou koordinátorku očkování Kateřinu Baťhovou například za to, že se snaží přerozdělovat vakcíny v rámci krajů tam, kde jsou potřeba kvůli přeočkování druhou dávkou.

Baťhová nahradila na postu národního koordinátora pro očkování proti covidu-19 Zdeňka Blahutu, který se v pondělí vzdal své funkce se slovy, že je rád, že je to za ním. „Já jsem toho s panem Blahutou nikdy moc neřešil, vždycky jsme se snažili domlouvat s paní Baťhovou, která byla zodpovědná za rozdělování vakcín a myslím si, že ona se opravdu poctivě snaží rozdělovat vakcíny férově,“ říká Kuba.

Jako hejtman Kuba od koordinátora prý potřebuje vědět jen to, kdy a kolik vakcín jeho kraj dostane. Pokles dodávek jde podle Kuby na vrub Pfizeru. „Já se ptám, kdo vyjednával tu smlouvu za Evropskou unii, jaké tam byly sankce, jakou má Evropská unie sílu na to, aby po dodavateli vakcín vyžadovala dodávky,“ myslí si Kuba.

V Jihočeském kraji měli už do registru očkování přihlášeno na 12 tisíc seniorů, z čehož 3,5 tisíce naočkovali. Připravená mají také očkovací centra a při jejich zapojení hejtman odhaduje, že by v kraji navakcinovali seniory asi za dva dny.

Praktici by chtěli očkovat

Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka již dříve kritizoval kraje za to, že nemají příliš zájem, aby začali ve větším očkovat praktičtí lékaři. Podle Kuby je to způsobené hlavně tím, že by se v systému vytvořil zmatek. Praktici také nemají povinnost očkovat. Hejtman by se nyní raději zaměřil na rychlé proočkování nejstarší generace.

Plánuje proto například jejich svoz do očkovacích center. „Chceme to udělat ve spolupráci se starosty, protože oni se na ty své seniory mohou obrátit,“ popisuje Kuba. Pokud se podle něj chce některý senior naočkovat třeba později u svého praktického lékaře, tak může, ale primárně by se zaměřil právě na očkovací centra.

Až do Jihočeského kraje přijdou větší dodávky vakcíny Pfizer, tak budou lékaři schopni naočkovat nárazově velké množství lidí, myslí si Kuba. „Je třeba systém nastavit tak, aby v březnu, dubnu, květnu byl schopný naočkovat lidi nad 60 let a tím stát vyřeší to, co ho nejvíce trápí,“ míní Kuba. V nemocnicích podle něj nejčastěji končí právě senioři a jejich proočkování by umožnilo rozvolnit opatření.

„Pro veřejnost je v této krizi extrémně důležitá důvěra v celou skupinu lidí, kteří stát vedou,“ říká Kuba. Není si ale jistý, že vládě lidé opravdu důvěřují. „Bohužel mám pocit, že na ministerstvu hrají hru, jak ještě lidi znejistit, končí náměstci a koordinátoři se slovy, že se s ministrem pomalu nedá spolupracovat,“ myslí si Kuba.

O to víc podle něj záleží na správném informování veřejnosti například o úmrtích lidí na covid-19. Když se tak neděje, je to následně živná půda pro dezinformace, uzavírá hejtman Martin Kuba.