Očkování zvládneme, problém ale může být logistika, říká šéf Sdružení praktických lékařů Šonka

Interview ČT24: Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů (zdroj: ČT24)

Od pátku se mohou lidé v Česku začít na internetu registrovat k očkování proti koronaviru, zatím ale jenom ti od 80 let věku. Seniorům, kteří počítač neovládají, může pomoci kdokoliv z rodiny či známých. Informace k očkování by měli dostat i na lince 1221 nebo od praktických lékařů. Ti by se postupně měli zapojit i do samtoného očkování a aplikovat až 50 tisíc dávek denně. Jak jsou na to lékaři připraveni a jak zvládají současnou situaci, popsal v Interview ČT24 předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka.

Podle Šonky je v současné době v ordinacích praktických lékařů poměrně hodně nemocných. „Je to podobné, jako to bylo v listopadu, kdy vrcholila podzimní vlna covidu. Teď po Vánocích opravdu pacientů přibylo,“ popsal aktuální situaci. Ostatních respiračních onemocnění je podle něj málo. „Chřipku já jsem letos ještě neviděl,“ dodal. 

Šonka vysvětlil, že chřipka zatím není proto, že lidé musejí nyní dodržovat velmi přísná vládní opatření proti šíření koronaviru. „Je omezen pohyb lidí, nosí se roušky, necestuje se. Skutečně ta chřipka letos nedorazila, zatím,“ uvedl. 

Předseda praktiků uvedl, že nyní už přibývá covid pozitivních pacientů méně než například v předchozím týdnu, kdy nárůst kulminoval. Vyšší počet nově indikovaných pacientů se ale zřejmě teď bude projevovat v nemocnicích. „V nemocnicích se to projeví za dva, možná tři týdny,“ řekl. 

Podle Šonky se praktičtí lékaři stále snaží udržet běžný provoz v ordinacích, to znamená věnovat se chronicky nemocným pacientům, ale zaměřují se nadále i na prevenci. „Samozřejmě ten režim je takový, že chceme, aby pacienti nepřicházeli do čekáren bez objednávání. Všichni fungujeme tak, že pacienta objednáváme po telefonu. Daří se nám, aby se ti lidé v čekárnách nehromadili,“ uvedl. Někteří lékaři podle něj zavedli i on-line objednávání.

Denní přehled počtu osob s nově prokázaným onemocněním covid-19
Zdroj: ČT24

Má současná covidová situace dopad na zdraví lidí? Podle Šonky většinou ne. „Snažíme se nezanedbávat preventivní prohlídky. Když jsem si dělal statistiku, tak v mé ordinaci jsme udělali loni víc preventivních prohlídek než v předloňském roce. To, co jsme nezvládli na jaře, se během podzimu dohnalo,“ řekl Šonka. 

Zároveň ale uvedl, že někteří lidé mají momentálně strach chodit k lékaři, obávají se toho, že by se v ordinaci nebo v nemocnici nakazili covidem-19. Podle Šonky však těchto pacientů není příliš, spíš jde o výjimky. 

U pacientů, kteří už covid-19 prodělali, pozorují praktičtí lékaři i nadále řadu problémů. „Jsou tam opravdu dlouhodobé potíže jako únava, bolesti kloubů a svalů, dušnost nebo pocit nevýkonnosti,“ řekl s tím, že tyto problémy postupně u pacientů ustupují. Problémy, které přetrvávají nejdelší dobu, jsou podle Šonky ty plicní. 

Zvládnou praktici očkovat 50 tisíc lidí denně?

Ministerstvo zdravotnictví už dříve oznámilo, že v Česku by mohlo dostat vakcínu až sto tisíc lidí denně, polovinu z tohoto počtu by měli zvládnout právě praktičtí lékaři. Šonka tvrdí, že by to mělo jít a že lékaři jsou na to připraveni. „Většina kolegů se do toho očkování aktivně hlásí a snaží se, aby to u nás běželo co nejdříve,“ uvedl. 

Do očkování se má zapojit až pět tisíc praktických lékařů, což znamená, že každý z nich by měl denně naočkovat deset lidí. „To je něco, co se dá zvládnout při nepříliš narušeném chodu našich ordinací. Nemůžu ale tvrdit, že to bude jednoduché,“ řekl s tím, že samotné očkování problém nebude, horší podle něj bude logistika nebo administrativní zátěž. 

Praktici nyní připravují objednávací systém; ten, který začíná fungovat v pátek, totiž není určen pro objednání očkování u praktického lékaře. Pacienty by měli objednávat telefonicky nebo on-line. Pokud jde o samotné vakcíny, měli by aplikovat hlavně látky, které nejsou tak náročné na skladování, jako je vakcína od společností Pfizer a BioNTech. 

„Obecně očkování doporučujeme,“ říká Šonka

Praktičtí lékaři by podle Šonky měli očkovat hlavně nejrizikovější skupinu, což jsou senioři. To je podle něj část populace, která by se měla naočkovat co nejdříve. Ostatní by měli jít hlavně přes státní systém a nechat si aplikovat vakcínu v očkovacích centrech. 

Předseda sdružení připomněl, že praktici očkování doporučují všem, kteří ho podstoupit mohou. „Pokud ten člověk nemá nějaké kontraindikace, tak v podstatě není co zvažovat,“ řekl s tím, že výjimku tvoří ti, kteří už covid prodělali. Tito pacienti si mohou podle něj dovolit s očkováním počkat. „Obecně ale očkování doporučujeme,“ dodal.