Registrace na očkování začne fungovat v pátek v osm hodin. Dát ruku do ohně u IT nejde, ale vše se testovalo, řekl Dzurilla

Události: Jak se přihlásit na očkování a nejčastější dotazy seniorů (zdroj: ČT24)

Od pátečního rána začne fungovat centrální rezervační systém na očkování proti covidu-19. V prvních dvou týdnech se budou moci na očkování objednávat lidé nad 80 let, ostatní až od 1. února. Prvním krokem bude registrace do rezervačního systému, který potom vyhodnotí rizikovost pacienta. Zdaleka ne každý, kdo bude mít o očkování zájem, dostane termín ihned, uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Veřejný rezervační systém zatím není určen zdravotníkům, ti se budou hlásit dál přes zdravotnická zařízení.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný společně s premiérem Andrejem Babišem (ANO) představili centrální rezervační systém pro očkování proti covidu-19, který ministerstvo zdravotnictví spustí v pátek v osm hodin dopoledne. Bude přístupný přes internetovou adresu http://crs.uzis.cz a také se do něj lze dostat zprostředkovaně po telefonátu na číslo 1221.

Systém očkování je určen široké veřejnosti, nikoli zdravotníkům, kteří se budou zatím hlásit jako dosud přes zdravotnická zařízení. „Důvodem je to, aby se někdo nepokoušel podvádět,“ ozřejmil Blatný.

UK: Očkování proti covidu-19 v Česku (zdroj: ČT24)

Ve veřejném systému se zájemci o očkování v prvním kroku zaregistrují – zadají jméno, rodné číslo, zdravotní pojišťovnu a další potřebné údaje. Potom je systém buď pustí, nebo nepustí k samotné rezervaci termínu. Bude záležet na tom, za jak prioritního konkrétního člověka rezervační systém vyhodnotí. Pokud nebude mít nikdo prioritu například kvůli svému zdravotnímu stavu, půjde na řadu dříve ten, kdo se dříve zaregistruje.

Kdo termín nedostane ihned, dočká se jej později. „Jste v systému zaveden a dostanete informaci, že se pro vás místo uvolnilo,“ řekl ministr. Kdo vakcínu dostane, obdrží i certifikát, který bude papírový i elektronický a mezinárodně platný, takže by měl být použitelný i v případě, že bude v zahraničí potřeba absolvované očkování v budoucnu dokládat.

Brífink k Centrálnímu rezervačnímu systému pro očkování (zdroj: ČT24)

Stát kromě vakcinace v očkovacích centrech zařídí i to, aby přípravek dostali lidé, kteří si pro něj nemohou sami přijít. Ministr Blatný ujistil, že budou očkováni doma, nebo se jim na očkování zajistí přeprava. Klíčové pro to budou očkovací týmy, které by měly být na každém z 31 očkovacích center.

„Distribuční očkovací místo povinně zřizuje minimálně jeden mobilní očkovací tým pro potřeby příslušného kraje (…) Mobilní očkovací tým slouží pro zabezpečení očkování institucionalizovaných osob,“ stojí v očkovacím plánu.

S registrací očkování mohou případně pomoci praktičtí lékaři a lékárny. Registrace v lékárnách bude lidem dostupná při nemožnosti přihlásit se do systému přes call centrum, praktického lékaře nebo obecní úřad. „Registrace v lékárně nebude k dispozici ihned od zítřejšího dne, ale pravděpodobně během příštího týdne, kdy bude registrační portál plně funkční,“ uvedla ve čtvrtek mluvčí lékarnické komory Michaela Bažantová.

Lékárníci by se v budoucnu mohli podílet na ředění vakcín a přípravě očkovacích látek jak v lékárnách, tak v očkovacích centrech. Aby mohli sami očkovat, musela by se změnit legislativa.

Události: Rezervace očkování (zdroj: ČT24)

První termíny budou možná již na pátek, většina až na další týden

První termíny by měly být podle ministra Blatného v rezervačním systému na příští týden. Všeobecná fakultní nemocnice v Praze však předpokládá, že by první objednaní senioři mohli přijít na řadu již o víkendu a Fakultní nemocnice Olomouc by chtěla první zájemce starší 80 let očkovat již v pátek. V pražské Nemocnici Na Bulovce začne podle primářky infekčního oddělení Hany Roháčové očkování lidí nad 80 let v pondělí.

Že registrační systém funguje hlavně on-line a že je v prvé řadě určen nejstarším seniorům, vzbudilo i obavy. Ačkoli vláda odkazuje na infolinku, případně praktické lékaře, kteří by měli objednání na očkování zprostředkovat, na některých místech přislíbila pomoc i samospráva.

Vlastní infolinky vytvoří kraje. V Karlovarském kraji bude možné volat na linku 607 600 017, na Vysočině na 564 602 602, v Královéhradeckém kraji na číslo 495 817 110. „Lidé, kteří nemají přístup k internetu nebo jim s registrací nemohou pomoci blízcí a nedovolají se na centrální informační koronavirovou linku 1221, mohou využít krajskou informační linku, kde získají ty nejdůležitější informace a třeba i pomoc s registrací,“ uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).

Na Vysočině budou moci bezradní zájemci o očkování kontaktovat i Senior Pointy a v Jihlavě a Třebíči se na ně vypravit osobně, nebudou-li chtít telefonovat. 

Že budou pomáhat starším obyvatelům, se připravují i některé obce. Například ve středočeských Úvalech spolu s obědy dostávají senioři i letáček, že jim pracovníci pečovatelské služby nebo městského úřadu pomohou s registrací. Sami úředníci ale nemají zatím jasno, co vše bude potřeba při registraci k očkování vyplnit. Oficiální informace nedostali. „Už tři dny pátráme a sbíráme různé informace z internetových stránek,“ uvedla tajmenice městského úřadu Jana Tesařová.

Pro obce v Olomouckém kraji připravil krajský úřad manuál, jak by měly postupovat. „Námi vytvořený návod by měl usnadnit komunikaci obcím, na které se jejich obyvatelé obrací v první řadě. Jde nám o to, aby senioři nebo lidé, kteří jim budou s registrací pomáhat, netápali,“ uvedl hejtman Josef Suchánek (STAN).

Jan Blatný je přesvědčen, že se podaří vakcíny naočkovat i v případě, že by zájemci o ně odpadali, například kdyby těsně před termínem onemocněli. „Počty nebudou příliš velké, protože vakcína se ředí a podává až přímo na očkovacích místech,“ uvedl ministr k dávkám, které mohou zbývat. Z jedné rozmražené lahvičky od firem Pfizer a BioNTech je třeba vyočkovat rovnou pět až šest dávek, nemůže se dál skladovat. Mohli by podle něj přijít na řadu i náhradníci, zdůraznil však, že i oni budou muset splnit kritéria, aby jim v konkrétním okamžiku mohla být vakcína podána. 

Systém má za sebou testy, vývoj bude pokračovat, řekl zmocněnec pro IT

Rezervační systém by měl být podle vládního zmocněnce pro IT Vladimíra Dzurilly dobře zabezpečený a dostatečně kapacitní. „Máme za sebou všechny testy. Děláme všechno pro to, abychom zítřejší (páteční) nápor zvládli,“ ujistil Dzurilla. „Testovali jsme na 1,2 milionu paketů. Infrastruktura běžela na 20 procent, a i tak jsme ji posílili,“ upřesnil. Podařilo se podle něj napravit všechny výhrady, které při zkouškách zazněly – například si hejtmani stěžovali, že v systému nejsou všechna očkovací místa.

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) navíc den před spuštěním rezervačního systému upozornil na výpadek jiného systému – totiž informačního systému, ve kterém by měly nemocnice vykazovat provedené očkování. „Den před spuštěním rezervačního sytému to není úplně ideální stav,“ podotkl.

Vladimír Dzurilla připustil, že potíže přese všechno nastat mohou. „Chtěl bych dát ruku do ohně, ale to u IT nejde, ale děláme všechno pro to, abychom z hlediska zátěže, z hlediska bezpečnosti, z hlediska celkového provozu nápor zvládli,“ uvedl.

Podle vládního zmocněnce bude po spuštění rezervací pro lidi nad 80 let pokračovat vývoj systému. V budoucnu by mohl získat přístup i ke zdravotní anamnéze registrovaných lidí, aby stanovil jejich prioritu podle zdravotního stavu. Zprvu se však bude muset spoléhat na to, co lidé sami vyplní. Případné podvody by vyšly najevo až na očkovacím místě. „Spoléháme se na to, že lidé nebudou lhát. Když mají anamnézu, musí si vzít na očkování doklad, který to potvrzuje,“ avizoval Dzurilla.

Vladimír Dzurilla: „Děláme všechno pro to, abychom zátěž zvládli.“ (zdroj: ČT24)

Naočkováno je přes 70 tisíc lidí. Vykazování vázne, připustil Blatný

Podle aktuálních dat ministerstva zdravotnictví dostalo do čtvrtečního rána vakcínu 70 680 lidí, což je méně, než kolik dosud do republiky přišlo očkovacích dávek. Těch bylo 169 tisíc, zatím poslední byla úvodní dodávka vakcín od výrobce Moderna, kterou začali zdravotníci aplikovat ve čtvrtek.

Ministr Blatný zdůraznil, že číslo 70 680 značí to, co nemocnice vykázaly, domnívá se však, že nejde o úplný údaj. Ačkoli Blatný již minulý týden řekl, že nemocnice vykazují očkování se zpožděním a že to musí napravit, nyní připustil, že se to děje stále. „Nyní je naším společným úkolem, abychom všechny naočkované opravdu vykazovali,“ podotkl.

Podle Andreje Babiše nemocnice tím, že podané vakcíny řádně nevykazují, komplikují i distribuci vakcín. „Některé kraje už žádají další vakcínu, ale nemají vykázanou ani desetinu,“ poukázal. Dodal, že vykazování považuje hlavně za zodpovědnost krajů, které jsou zřizovateli většiny nemocnic. Ministr zdravotnictví podotkl, že není možné hodnotit rychlost očkování, když stát nemá reálné informace.

Od příštího týdne budou navíc lidé dostávat druhou dávku, proto přestane počet podaných dávek odpovídat počtu naočkovaných lidí. Podle Blatného začne jeho úřad zveřejňovat oba údaje – počet podaných dávek i počet naočkovaných.

Andrej Babiš dodal, že se očkuje na 164 místech, z nich 31 je ve velkých nemocnicích. Vznikají i první velká očkovací centra. „Máme první očkovací centrum v Brně, které od pondělí zaočkovalo 1500 lidí. (…) Zítra pokračuje jednání o zprovoznění centra v Praze,“ uvedl. Míní však, že velká centra zatím nejsou potřeba, protože k jejich plnohodnotnému provozu není dost očkovacích dávek. Týdně by jich nyní mělo přicházet 70 tisíc, Jan Blatný přitom plánuje, že se bude očkovat sto tisíc lidí denně.

Moravskoslezský kraj ostatně odložil otevření svého velkokapacitního centra na výstavišti Černá louka. „Dodávky vakcín jsou ale nižší a k jejich aplikaci nám kapacitně vystačí nemocnice na území regionu a kliniky, které se do očkování veřejnosti zapojí,“ řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Vláda tají data, viní ji opozice kvůli vykazování očkování

Opoziční politici by chtěli vědět víc o tom, jak postupuje očkování. Předseda Pirátů Ivan Bartoš obvinil kabinet, že zatajuje informace. Premiér Babiš, který na sebe vzal zodpovědnost za průběh očkování, jeho přípravu podle Bartoše podcenil a selhává v realizaci. „Tuto chybu ale nenapraví tak, že bude údaje tajit. Naopak je třeba s veřejností otevřeně komunikovat a lidi informovat,“ uvedl předseda opoziční partaje.

Za selhání předsedy vlády považuje přípravu a realizaci očkování i předseda SPD Tomio Okamura. „Premiér Babiš nedávno veřejně oznámil, že bude osobně odpovědný za strategii a systém očkování. Bohužel se ukazuje, že stejně jako vládní opatření tak nemá pod kontrolou ani očkování,“ poznamenal.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka by chtěl, aby ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo data o průběhu vakcinace denně, a nikoli týdně. „Je tristní, když zde jsou dodané vakcíny, ale není systém, který by je stíhal očkovat. Toto musí zajistit vláda a dobré informace jsou základ,“ uvedl.

Začalo očkování Modernou, jde do domovů důchodců a k postiženým lidem

Od čtvrtka se v Česku očkuje již dvěma vakcínami. K té od Pfizeru a BioNTechu přibyla vakcína od Moderny, kterou mají k dispozici zdravotníci v Moravskoslezském kraji. Určena je pro domovy seniorů a další sociální zařízení, kam ji začali rozvážet pracovníci Fakultní nemocnice Ostrava.

„Přijely sestřičky z fakultní nemocnice, které dovezly vakcíny a proškolily personál, takže už se u nás očkuje,“ řekla Bohdana Rywiková z centra pro osoby se zdravotním postižením Čtyřlístek. Dodala, že zájem o očkování je velký. Vakcínu v prvé řadě dostane většina zaměstnanců v přímé péči, kteří jsou v úzkém kontaktu s klienty.

Vakcíny od výrobce Moderna je v Moravskoslezském kraji zatím 8400. Zájem o očkování zatím projevilo pět tisíc klientů sociálních zařízení a přes tři tisíce jejich zaměstnanců. Očkováni nebudou lidé, kteří v posledních 90 dnech covid-19 prodělali.