Ministr Blatný představí změny v systému PES příští týden. Zásoby injekcí v Česku jsou na 65 dní

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) představí změny v protiepidemickém systému PES příští týden, kdy je přednese vládě a zdravotnímu výboru sněmovny. Řekl to na brífinku po středečním jednání vlády. Šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) ve středu oznámil, že zásoby injekcí pro očkování proti covidu jsou v Česku na 65 dní. Nemocnice se stále potýkají s nedostatkem personálu. Česká společnost anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny (ČSARIM) na svém webu doporučila, aby se nemocnice, které mají problém, obrátily na příslušný krajský úřad.

On-line přenos

Koronavirus - leden

  • 20:21

    Evropská unie podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové při nákupu vakcín proti covidu-19 podcenila komplikace, jaké mohou nastat při jejich výrobě ve velkém.

  • 18:16
    Česko

    Se změnami v tabulce protiepidemických opatření v systému PES chce ministerstvo zdravotnictví počkat. Důvodem je podle ministra Jana Blatného (za ANO) britská mutace viru a přetíženost nemocnic.

  • 18:15
    Česko

    Evropská agentura pro léčivé přípravky začala posuzovat lék americké firmy Regeneron, který má účinkovat proti koronaviru. Česko má o přípravek zájem.

Změny v systému PES se podle Blatného dokončují v těchto dnech. Věří tomu, že počty nově nakažených budou dále klesat, opatření proto zpřísňovat nechce. „Je dobře, že vidíme, že se zdá, že dochází k lámání křivky směrem dolů,“ uvedl s tím, že věří v pokračování trendu. „Nedomnívám se, že by bylo načase zpřísňovat opatření, na druhou stranu, než se to pozitivně projeví v nemocnicích, bude to trvat sedm až deset dní,“ dodal.

Vláda jedná s organizátory akcí o nastavení pravidel, která by umožnila fungování kultury či sportu v nižších stupních protiepidemického systému PES v posledních dvou týdnech. Regulaci chce nechat na nich.

Blatný už dříve řekl, že chce v nižších stupních umožnit, aby si provozovatelé mohli ve spolupráci s hygieniky nastavit dostatečně bezpečná pravidla. Organizátoři akcí podle něj budou moci například omezit vstup pro lidi s negativním testem na covid či dokladem o prodělání nemoci v uplynulých 90 dnech.

Další úpravy budou záviset na očkování

O případné další aktualizaci protiepidemického systému PES uvažuje ministr zdravotnictví ke konci března, a to i s přihlédnutím k tomu, kolik lidí do té doby bude naočkováno, řekl na tiskové konferenci.

Vláda má navíc příští týden upravit seznam nezbytného zboží, které mohou nabízet obchody. Chce zachovat pravidlo, že velké obchody nesmí prodávat zboží, na které se specializují malé prodejny, které mají kvůli opatřením proti covidu-19 zavřeno.

V některých regionech je nedostatek injekcí

Hamáček ve středu uvedl, že nemocnice mají injekce asi na 65 dní. „Pokud v některém regionu bude nedostatek materiálu, měl by se obrátit na ministerstvo zdravotnictví a získá zápůjčku z některé fakultní nemocnice,“ vysvětlil Hamáček. Zásoby injekčních stříkaček jsou podle ministra vnitra nízké v Olomouckém, Moravskoslezském nebo Plzeňském kraji.

Stát podle Hamáčka loni objednal zásoby materiálu nutného k očkování v objemu poloviny předpokládané spotřeby. První dodávky by měly dorazit na přelomu ledna a února. „Než naskočí rezervy státu, aktuálně v celé České republice je 689 tisíc injekčních stříkaček pro aplikaci a 793 tisíc jehel,“ uvedl.

Stříkaček pro ředění je podle Hamáčka téměř 1,4 milionu, jehel pro ředění 680 tisíc a rozpouštědel je k dispozici osm milionů balení. 

V současnosti však stát dodává vakcínu například bez jehel a stříkaček. Nemocnice je tak musejí brát z vlastních zásob. Upozorňují, že potřebných pomůcek nebudou mít dostatek.

Reprodukční číslo kleslo

Epidemie koronaviru by přitom mohla v Česku začít zpomalovat. Podle údajů ministerstva zdravotnictví totiž v úterý kleslo takzvané reprodukční číslo z hodnoty 1,12 na 1,01. Pokles pod hodnotu jedna se pokládá za začátek zpomalování šíření nemoci, protože ukazuje, že jeden pozitivně testovaný v průměru nakazí méně než jednoho dalšího člověka.

Rizikové skóre PES se vypočítává kromě reprodukčního čísla také z údajů o průměru počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel za dva týdny, čtrnáctidenního průměru nakažených mezi seniory a podílu hospitalizovaných lidí s covidem-19, u kterých se nákaza prokázala až v nemocnici. Všechna tato kritéria ve srovnání s úterým podle ministerstva poklesla. Například podíl hospitalizovaných, u nichž nákaza nebyla prokázána před hospitalizací, klesl z 52 na 51 procent.

Podíl nově zaznamenaných nakažených na počtu provedených testů klesl oproti minulému úterý z téměř 40 procent na přibližně 30,8 procenta. I v neděli a pondělí byly počty nově nakažených i podíly pozitivních případů nižší než za stejné dny před týdnem.

V úterý také mírně klesl počet lidí, kteří s covidem-19 skončili v nemocnici. Před týdnem bylo hospitalizovaných skoro 7400, zatímco toto úterý 7267. Z toho asi 1100 pacientů bylo ve vážném stavu. Počet hospitalizovaných klesl i ve srovnání s pondělkem, kdy bylo v nemocnicích 7396 lidí s covidem-19.

Členové výboru ČSARIM ve středu uvedli, že žádný zdravotnický systém nemá nekonečné a nevyčerpatelné medicínské zdroje. Dostupnost personálu, lůžek či přístrojů je vždy limitovaná. Doporučili tak, aby poskytovatel zdravotní péče, u kterého jsou kapacity vyčerpány, oznámil tento stav příslušnému krajskému úřadu. 

Nákaza se nejrychleji šíří na Trutnovsku

V okrese Trutnov za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na sto tisíc obyvatel zhruba 1119 případů covidu-19 a na Náchodsku zhruba 981. Lépe jsou na tom v kraji okresy Rychnov nad Kněžnou, Hradec Králové a Jičín, kde na sto tisíc obyvatel připadá za uplynulých sedm dnů zhruba 935, 845 a 578 případů.

Hygienici v Královéhradeckém kraji zaznamenali za 24 hodin 712 nových nákaz. Den předtím činil nárůst potvrzených případů koronaviru 923, o den dříve 515 a před týdnem 1213. Od začátku epidemie bylo v kraji zjištěno celkem 51 121 nákaz. Kvůli covidu zemřelo v kraji 702 lidí, o deset více než v úterý.

V očkování na tom Česko není nejhůř

V Česku bylo do víkendu očkováno proti covidu zhruba 40 tisíc lidí. Až bude dost vakcíny, bude to podle ministra zdravotnictví až sto tisíc lidí denně. Nyní se v tuzemsku očkuje méně než v Německu a Polsku, ale více než na Slovensku a v Rakousku.

V zimních měsících ale současně výrobci neposkytnou tolik vakcíny, aby bylo možné očkovat plošně i lidi, kteří nepatří do rizikových skupin.

Nyní se očkuje zejména v nemocnicích, kde vakcínu dostávají zdravotníci nebo záchranáři, a v domovech pro seniory. V připomínkách ministerstvo řešilo kromě požadavků, kdo by měl být dříve naočkovaný, také provoz velkokapacitních center nebo IT systém.

Hejtmani ale v úterý zveřejnili výhrady k centrálnímu registračnímu systému očkování. Některé kraje zatím od vlády nedostaly přístupové klíče do systému nebo se jim s nimi nepodařilo přihlásit.  Podle hejtmanů dává metodika očkování krajům značnou volnost v tom, koho při vakcinaci upřednostní. V systému navíc chybí i některá očkovací místa.

Zdravotní pojišťovny

Inspiraci pro organizaci očkování Česko hledá i v Izraeli, který je považován za zemi, která už naočkovala asi pětinu populace. Z jednání mezi českými a izraelskými experty vyplynulo, že by pomohlo více elektronizace a zvát k očkování by lidi mohly zdravotní pojišťovny.