Během prvních tří měsíců roku Česko obdrží 1,5 milionu vakcín, řekl Blatný

V Česku podle odhadů zdravotníci naočkovali proti nemoci covid-19 už 70 až 75 tisíc osob. Řekl to premiér Andrej Babiš (ANO) po návštěvě očkovacího centra v Brně. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve středu představil podrobnou metodiku očkování. V první skupině pro přednostní očkování je podle ní 838 tisíc lidí. Blatný také řekl ČT, že během prvních tří měsíců roku Česko obdrží 1,5 milionu vakcín.

Očkovací látky od firmy Pfizer, která se do Česka dodává od 26. prosince, dorazilo přes 169 tisíc dávek, z nich 71 tisíc toto úterý. Centra aktuálně uvádějí počet 61 474 naočkovaných lidí. Ministerstvo podle Blatného neplánuje zveřejňovat denní data o počtech vakcín a očkovaných proti covidu-19. Přesnost dat je přednější, řekl po středečním jednání vlády. Povinné ale bude hlášení naočkovaných lidí ten samý den do Informačního systému infekčních nemocí (ISIN) a evidence počtu vakcín ve skladovém softwaru.

Kvůli pozdnímu hlášení z očkovacích center se podle Babiše pravidelně nezveřejňují data. „Je potřeba zajistit, aby skladové hospodářství i vykazování dávek bylo jednotné a přesné,“ řekl ministr zdravotnictví Blatný.

Od neděle navíc budou první lidé dostávat druhou dávku vakcíny. „Takových lidí budou stovky a tisíce. Tudíž potom bude správné vykazovat nikoliv naočkované osoby, ale naočkované nebo vydané dávky,“ dodal Blatný. Sám se nechá druhou dávkou očkovat v neděli ve Fakultní nemocnici v Brně.

Prioritní skupiny zůstávají po jednání vlády stejné

Definitivní podobu metodiky očkování ve středu odpoledne projednávala vláda. Ta vzala na vědomí metodický pokyn ministerstva zdravotnictví k očkování proti covidu-19. Prioritní skupiny, které budou očkovány přednostně, se podle něj nezměnily.

Do evidence zájmu o očkování se budou senioři nad 80 let moci hlásit od pátku, po víkendu je doplní zdravotníci. „Očkovací strategie byla představena před Vánoci, dnes jsme dali na vědomí vládě metodický pokyn. Definuje, jak vypadá očkovací centrum, velkokapacitní centrum a jak probíhá vakcinace,“ uvedl ministr ve středu.

Vláda podle něj vzala na vědomí informaci o metodickém pokynu a schválila usnesení, kterým bylo umožněno vydat dvě mimořádná opatření ministerstva zdravotnictví. „Ve zkratce umožňují, aby všichni lidé v České republice, kteří mohou čerpat prostředky zdravotního pojištění, měli možnost být očkováni,“ dodal Blatný.

Ministerstvo ve středu zapracovávalo další připomínky krajů nebo ostatních ministerstev. Například s ministerstvem průmyslu bylo podle Blatného nutné si vyjasnit, co přesně znamená klíčová infrastruktura státu, jejíž zaměstnanci mají přednost v očkování před ostatními.

V první skupině pro očkování proti covidu-19 je 838 tisíc lidí

Podle nové metodiky je v první skupině pro přednostní očkování 838 tisíc lidí. Vyplývá to z přílohy k metodickému pokynu k očkovací strategii. V poslední verzi ze začátku ledna jich bylo zhruba o 210 tisíc méně. Nově tam jsou všichni zdravotníci, medici a dobrovolníci pracující v nemocnicích, ale také například vězeňská služba a pracovníci detenčních zařízení ministerstva vnitra, kde se vyskytují nakažení s covidem-19. Tato skupina má být podle metodiky očkována letos v lednu a únoru, cílem je u ní proočkovanost na úrovni 70 procent.

Skupiny obyvatel mají v materiálu stanoveno rizikové skóre. Nejvyšší se 14 body mají klienti domovů pro seniory, domovů se zvláštním režimem, domovů pro osoby se zdravotním postižením a odlehčovacích služeb v pobytové formě, kterých je skoro 71 tisíc. Stejné skóre dostali také hospitalizovaní v zařízeních dlouhodobé a následné péče, kterých je přes 29 tisíc. Jejich očkování proto bylo zahájeno už před spuštěním rezervačního systému 15. ledna, hlásit se tam ale ani dál nemusí.

Pro přidělení termínu pro očkování se mohou od pátku registrovat lidé starší 80 let, kteří mají rizikové skóre 13 bodů. Je jich asi 440 tisíc. Po nich s 11 body následují zdravotníci, studenti lékařských fakult a další dobrovolníci pracující v nemocnicích, zaměstnanci orgánů ochrany veřejného zdraví, zaměstnanci detenčních zařízení a věznic, kteří pracují s pozitivně testovanými.

Další skupina zahájí očkování v únoru

Pro další prioritní skupinu by se mělo očkování zahájit v únoru a naplánované je zhruba do června. Je v ní celkem 3,7 milionu lidí. Jejich pořadí se bude určovat podle rizikového skóre. Hospitalizované budou moci pro očkování vybrat nemocnice, půjde o starší 65 let nebo chronicky nemocné s rizikovými faktory.

V této skupině jsou se skóre 5 také nepostradatelní technicko-hospodářští pracovníci nemocnic, nejpotřebnější zaměstnanci kritické infrastruktury státu, vojáci, pracovníci v sociálních službách, zaměstnanci zdravotnických zařízení bez kontaktu s klienty a také 408 tisíc lidí ve věku 75 až 79 let.

Stejnou prioritu mají také lidé s cukrovkou léčenou léky nebo inzulinem, obézní s BMI vyšším než 35, se závažným dlouhodobým onemocněním plic, ledvin, srdce, jater, nádorovým onemocněním krevního nebo lymfatického systému, lidé po transplantacích, s vážným neurologickým onemocněním nebo vysokým krevním tlakem léčeným dvěma a více přípravky. Nemoc musí uvést už při registraci a musí ji doložit lékařskou zprávou.

Další v pořadí na očkování jsou lidé ve věku 70 až 74 let, kterých je 602 tisíc, a chroničtí pacienti, kteří mají méně vážné nemoci. Do stejné skupiny spadají také lidé dlouhodobě pečující o někoho z rizikové skupiny.

Tři body v rizikovém skóre má 679 tisíc lidí ve věku 65 až 69 let a ostatní pracovníci kritické infrastruktury. Dva body připadají na zaměstnance státní i obecní policie, hasičů, vězeňské služby, zaměstnance mateřských škol a dětských skupin, základních, středních škol a konzervatoří a pracovníky dětských domovů a podobných zařízení. S jedním bodem jsou do prioritní skupiny zařazeni vysokoškolští pedagogové a pracovníci pohřebních služeb a krematorií.

S očkováním se už začalo mezi klienty a zaměstnanci domovů pro seniory a zdravotníky, zejména pracujícími v nemocnicích. Do středy bylo nahlášeno přes 61 tisíc očkovaných.

Záložní nemocnice v Brně podala vakcínu 1500 lidem

Už 1500 vakcín podle Babiše podala záložní nemocnice na brněnském výstavišti. Podle premiéra je to první velkokapacitní očkovací centrum v České republice. Časem by se tam mohlo očkovat podle Babiše až 3600 lidí denně.

Fakultní nemocnice Brno spustila zátěžové testovací očkování v prostorách na výstavišti v pondělí. Nejprve šly desítky hasičů a policistů, kteří pomáhají v nemocnici jako dobrovolníci, například na stěrových místech nebo s řízením sanitek. „Oslovili jsme policisty a hasiče, protože jsou velká koordinovaná skupina,“ uvedla Plachá. Dále na očkování chodí i senioři, kteří docházejí do nemocnice na různá vyšetření.

Fakultní nemocnice Brno dostala už tři dodávky vakcíny proti covidu-19. V první bylo bezmála pět tisíc vakcín, u druhé a u třetí shodně po 11 700 vakcínách. Část předala jiným nemocnicím nebo domovům seniorů, část nechala na očkování zaměstnanců a také policistů a hasičů.

Záložní nemocnice s 300 lůžky vznikla na brněnském výstavišti loni v listopadu jako náhradní kapacita pro případné pacienty s nemocí covid-19. Zatím v ní ale žádný pacient s koronavirem nebyl, protože stačí kapacita lůžek v nemocnicích v kraji. Proto se fakultní nemocnice po domluvě s krajem a městem dohodla na využití prostoru pro očkovací centrum.

Studio ČT24: Tisková konference premiéra Babiše a ministra zdravotnictví Blatného k očkování (zdroj: ČT24)

Do Ostravy dorazila vakcína od firmy Moderna

Zásilka 8400 dávek vakcíny od společnosti Moderna dorazila ve středu do Fakultní nemocnice Ostrava (FNO). V následujících dnech se bude rozvážet do více než 150 domovů seniorů a sociálních zařízení v Moravskoslezském kraji. Mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová řekla, že do domovů seniorů půjde téměř 5 tisíc dávek, do domovů se zvláštním režimem 2 tisíce a do domovů pro zdravotně postižené 1500 dávek.

Podle vedoucího lékárníka ve FNO Petra Bašandy vakcína přišla rozmražená. „Původně se uchovává při zhruba minus 20 stupních Celsia, po rozmrznutí se uchovává při teplotě dva až osm stupňů a musí být spotřebována do 30 dnů. My vakcínu uchováváme v lednici a v následujících dnech, tedy zejména ve čtvrtek a v pátek, bude distribuována,“ řekl.

V Česku se proti covidu-19 dosud očkovalo jen vakcínou od prvního výrobce schválenou pro EU, tedy od firem Pfizer a BioNTech. Tou se od úterka očkuje i v domovech seniorů v Moravskoslezském kraji.

„Moderna je velmi podobná vakcíně, která přišla jako první od firmy Pfizer a BioNTech. Je založena na stejné bázi, nicméně liší se v tom, že je ji možno skladovat déle při teplotě dva až osm stupňů než u Pfizeru, kde je ta doba pouze pět dnů,“ řekl Bašanda. Vakcínu od Moderny navíc před použitím není třeba ředit, protože se uchovává už připravená.

„Účinnost je srovnatelná, uvádí se přes 90 procent. U obou vakcín je nutné přeočkování. U vakcíny firmy Pfizer se doporučuje po minimálně 21 dnech, u vakcíny firmy Moderna zhruba po 28 dnech,“ řekl Bašanda.

V některých krajích, například právě v Moravskoslezském nebo Zlínském, chtějí rovnou předávat očkovací látku i praktickým lékařům, aby očkovali své registrované pacienty nad 80 let. Původně se s tím podle očkovací strategie nepočítalo, praktičtí lékaři měli ve svých ordinacích očkovat až látkou od firmy Astra Zeneca, která se zatím do Česka nedodává.

„Ministerstvo zdravotnictví tomuto nebrání, naopak to podporuje,“ řekl k tomu ministr zdravotnictví Blatný. Až bude dost vakcíny, bude to podle Blatného až sto tisíc denně. Polovinu z nich by měli očkovat právě praktičtí lékaři.

Na výdaje spojené s připravovaným očkováním pak krajům přispěje ministerstvo financí z rezervy řešení mimořádných situací, a to 140 milionů korun. Každý z krajů by tak měl dostat deset milionů korun. Vyplývá to z dohody ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) a předsedy Asociace krajů a jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS). 

Od 15. ledna se budou registrovat na očkování i zdravotníci

Všichni zdravotníci se také budou moci hlásit přednostně na očkování spolu se zaměstnanci v sociálních službách pečujících o seniory a seniorky nad 80 let. Registrace odstartuje 15. ledna. Informaci České lékařské komory potvrdil Blatný. 

„Vzhledem ke změně v prioritizaci očkování zdravotníků, se kterou pan ministr na návrh komory souhlasil, dojde již od 15. ledna 2021 ke zpřístupnění parametru povolání, kde zájemce o očkování z našich řad bez ohledu na svůj věk uvede, že je zdravotník,“ uvedl na webu komory její prezident Milan Kubek.

Přednost při očkování by měli dostat kromě pedagogů z regionálního školství i akademičtí pracovníci vysokých škol. Zařazeni mají být do prioritní skupiny 1B, tedy hned po lidech s nejvyšší prioritou, jako jsou zdravotníci a nejstarší lidé. Upřednostněni by při očkování měli být také nepedagogičtí pracovníci ve školství nebo zaměstnanci výchovných zařízení, jako jsou dětské domovy a diagnostické ústavy. Řekla to mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Zdravotní ústav očkuje své pracovníky i jejich příbuzné, píše server Seznam Zprávy

Portál Seznam Zprávy ve středu uvedl, že vedení Státního zdravotního ústavu (SZÚ) rozdělilo tisícovku vakcín proti nemoci covid-19 od společností Pfizer a BioNTech mezi své zaměstnance i jejich příbuzné. Pracovníci Státního zdravotního ústavu jsou sice vedeni podle zákona jako zdravotnický personál, ale většina z nich podle serveru nepatří do ohrožených skupin.

Mluvčí SZÚ Klára Doláková tvrzení serveru, že vakcíny mohli využít i příbuzní zaměstnanců, popřela, a to navzdory harmonogramu i výpovědím pracovníků ústavu.

Blatný si kvůli informacím předvolá ředitele SZÚ Pavla Březovského. Po středečním jednání vlády ministr také řekl, že v žádném případě nelze tolerovat, aby se někdo dostal neopodstatněně k vakcíně dříve než jasně vymezené prioritní skupiny seniorů či zdravotníků.

Start očkování na základě registračního systému nebude jednotný

Začátek očkování u lidí, kteří se přihlásí do rezervačního systému od 15. ledna, nebude podle Blatného jednotný. Centra si ho určí podle svých kapacit a dodávek vakcíny. Po tomto datu bude pokračovat také očkování v nemocnicích a zařízeních sociálních služeb.

„Umím si představit, že první termíny uvolněné centrálním rezervačním systémem nemusí být stejné ve všech krajích, protože to záleží na tom, jak očkovací centra naplní centrální rezervační systém,“ uvedl Blatný. Rozhodující roli budou hrát počty dodávaných vakcín. „Začátek bude podobný, nemusí být ale na den i hodinu stejný,“ dodal.