TÉMA

Vladimír Dzurilla

Vnitro zastavilo zakázku na modernizaci CzechPointů, Rakušan kvůli ní nařídil kontrolu

Ministerstvo vnitra zastavilo zakázku na modernizaci projektu CzechPoint za desítky milionů korun. Šéf resortu Vít Rakušan (STAN) rozhodnutí zdůvodnil tím, že Národní agentura pro komunikační a informační technologie (NAKIT) nedokázala zakázku splnit. V agentuře kvůli tomu nařídil mimořádnou kontrolu, napsal v pondělí web Neovlivní.cz.
13. 2. 2023|

NAKIT od ledna dočasně povede dosavadní vedoucí právního odboru Ďoubal

Vládní Národní agenturu pro komunikační a informační technologie (NAKIT) povede od 1. ledna dočasně vedoucí jejího právního odboru Jan Ďoubal, informovalo ve středu ministerstvo vnitra. Původně byl na tuto funkci navržen právník Vladimír Chrástecký. Server Neovlivní.cz však v úterý napsal, že Chrástecký byl v minulosti pravomocně odsouzen za nadržování zlodějům. V čele agentury, která by se měla příští rok na jaře transformovat pod novou Digitální informační agenturu, končí s koncem letošního roku Vladimír Dzurilla. Na místo ředitele vypsalo vnitro výběrové řízení.
28. 12. 2022Aktualizováno28. 12. 2022, 14:49|

Rakušan chtěl jmenovat šéfem agentury pro IT Chrásteckého, o jeho dřívějším odsouzení nevěděl

Pověření Vladimíra Chrásteckého řízením Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) je podle ministerstva vnitra třeba ještě schválit. Šéf resortu Vít Rakušan (STAN) nakonec bude ve středu místo podpisu pověření řešit s náměstky situaci ohledně Chrásteckého trestní minulosti. Na ni upozornil web Neovlivni.cz. Úředník byl v minulosti odsouzen za nadržování zlodějům. Rakušan připustil, že o trestní minulosti budoucího pověřeného ředitele agentury nevěděl. Politickou zodpovědnost za tento krok ovšem přičítá Pirátům. Ani jejich předseda Ivan Bartoš se však k Chrásteckému nijak nehlásí.
27. 12. 2022Aktualizováno27. 12. 2022, 14:38|

EET je moderní nástroj 21. století, říká Havlíček. Podle Bartoše je třeba digitalizaci posunout dál

Bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) v Otázkách Václava Moravce zkritizoval plán nové vlády, která chce zrušit EET. Podle něj jde o moderní digitální nástroj, který narovnává podnikatelské prostředí. Šéf Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš to však odmítá s tím, že se na daních vybralo více i u profesí, kde EET povinná není. Bartoš také sdělil, že má v plánu i nadále spolupracovat se zmocněncem vlády pro digitalizaci Vladimírem Dzurillou, jeho současné místo ale zanikne.
16. 1. 2022|

Vládní zmocněnec pro digitalizaci Dzurilla končí. Bartoš odmítl, že by ho vyhodil

Dosavadní vládní zmocněnec pro digitalizaci Vladimír Dzurilla předává svou agendu šéfovi Pirátů a vicepremiérovi pro digitalizaci Ivanu Bartošovi. Dzurilla řekl, že jeho pozice při nové vládní sestavě nedává smysl. Funkci vykonával ve vládě Andreje Babiše (ANO) od února 2018. Babiš ve sněmovně při rozpravě k důvěře vládě oznámil, že Dzurilla dal výpověď. Bartoš odmítl, že by Dzurillu vyhodil. Řekl, že společně dospěli k závěru, že post zmocněnce je vedle vicepremiéra pro digitalizaci zbytečný.
13. 1. 2022|

Kabinet přehodnotí posty vládních zmocněnců, řekl Jurečka. „Jestli mají ještě smysl,“ odůvodnil

Vláda se chystá v příštích týdnech přehodnotit posty zmocněnců, řekl vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL). Kabinet má nyní podle svého webu devět pozic zmocněnců, a to třeba pro informační technologie či pro lidská práva.
27. 12. 2021|

Státní vyznamenání obdrží Bohdalová, Remek či in memoriam Petr Kellner

Pražský hrad zveřejnil jména nových držitelů státních vyznamenání, která se tradičně udělují u příležitosti státního svátku 28. října. Ceremoniál se ale kvůli onemocnění a hospitalizaci prezidenta neuskutečnil. Z rukou prezidenta by měli laureáti vyznamenání převzít až 1. ledna. Mezi letošními oceněnými jsou Jiřina Bohdalová, kosmonaut Vladimír Remek, judista Lukáš Krpálek nebo in memoriam podnikatel Petr Kellner.
28. 10. 2021Aktualizováno28. 10. 2021, 22:37|

Do Karlovarského kraje přišly vakcíny darované z Německa, dostanou je učitelé i senioři

Do Karlovarského kraje dorazil dar patnácti tisíc dávek vakcíny z Německa. Česko přidalo osmnáct set dávek ze svých zdrojů. Okresy extrémně postiženého regionu si vakcíny rozdělily rovnoměrně, zatím se dostaly do nemocnic v okresních městech, část půjde dále k praktickým lékařům. Ti nově mohou registrovat své pacienty k očkování sami a následně jim vakcínu sami podat, někteří ale narážejí na technické potíže i nedostatek vakcín. K očkování se od pondělí zaregistrovalo 225 tisíc sedmdesátníků, přes 20 tisíc z nich dostalo i termín.
2. 3. 2021Aktualizováno2. 3. 2021, 23:26|

Učitelé se asi od března budou moci očkovat, uvedl Plaga. Nedoporučuje však zároveň otvírat obchody a vracet žáky do škol

Pokud je návrat žáků do škol skutečnou prioritou, tak otevření obchodů a další změny nejsou možné, uvedl ve čtvrtek ráno na Twitteru ministr školství Robert Plaga (za ANO). Zvýšení sociálních kontaktů při návratu do škol musí být podle něj vyváženo povinným testováním ve výrobních firmách a maximálním využíváním home officu. Učitelé se podle něho budou moci  očkovat proti covidu asi od března. Za vhodnou považuje každou vakcínu schválenou v EU, včetně AstraZenecy.
18. 2. 2021Aktualizováno18. 2. 2021, 18:40|

Další nápor rezervační systém na očkování zvládne, tvrdí vládní zmocněnec Dzurilla

Zpočátku zahlcený rezervační systém na očkování, jehož úvodní problémy umocnil nedostatek vakcín, doznal minulý týden úprav. Lidé mají nově dostávat druhý PIN až s jistotou volného místa k očkování. Podle vládního zmocněnce pro technologie a digitalizaci Vladimíra Dzurilly by další registrace měla probíhat hladce, řekl to v pondělních Událostech, komentářích. Podle IT odborníka Jiřího Hlavenky (Piráti) by celému systému prospěla decentralizace.
26. 1. 2021|

Očkování proti covidu nabírá tempo, samosprávy spoléhají na organizaci po vlastní ose

Očkování proti covidu-19 zrychluje. Do rezervačního systému se už přihlásilo kolem 170 tisíc seniorů nad 80 let. Termín jich zatím má zhruba třetina. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že systém měl při startu potíže. Některé samosprávy tak slaví větší úspěchy při očkování po vlastní ose. Podle předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) pak společnost Pfizer sníží dodávky maximálně o pětinu. Vláda také schválila vybudování velkokapacitního očkovacího centra v pražské Libni.
18. 1. 2021|

V úterý se otevřou papírnictví nebo obchody s dětským oblečením, avizoval Babiš

V Česku se v úterý otevřou papírnictví, obchody s dětským oblečením a obuví a také prodejny spodního prádla. České televizi to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Na pondělním jednání to schválí vláda. Další uvolnění opatření se podle premiéra v příštím týdnu nečekají. Za sobotu v Česku přibylo 5199 potvrzených nákaz koronavirem, zhruba o třetinu méně než před týdnem. V nemocnici je 6473 nakažených, nejméně za téměř dva týdny. Index protiepidemického systému PES klesl na 70 bodů ze sta, v sobotu byl o dva body výše. Čtvrtý den je ve čtvrtém stupni.
17. 1. 2021Aktualizováno17. 1. 2021, 20:22|

Vláda v pondělí požádá sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, řekl Babiš

Vláda podle Andreje Babiše (ANO) požádá v pondělí  sněmovnu o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní. Premiér to řekl po jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Česko také řeší podezření na výskyt takzvané britské mutace koronaviru. Bližší výsledky budou podle Státního zdravotního ústavu příští týden. V sobotu nemohla kvůli problémům s rezervačním systémem začít s očkováním seniorů Fakultní nemocnice v Ostravě, zprovozněn byl v poledne. Potíže měli i zdravotníci v pražské motolské nemocnici, od pátku přetrvávají v Liberci. V Česku bylo zatím proti koronaviru očkováno 105 167 lidí, uvedl premiér Babiš (ANO).
16. 1. 2021Aktualizováno16. 1. 2021, 20:21|

Registrace seniorů po výpadku funguje, termín očkování ale dostal jen zlomek zájemců. Volných časů přibývá, opozice i tak hovoří o selhání

Senioři nad 80 let se mohou od pátečního dopoledne přihlašovat na očkování proti covidu-19, do večera se jich podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) registrovalo do systému 109 tisíc, jen zlomek ale již má termín vakcinace. Zahájení provozu se neobešlo bez problémů. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) rezervační systém na chvíli vypadl, ale funguje. Politici navíc již nepočítají s tím, že by od 1. února otevřeli rezervační systém pro všechny. Na řadu zřejmě půjdou nejprve lidé nad 65 let.
15. 1. 2021Aktualizováno15. 1. 2021, 21:37|

Registrace na očkování začne fungovat v pátek v osm hodin. Dát ruku do ohně u IT nejde, ale vše se testovalo, řekl Dzurilla

Od pátečního rána začne fungovat centrální rezervační systém na očkování proti covidu-19. V prvních dvou týdnech se budou moci na očkování objednávat lidé nad 80 let, ostatní až od 1. února. Prvním krokem bude registrace do rezervačního systému, který potom vyhodnotí rizikovost pacienta. Zdaleka ne každý, kdo bude mít o očkování zájem, dostane termín ihned, uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Veřejný rezervační systém zatím není určen zdravotníkům, ti se budou hlásit dál přes zdravotnická zařízení.
14. 1. 2021Aktualizováno14. 1. 2021, 19:25|

Systém PES už vydrží, věří Dzurilla i Hajdúch

Vláda zavedla nový index epidemiologického rizika PES. Podle něj se budu přijímat nebo opouštět různá omezení. Vládní zmocněnec pro technologie a digitalizaci Vladimír Dzurilla a člen Centrálního týmu Covid-19 Marián Hajdúch v Událostech, komentářích vyjádřili přesvědčení, že tento systém už vydrží.
14. 11. 2020|

Aplikace eRouška má své mouchy. Vychytáme je, ujišťuje zmocněnec pro digitalizaci Dzurilla

Od začátku týdne dostávají lidé esemesky s výzvou, aby si do svých chytrých telefonů nainstalovali eRoušku. Aplikaci, která má anonymně upozornit na setkání s osobou nakaženou koronavirem, si dosud stáhlo přes milion dvě stě tisíc lidí. Někteří ale poukazují na chyby v systému. Koordinátoři projektu ujišťují, že na odstranění nedostatků pracují.
17. 10. 2020|

Plzeňská hygiena má problémy s trasováním, teprve nyní se učí s centrálním systémem

V Plzeňském kraji nefunguje chytrá karanténa. Zdejší hygienická stanice místo centrálního systému pro trasování dosud využívala vlastní systém, který byl prý lepší. Centrální program Daktela je přitom podle odborníků naprosto klíčová věc pro boj s pandemií – jinak se může sledování nemocných a jejich kontaktů úplně rozpadnout v celém Česku.
8. 10. 2020Aktualizováno8. 10. 2020, 21:51|

Nová verze eRoušky odstartuje za čtrnáct dní. Její varování budou anonymní

Nová verze aplikace eRouška se má spustit do čtrnácti dní. Nebude již pomáhat s trasováním kontaktů, ale má posloužit k anonymnímu varování uživatele, že se mohl setkat s nakaženým člověkem. Informoval o tom ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).
1. 9. 2020|

Povinná maturita z matematiky se nezavede, souhlasí senátoři. Odvody chtějí odpustit i větším firmám

Povinná maturita z matematiky od příštího roku zřejmě zavedena nebude. Maturanti nadále budou moci dát přednost zkoušce z cizího jazyka. Senát to schválil v rámci novely školského zákona po více než dvouhodinové debatě. Senátoři chtějí také odpustit sociální odvody firmám až do 150 zaměstnanců. Předlohu vrátili do Poslanecké sněmovny k dalšímu projednání. Horní komora naopak podpořila zavedení sdílených pracovních míst a další změny v zákoníku práce.
10. 6. 2020Aktualizováno10. 6. 2020, 21:28|
Události komentáře

Chytrá karanténa (téměř) v praxi. Skoro všichni oslovení souhlasili s využitím dat, říká vládní zmocněnec

Chytrá karanténa by se mohla v příštím týdnu začít testovat naostro v terénu. Dosavadní příprava ukázala, že lidé se zpracováním údajů ze svých mobilních telefonů a platebních karet vesměs problém nemají. Podle vládního zmocněnce pro digitalizaci Vladimíra Dzurilly je hlavně potřeba zapracovat na rychlosti práce s daty. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) ale varoval před tím, aby vláda nezašla příliš daleko, kdyby se ukázalo, že systém nefunguje tak dobře, jak doufala. Chytrá karanténa byla tématem pátečních Událostí, komentářů.
4. 4. 2020|

Kvůli tendru na systém dálničních známek vláda zpřísní schvalování IT zakázek

Veškeré zakázky na informační technologie státních institucí v ceně nad šest milionů korun bude schvalovat odbor hlavního architekta eGovernmentu na ministerstvu vnitra. V pondělí o tom rozhodla vláda po kauze se zakázkou na systém prodeje dálničních známek, která byla podle vlády i odborníků předražená.
27. 1. 2020Aktualizováno27. 1. 2020, 15:08|
Interview ČT24

Rychlejší změnou čísla se lidé stanou pro mobilní operátory váženějšími zákazníky, soudí vládní zmocněnec Dzurilla

Od zkrácení doby pro převedení čísla při změně mobilního operátora a od změny u poplatku za předčasné ukončení smlouvy si vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci Vladimír Dzurilla slibuje vyšší konkurenci mezi operátory. Řekl to v pořadu Interview ČT24. Uvedené změny jsou součástí návrhu novely, který ve středu schválila vláda.
2. 3. 2019|