Systém PES už vydrží, věří Dzurilla i Hajdúch

Události, komentáře: Dzurilla a Hajdúch o systému PES (zdroj: ČT24)

Vláda zavedla nový index epidemiologického rizika PES. Podle něj se budu přijímat nebo opouštět různá omezení. Vládní zmocněnec pro technologie a digitalizaci Vladimír Dzurilla a člen Centrálního týmu Covid-19 Marián Hajdúch v Událostech, komentářích vyjádřili přesvědčení, že tento systém už vydrží.

Podle Dzurilly vláda přijala jasná pravidla rozvolňování nebo naopak zpřísňování koronavirových omezení. „Vyhodnocujeme minulost a reagujeme na to, co by mohlo přijít příště. Za mě to určitě dává velký smysl,“ vysvětlil.

Hajdúch považuje za důležité, že se bude hodnotit v týdenních intervalech. „Je to pokrok správným směrem. PES má více stupňů, komplexnější způsob hodnocení, zahrnuje více rizikových faktorů než třeba jen ten reprodukční a myslím si, že bude mnohem lépe vystihovat stávající epidemiologickou situaci,“ věří.

Je také přesvědčen, že epidemie ustupuje. Ukazují na to klesající počty nově nakažených a podíl pozitivních testů. „Věřím, že situace se začíná stabilizovat i v nemocnicích,“ prohlásil.

Zároveň varoval, že pokud PES bude indikovat zhoršení, je třeba to brát vážně. „Bude velmi důležité, aby občané dodržovali protiepidemická opatření, aby podstupovali testování, pokud je u nich indikované. Bez spolupráce s občany je takováto epidemie prakticky nezvládnutelná.“