Ministerstvo představilo index rizika PES. Česko je ve čtvrtém stupni z pěti, opatření ale ještě zůstávají

Nové rizikové skóre – Protiepidemický systém (PES) – bude od 16. listopadu zveřejňovat ministerstvo zdravotnictví na svém webu. Číslo od nuly do sta bude kalkulovat denně. Všech pět pásem rizika v nové tabulce vyžaduje, aby kvůli příslušným opatřením platil nouzový stav. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) nyní odpovídá situace stupni čtyři.

„Když víme, že od středy tohoto týdne se pohybujeme na stupni číslo čtyři, pak pokud to vydrží do středy příštího týdne, tak bychom od dalšího pondělí mohli rozhodovat o rozvolnění,“ nastínil Blatný, jak bude jeho resort pracovat s indexem. Hodnota indexu je k čtvrtku pro celé Česko 70.

Podobně jako takzvaný semafor využívá PES barevné škály pro různé stupně rizika – od zelené při nejnižším riziku po fialovou při nejvyšším. Jednotlivá opatření jsou rozdělena do pěti kategorií. Všechny stupně rizika vyžadují nouzový stav. Podle Blatného je to například kvůli omezování shromažďování. Ministr potvrdil, že navrhne prodloužení nouzového stavu, který nyní platí do 20. listopadu, o dalších třicet dní.

„Bez existence nouzového stavu se tato tabulka stává relativně bezcennou a všechna opatření se dostávají pouze do roviny doporučení,“ uvedl ministr.

Podle indexu PES budou například roušky venku i uvnitř povinné od druhého stupně rizika, rovněž od tohoto stupně ministerstvo doporučí pracovat z domova. Například služby budou zavřené pouze ve čtvrtém a pátém stupni, stejně jako vnitřní sportoviště.

Změna ve stupních pohotovosti nebude prováděna na základě jednodenních změn, protože to by vedlo k výkyvům a nestabilitě. „Ve vážné epidemické situaci musí riziko trvat aspoň tři dny, abychom překročili o stupeň výš. Pokud se budeme pohybovat směrem dolů, potom je bezpečné počkat týden, aby bylo riziko v nižších hodnotách,“ popisuje Blatný s tím, že nepůjde o robotický systém a nakonec vždy rozhodnou experti.

„Bude to expertní tým ministerstva zdravotnictví, který rozhodne a dá doporučení vládě, která má odpovědnost,“ vysvětlil ministr zdravotnictví. Zdůraznil, že ve vážné epidemické situaci, tedy na stupni třetím a vyšším, jeho resort považuje za nutné postupovat v opatřeních celostátně, pouze u nižšího rizika lze přijímat opatření regionálně.

Tisková konference k aktuální epidemiologické situaci 13. listopadu (zdroj: ČT24)

Hodnoty budou počítané pro celé Česko a pro kraje, mohou být i pro nižší územní celky, pro které se ale podle ministra zdravotnictví nebudou přijímat samostatná opatření. „Musíme celou republiku hodnotit jako celek, jinak to nejde. To by se najednou všichni, když to tak řeknu, z venkova nahrnuli do Prahy a užívali si otevřených hospod, ale přijeli by třeba nakažení. Musíme se smířit s tím, že jsme jeden stát a že ta opatření budou velmi podobná v celé zemi,“ poznamenal předseda České lékařské komory Milan Kubek.

Pro vypočítání se bude používat čtrnáctidenní počet nových případů na 100 tisíc obyvatel, zásah populace seniorů, zjednodušené reprodukční číslo a podíl pozitivně testovaných lidí ze všech testů. Zohledňovat se má také to, jestli v mezitýdenních intervalech riziko klesá, nebo stoupá.

Pokud se Česko udrží ve čtvrtém stupni rizika do středy, navrhne ministr zdravotnictví vládě, aby schválila první část rozvolnění, a to s platností od následujícího týdne. Zvýšit by se pak mohl limit pro hromadné akce uvnitř i venku ze dvou na šest. Stejné pravidlo by pak platilo i pro sportování mimo haly a tělocvičny. Ty by v následujících týdnech měly zůstat zavřené. Zákaz nočního vycházení bude platit dál. Z devíti hodin večer by se ale  jeho začátek mohl posunout na jedenáctou.

Obavy z rozvolňování vyjádřil Kubek. Česká lékařská komora v minulém týdnu vyzvala vládu k opačnému kroku, tedy zpřísnění. „Obávám se, že ta krize bude trvat dlouho. A já mám strach z toho, abychom se nedopustlili stejné chyby jako na jaře, to znamená, aby se ta protiepidemická opatření nerozvolnila příliš rychle,“ vyjářil názor Kubek.

Nový systém ale podle něj lékařská komora považuje za užitečný. „Já jsem strašně rád, že takový systém máme, a měli jsme ho mít už dávno. Ale říká se, že lepší pozdě než nikdy. Je to něco, podle čeho můžeme odhadovat, co se bude dít dál,“ dodal Kubek.

Spor o režim v obchodech a službách

Pro nákupní centra i menší obchody by se v dohledné době nic měnit nemělo. Zavřeno budou mít všichni kromě prodejců základních potřeb. Otvírací doba by se ale prodloužila, a to až na jedenáct večer. Stejné omezení by platilo i pro výdejní okénka restaurací.

Většina obchodů a služeb se totiž uvolní až na třetím stupni rizika. Jak zdůrazňuje ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), bude to za specifických hygienických podmínek. Ty jsou poměrně přísné, dle vicepremiéra proto, aby mohly otevřít všechny prodejny. „Nechceme vytvářet neférové konkurenční prostředí mezi jednotlivými aktéry,“ vysvětluje s tím, že nechce, aby byly rozdíly mezi stejnými provozovnami v obchodních centrech a mimo ně.

Havlíček považuje za velmi nadějné, že se před Vánoci otevřou obchody. Jestli to bude v závěru listopadu, nebo až v prosinci, záleží na tom, jak budou lidé dodržovat opatření, míní.

Brífink ministra Havlíčka k rozvolňování opatření v obchodu a službách (zdroj: ČT24)

Podle prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého parametry Protiepidemického systému znemožní základní ekonomické fungování celých sektorů hospodářství na mnoho dalších měsíců, což povede k hlubokému propadu ekonomické aktivity, konci firem a živnostníků a propouštění.

Podnikatelé si podle něj nepřejí neřízené rozvolňování vládních opatření, kvůli kterému by pak za několik dní museli uzavírat své provozovny znovu. Zároveň pro ně ale musí mít ekonomický smysl některé provozovny vůbec znovu otevřít. Protiepidemický systém představený ministrem zdravotnictví ale tento fakt nezohledňuje, podotkl Dlouhý.

„Nemá smysl otevřít tak, že naženete lidi do davů někde před vchodem. Nejde uřídit skupinu dvou set lidí, kteří se budou snažit nakoupit,“ přidává se prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Česká vláda se podle něj měla poučit v Německu, kde stačí v prodejně rozestupy 10 metrů čtverečních, zatímco PES požaduje 15 metrů. „Pokud bude platit ten limit 15 metrů čtverečních, tak to znamená, že zhruba 25 procent zákazníků se nedostane do obchodu,“ dodává s tím, že takové opatření by bylo pro obchodníky horší než současná omezení.

Tomáš Prouza k podmínkám pro uvolňování opatření (zdroj: ČT24)

Podle ministra zdravotnictví je ale toto opatření nutné, a to s ohledem na vývoj počtu nakažených v posledních týdnech. „Okolní země mají dva různé přístupy. Je to jedna osoba na 10 metrů čtverečních nebo jedna osoba na 15 metrů čtverečních. My jsme se na základě našich epidemických dat rozhodli pro ten přísnější model, protože si musíme uvědomit, že čísla, která jsme ještě před několika týdny měli jak v nemocnicích, tak v celkové populaci, jsou vysoká,“ vysvětlil v pátečních Událostech Blatný.

Prouza také upozornil na nejasnost v opatření. „Těch 15 metrů čtverečních na jednu osobu znamená, že v případě trafiky tam může být jen sama prodavačka,“ zdůraznil.

Trasování funguje, tvrdí Rážová a Blatný

Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové nyní vychází na jednoho nemocného 2,41 kontaktu. Je to prý zásluhou fungujících opatření. „Téměř 96 procent rizikových kontaktů je natrasováno do 24 hodin od prvního hovoru s pozitivní osobou,“ zdůrazňuje hlavní hygienička s tím, že se zvyšuje efektivita trasování, na němž zároveň pracuje dvojnásobné množství lidí než v září.

„Je evidentní, že trasování funguje dobře a jeho kvalita se nadále zvyšuje. Co je podstatné, s klesajícím počtem nakažených při kontaktu 2,41 na člověka to zcela odpovídá množství prováděných testů. Nedá se říct, že by byl nedostatek testů,“ doplňuje Blatný.

Tempo růstu zpomaluje, počty jsou ale stále vysoké

Tempo růstu nových případů nemoci covid-19 v Česku několik dnů zpomaluje. Ve čtvrtek přibylo 7874 potvrzených případů, o tisícovku méně než ve středu, ale o téměř osm tisíc méně než před týdnem ve středu, kdy byl zaznamenán rekordní denní přírůstek.

Reprodukční číslo, které udává průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, a vystihuje tak rychlost šíření nákazy, kleslo tento týden podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR na 0,7 až 0,8. „Celý vývoj evidentně odráží narůstající vliv přijatých opatření,“ interpretuje šéf ÚZIS Ladislav Dušek.

Pozitivní zpráva však podle něj nemůže smazat fakt, že nově diagnostikované počty jsou stále velmi vysoké a není to konec celého procesu. „Pozitivní zprávou je, že eskalovaný růst (poměru pozitivních a provedených testů) byl zastaven a nyní začíná číslo klesat. Stále je pravdou, že hodnota je stále velmi vysoká, riziková. Bod, ve kterém se nacházíme, je relativně nestabilní a zranitelný,“ podotýká Dušek. Dle Rážové ve čtvrtek vyšlo pozitivně 27 procent provedených testů.