Žáci prvních a druhých tříd základních škol se vrátí do lavic 18. listopadu, oznámil Plaga

UDÁLOSTI: Žáci prvních a druhých tříd se vrátí do škol 18. listopadu (zdroj: ČT24)

Žáci prvních a druhých tříd základních škol, kteří mají nyní kvůli epidemii koronaviru stejně jako ostatní děti výuku na dálku, se vrátí do lavic ve středu 18. listopadu. Speciální základní školy pro handicapované se příští středu otevřou pro všechny ročníky. Pro ostatní žáky bude podle ministra Roberta Plagy (za ANO) zatím pokračovat povinné vzdělávání distančním způsobem.

V základních a středních školách se pro zájemce umožní prezenční individuální konzultace, uvedl také Plaga na středečním brífinku.

S výjimkou speciálních a mateřských škol budou od 18. listopadu pro děti i učitele ve školách povinné roušky i ve třídách. Bude platit zákaz zpěvu a tělocviku, také by se mělo často větrat.

Třídy se po návratu do škol nebudou muset dělit do menších skupin, jako to bylo na jaře. Děti z různých tříd by se ale neměly potkávat, řekl ministr. Za dodržení této podmínky se podle něj pro prvňáky a druháky od příští středy obnoví rovněž fungování školních družin.


Na Twitteru ministr doplnil, že v malotřídních školách se s prvňáky a druháky budou moci do tříd vrátit i starší žáci z prvního stupně. To se podle mluvčí ministerstva školství Anety Lednové vztahuje třeba i na smíšené Montessori třídy, kam chodí s nejmladšími žáky i třeťáci. Obnovena bude také prezenční výuka v základních školách při výchovných a diagnostických ústavech a školách pro dlouhodobě nemocné při zdravotnických zařízeních. Pro ostatní žáky podle Plagy bude zatím pokračovat povinné vzdělávání distančním způsobem.

Brífink ministrů Plagy a Blatného k částečnému návratu do škol z 11. listopadu (zdroj: ČT24)


Zástupci Asociace ředitelů základních škol a školských odborů zprávu o návratu dětí do škol uvítali, za nejvíc problematické považují povinné roušky ve výuce. I to se podle nich ale zvládne. Předseda asociace Michal Černý řekl, že přípravy na návrat prvňáků a druháků budou jednoduché. Důvodem je podle něj i to, že se třídy nebudou dělit na menší kolektivy jako na jaře. „My tak nepotřebujeme vlastně vůbec žádná speciální opatření,“ uvedl.

Podle předsedy spolku Pedagogická komora Radka Sárköziho je návrat dětí do škol unáhlený. „Počet pozitivně testovaných je nyní obdobný, jaký byl, když se školy před měsícem zavíraly,“ upozornil. Vláda podle něj měla nejdřív zveřejnit plán postupného otevírání škol a předložit ho k veřejné diskusi.

S návratem do škol nesouhlasí také Milan Kubek, předseda České lékařské komory. „V současné situaci to považuji za naprosto šílený nápad, protože děti jsou ideálními přenašeči,“ uvedl v Událostech ČT.

Znovuotevření škol by mělo vycházet z tabulky, kterou Blatný představí v pátek

Téměř všechny školy jsou v Česku uzavřeny od 14. října, žáci se učí na dálku. Podle odborníků je ale hlavně pro nejmladší děti distanční výuka dlouhodobě nevhodná. Nadále nyní fungují mateřské školy a školy vyčleněné pro péči o děti zdravotníků, pracovníků sociálních služeb, policistů, hasičů a dalších profesí nezbytných pro chod státu.

Znovuotevření škol by mělo vycházet z modelu pro uvolňování nebo zpřísňování opatření, který bude mít pět stupňů. Tabulku, podle které se bude o školách rozhodovat, chce ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) představit v pátek. Nový systém podle něj bude počítat s tím, že pro první a druhé třídy a ve speciálních školách bude možná prezenční výuka i při nejvyšším stupni protiepidemických opatření.

Pravděpodobnost návratu všech žáků a studentů do škol do Vánoc, odmítl odhadovat. Vše podle něj bude záležet na vývoji epidemické situace, kterou může ovlivňovat chování lidí. „Já bych si návrat dětí do škol samozřejmě přál,“ řekl. Vyzval proto veřejnost k dodržování protiepidemických opatření. Podobně se vyjádřil i Plaga.

Ministr školství doplnil, že zřizovatelé by měli vybavit školy hygienickými potřebami a ochrannými pomůckami. Podle něj to patří k jejich povinnostem, protože dostávají z rozpočtového určení daní přes 14 miliard korun ročně. Každý zaměstnanec v mateřských, základních a středních školách měl již dříve od státu dostat deset respirátorů, celkem jich stát poslal do škol 2,9 milionu.

Návrat do škol by podle Plagy měl platit i pro děti, které doma žijí s někým, pro koho je nákaza covidem-19 riziková. Rodiny podle něj mohou mít také individuální vzdělávací plán a využívat možností konzultací ve škole. Dodal, že si ale neumí představit, že by někdo chtěl dítě držet pořád jen doma.

On-line přenos

Šíření koronaviru - listopad

  • 22:37

    Šéf Světové zdravotnické organizace varoval před situací v Brazílii a Mexiku, které se v poslední době potýkají s rychlým šířením koronaviru. Tedros Adhanom Ghebreyesus představitele obou zemí vyzval, aby současný stav brali "velmi vážně".

  • 22:23

    Při lyžování se koronavirus pravděpodobně příliš nešíří, uvedl krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan. Obavy však vyvolává přesun lidí do lyžařských areálů a zpět v prostředcích hromadné dopravy a shlukování rekreantů.

  • 21:49

    Vědci a lékaři v Singapuru zkoumají případ dítěte, které se v listopadu narodilo s protilátkami na covid-19, ale nemělo pozitivní test na koronavirus. Jejich cílem je pochopit dopad této nemoci na těhotné ženy a jejich děti. Bádání má objasnit, zda je možné, aby se nenarozené dítě nakazilo od matky koronavirem či od ní získalo protilátky.

Návrat nejmladších žáků je prioritou

Zjištěné případy nákazy novým koronavirem v posledních dnech mírně klesají. Ministr zdravotnictví Blatný proto již v pondělí řekl, že je nutné se připravit na řízené rozvolňování. Na středeční tiskové konferenci uvedl, že Česko je podle údajů o šíření nemoci covid-19 pravděpodobně lehce za bodem zlomu epidemie.

Ředitelka ZŠ a MŠ Plzeň-Božkov Hana Stýblová řekla v 90' ČT24, že otevření nejnižších ročníků po svátku nebude problém, ve srovnání s některými jinými úkoly nepovažuje týden na přípravu za šibeniční termín. Připravovat školu na návrat části žáků ale začne až ve čtvrtek. „Čekala jsem, jaká budou hygienická a další opatření. V kuloárech se hovořilo i o tom, že skupiny budou menší než celé třídy,“ uvedla.

Z vyjádření ministra Plagy ale již vyplynulo, že se obava ředitelky Stýblové nenaplnila a budou chodit společně celé třídy.

Rychlost šíření nákazy v Česku v posledních dnech sice zvolňuje, nadále vysoké jsou ale počty zemřelých. Situace je podle politiků i odborníků stále velmi vážná, vyžaduje dodržovat všechna omezení a dál omezovat hlavně kontakty s ostatními.

Plaga už dříve hovořil o tom, že prioritou je návrat prvních a druhých ročníků základních škol, následně obnovení provozu speciálních škol a otevření závěrečných ročníků základních a středních škol. Dosud nechtěl stejně jako Blatný oznamovat konkrétní datum. Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) dříve sliboval návrat žáků prvního stupně na základní školy od 2. listopadu, nakonec ale vláda tento termín musela odvolat.