Registrace seniorů po výpadku funguje, termín očkování ale dostal jen zlomek zájemců. Volných časů přibývá, opozice i tak hovoří o selhání

UDÁLOSTI: Na očkování se začali hlásit první zájemci z řad veřejnosti (zdroj: ČT24)

Senioři nad 80 let se mohou od pátečního dopoledne přihlašovat na očkování proti covidu-19, do večera se jich podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) registrovalo do systému 109 tisíc, jen zlomek ale již má termín vakcinace. Zahájení provozu se neobešlo bez problémů. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) rezervační systém na chvíli vypadl, ale funguje. Politici navíc již nepočítají s tím, že by od 1. února otevřeli rezervační systém pro všechny. Na řadu zřejmě půjdou nejprve lidé nad 65 let.

Do poledne se do registračního systému přihlásilo 78 tisíc zájemců o očkování, ale konkrétní termín pro vakcinaci znal jen každý šestadvacátý z nich. Ze 75 lidí, kterým zařizoval registraci ve vládním systému jihomoravský krajský úřad, nemá termín zatím nikdo. „Bohužel v našem kraji se k žádným konkrétním termínům očkování nedostali, očekáváme, že by to mohlo být v příštím termínu,“ řekl pro ČT24 náměstek hejtmana Jan Zámečník.

Ministerstvo zdravotnictví ale během dne zařizovalo, aby volných časů pro očkování seniorů přibylo. „Ve dvanáct hodin proběhla plánovaná dvouminutová odstávka, která má za cíl dohlášení dalších slotů, jak příkazem přímo řízeným nemocnicím, tak domluvou s krajskými nemocnicemi,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Některá vakcinační centra tak přidávala volné termíny odpoledne. Rezervační web opakovaně hlásil, že jsou všechny časy na všech místech rozebrané a pak znovu přihlašování umožňoval. Ráno bylo v systému asi padesát očkovacích míst, odpoledne přibyly termíny zhruba v sedmi desítkách. Nové termíny systém nabízel v nemocnicích v menších městech, ve fakultních nemocnicích, ale i ve velkokapacitním očkovacím centru v Brně.

„Omlouváme se, ale kapacita pro obsluhu rezervačního systému je aktuálně plně obsazena. Další rezervace budou umožněny později po obsloužení uživatelů před Vámi,“ uváděla během odpoledne několikrát webová stránka. Jen mezi 15:00 a 16:00 bylo plno nejméně dvakrát, pak byl systém znovu přístupný.

Registraci na očkování provází problémy
Zdroj: ČTK/Ptáček Jan

Od února se rezervační systém pro všechny pravděpodobně neotevře

Ještě větší nápor na registrační systém očekává Blatný 1. února, kdy by měl být spuštěn pro další skupiny lidí. Vládní politici dosud slibovali, že se budou moci hlásit všichni, nejspíše se ale na počátku února budou moci registrovat zatím jen lidé starší 65 let, chronicky nemocní a lidé pracující ve vybraných povoláních, se kterými vakcinační strategie počítá přednostně. Premiér Babiš považuje za zbytečné, aby se od tohoto data otevřel rezervační systém pro  všechny lidi v Česku.

Bylo by podle něj zajímavé zjistit, jaký bude o očkování celkový zájem, jinak ale kompletní registrace 1. února nemají smysl. „Je jasné, že lidé mimo nejrizikovější skupiny se dostanou na očkování až pravděpodobně v dubnu a dále,“ vysvětlil. Rezervace pro všechny tak bude podle něj potřeba posunout. „Nevím, proč to tak bylo a kdo to navrhl,“ podotkl. Prospělo by podle něj, kdyby se k očkování nevyjadřovalo tolik lidí, v současnosti je jich podle něj „strašně moc“ a měli by se starat o svou práci.

Jan Blatný zdůraznil, že odklad spuštění rezervací pro část populace nebude znamenat odklad samotného očkování. „Tím, že budu několik měsíců na čekacím listu, si nijak nepomohu,“ míní. Zdravý třicetiletý člověk podle něj přijde na řadu až za několik měsíců. Jak přesně bude pořadí upraveno, zatím podle ministra není rozhodnuto. Blatný ostatně během dne vyzval i nejstarší seniory, aby s přihlašováním k termínu nespěchali. „Můžete se klidně přihlásit třeba za týden, protože o svoji prioritu nepřijdete,“ ujistil.

Jedním z nedostatků rezervačního systému, který Blatný přiznal, je, že kdo nedostane termín, musí se na stránky vracet a opakovaně zjišťovat, zda se někde volná místa neobjevila. To se podle ministra změní. „Na zavedení automatizovaných SMS zpráv se usilovně pracuje,“ ujistil. Dodal, že zatím se ministerstvo soustředilo na to, aby mělo dostatečnou kapacitu pro odesílání SMS, které jsou nezbytně potřebné. „Jednáme o dalším navyšování,“ dodal.

90’ ČT24: Jak proočkovat Česko? (zdroj: ČT24)

Podle Dzurilly žádná aplikace systému nespadla

Při registracích na očkování nebyl však největší problém v tom, že si lidé nemohli rezervovat termíny, nýbrž v tom, že se ráno nemohli vůbec registrovat. Zájemci o očkování či lidé, kteří se jim snažili s registrací pomoci, si stěžovali na potíže s úvodním zadáním PIN kódu, který měl přijít v textové zprávě na mobilní telefon. SMS přicházely z takovým zpožděním, že kódy již nebyly platné. „Odezva na odeslání SMS s prvním pinem byla velice dlouhá. Museli jsme hovor s pacientkou přerušit,“ vylíčila lékařka Ludmila Bezdíčková, která se snažila pomoci s registrací svým pacientům. Infolinka 1221, na kterou ministerstvo zdravotnictví odkazovalo jako na alternativu k rezervačnímu webu, byla zahlcená.

Pomocná linka pro seniory organizace Elpida například řešila množství hovorů od seniorů, kterým systém „zamrzl“ nebo se jim nepodařilo registrovat. Lidé, kterým se v pátek podařilo zaregistrovat, ale nepodařilo se jim hned volný termín zarezervovat, tak mohou učinit kdykoliv později pomocí PIN kódu 2, který jim přišel na mobilní telefon.

Vedoucí pomocné linky pro seniory Kateřina Bohatá k průběhu registrace očkování (zdroj: ČT24)

„Je důležité si ten PIN někde uložit, napsat. Má platnost šest týdnů. V momentě, kdy preferované očkovací centrum dostane novou dodávku vakcín, systém rozešle zprávu, že je možné se registrovat k termínu na očkování,“ uvedla pro ČT24 vedoucí Linky seniorů Elpida Kateřina Bohatá. „Tehdy je dobré sáhnout po papírku s PIN kódem 2 a dokončit rezervaci konkrétního termínu,“ dodává.

Ministr zdravotnictví přiznal, že byly problémy s prodlevou při jejich posílání. „Nemyslím si, že by se dalo říct, že o tom někdo nevěděl nebo na to nebyl připraven,“ řekl však Blatný ke kritice mobilních operátorů, že o očekávaném náporu SMS nevěděli. „Vláda nemůže říci, že operátoři mají navýšit kapacity,“ dodal. Prvních 20 minut byl také problém s kratšími rodnými čísly, dodal.

O tom, že mobilní operátoři nevěděli o požadavku státu na SMS ověření při registraci k očkování, informoval na Twitteru výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund. 

Stát si podle něj mohl předem objednat navýšení kapacity. „Ale to se nestalo, my jsme se to začali dozvídat, až když tam byly fronty,“ sdělil šéf asociace, jejímiž zakládajícími členy jsou mobilní operátoři O2, T-Mobile a Vodafone. V nejhorším okamžiku čekalo na odbavení přes 40 tisíc zpráv a operátoři jich stíhali rozesílat pouze 20 za sekundu.

Vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla řekl v 90' ČT24, že na zajištění dostatečné kapacity pro zasílání SMS „se zapomnělo“. „My jsme se s operátory spojili, řešili jsme linku 1221, abychom to zvládli. (…) Očekávali jsme největší nápor tam,“ přiznal. Ani linka 1221 však nefungovala bez potíží. Dzurilla uvedl, že se na ni dovolalo 12 500 lidí. Rádiu Impuls řekl, že těm, kdo se nedovolali, zatelefonují operátoři zpět.

Potíž se zasíláním SMS však považuje za největší vadu na kráse prvního dne registrací k očkování. „Za velký úspěch považuji, že každý, kdo se chtěl registrovat, se registroval. Všechna rezervační místa jsou vyčerpána,“ upozornil. 

Kapacity covidové infolinky byly posíleny a ráno měla asi 140 operátorů. Průměrný hovor podle ministra Blatného trval pět minut a 15 sekund, nejdelší 39 minut. Odešlo dosud 300 tisíc SMS s potřebnými PIN kódy. Na web se v prvních dvou minutách přihlásilo 75 tisíc lidí.

Podle opozice je systém registrací selháním premiéra Babiše

Start registrací na očkování začali záhy kritizovat politici nevládních stran. „Dopadlo to špatně,“ komentoval start registračního systému předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle předsedy SPD Tomia Okamury by ale především nemusel vůbec být centrální rezervační systém. „Centrální registrace přináší problémy. (…) Je potřeba využít k očkování síť praktických lékařů, ti znají dobře rizikové skupiny, své pacienty,“ poukázal.

Předseda ODS Petr Fiala míní, že organizace očkování selhává čím dál víc a odpovědný za to je podle něj premiér Babiš. „Registr ráno dobře nefungoval, spousta lidí si stěžovala nebo čekala hodinu, než se vůbec někam dostala. Je to špatně připraveno,“ řekl Fiala. Připomněl, že blok ODS, KDU-ČSL a TOP 09 navrhuje projednat strategii očkování na nejbližší schůzi Poslanecké sněmovny.

Opoziční strany by chtěly, aby se poslanci očkováním zabývali jako mimořádným bodem řádné schůze. Kdyby to neprošlo, jsou připraveny požádat o mimořádnou schůzi. Podle Andreje Babiše opozice kritizuje, „protože umí vše nejlíp“. „Já nevím, co bych měl vysvětlovat ve sněmovně,“ konstatoval.

Poslanec Pirátů Ondřej Profant považuje za hlavní problém, že se rezervační systém začal připravovat pozdě, podle něj v období Vánoc. „Problém je v řízení státu. Že je tu epidemie, víme už rok. Že jedinou cestou ven je vakcína, víme – dejme tomu – od května,“ podotkl. Dodal, že „země, které efektivně očkují, se připravovaly výrazně déle, výrazně méně chaoticky“.

Rezervační systém chtěl podle odborníků zdlouhavě příliš zbytečných dat

Kritičtí jsou ale k vládnímu rezervačnímu webu i experti. „Rezervační systém pro očkování vykazuje všechny typické neduhy aplikací veřejné správy. Je složitý, zdlouhavý, požaduje po občanech mnoho zbytečných údajů, včetně takových, které stát již má v základních registrech. Stránka není uzpůsobená pro nevidomé, vyžaduje vlastnictví mobilního telefonu a obsahuje dlouhé a složité texty. Stát neumí vytvářet přehledné a snadno použitelné weby, což je škoda,“ řekl nezávislý odborník na technické řešení a použitelnost webových stránek Tomáš Randus.

Autoři systému také podle expertů nevyužili princip registrací „dopředu“, i když zatím nejsou dostupné očkovací dávky. Zájemce o vakcínu nemá podle nich také šanci zjistit, v jakém očkovacím centru jsou volná místa, a kam se tedy může zaregistrovat.

Problematické je také další ověření systémem CAPTCHA, kde člověk pomocí zaškrtávání obrázků dokládá, že není robotem. „Ověření CAPTCHA už by tam ani nemuselo být, protože se člověk ověřuje přes SMS a PIN, a pokud ano, tak jiný druh, aby se s tím starší lidé, kteří špatně vidí, vypořádali. Stejně tak tato CAPTCHA není vhodná pro handicapované,“ sdělil ředitel společnosti IDC-softwarehouse Karel Diviš.

Spokojen s úvodním dnem rezervování termínů na očkování není ani imunolog Vojtěch Thon. „Je nutné nepochybně zrychlit,“ apeloval. Zdůraznil, že je nutné co nejrychleji naočkovat nejohroženější skupiny společnosti. „Jakmile začne působit, tak se uvolní kapacity v nemocnicích, které jsou přehlcené,“ poukázal Thon v 90' ČT24.

Podle Babiše byl nápor „jako na silvestra“

Premiér Babiš kritiku odmítl. „Systém nezkolaboval, jak někteří tvrdili, ale byl přetížen,“ zhodnotil ranní situaci. Problémy s rozesíláním SMS zpráv jsou podle něj věcí operátorů. Ti nicméně uvedli, že s nimi stát tuto otázku vůbec neprobíral. „Jestli někdo mluvil s operátory, nebo ne, na to já neumím odpovědět,“ řekl Babiš. Dodal, že on osobně to neřešil. Hlavní nápor na registrační systém podle něj byl v pátek a dále se situace zklidní.

„Je to velký nápor, a pokud operátoři nestíhají posílat esemesky a říkají, že to je jako na silvestra, tak je třeba si uvědomit tu situaci,“ řekl Babiš. Podle statistik operátorů lidé v poslední den loňského roku odeslali téměř 26 milionů SMS zpráv. Další rezervace termínů budou následovat s tím, jak budou do Česka přicházet další dávky vakcín. Termínů pro očkování budou podle Blatného týdně řádově tisíce, možná deset tisíc. 

Brífink premiéra Babiše se starostou Prahy 1 Petrem Hejmou o průběhu očkování (zdroj: ČT24)

Zdravotníci dostanou druhou dávku o týden později

Fakt, že termín si mohlo zarezervovat jen tři tisíce lidí, je podle premiéra dán tím, že většina dávek vakcín je stále určena k očkování v nemocnicích a domovech pro seniory, tedy mimo rezervační systém.

Po boku zdravotníků se budou očkovat první registrovaní lidé. Práci zdravotníkům, kteří očkování zajišťují, ale mělo v nejbližších dnech zkomplikovat přeočkování těch, kteří mají dostat druhou dávku. Přeočkování se nakonec o týden odkládá. 

Premiér Babiš po návštěvě pražské Nemocnice Na Františku řekl, že po dohodě s ministrem Blatným by se měli zdravotníci druhou dávkou očkovat až 28., nikoliv 21. den po první dávce. Totéž se bude týkat samotného Babiše, který o týden odsunul druhou dávku plánovanou na nejbližší pondělí. Umožní to podle něj získat prostor pro očkování seniorů nad 80 let. 

„My jsme to doporučili ředitelům našich nemocnic, které budou očkovat podruhé své zdravotníky,“ uvedl. Očkování lze aplikovat po 21 až 42 dnech, takže odklad nevadí, řekl. „Není to pravidlo, je to doporučení. Předpokládám, že pan ministr to komunikoval ředitelům,“ dodal.

Pfizer chystá odstávku, podle Blatného sníží dodávky o 40 procent

Naočkováno je podle Babiše v Česku dosud 94 328 lidí. Volná místa budou do registračního systému sama centra zadávat podle toho, jak budou přicházet další vakcíny. Každý týden má přijít 70 tisíc dávek očkovací látky od firem Pfizer/BioNTech a do konce ledna ještě zbývajících 11 600 dávek od firmy Moderna.

Není však jasné, zda dorazí všechny slíbené vakcíny od Pfizeru. Výrobce podle Norského institutu veřejného zdraví oznámil, že dočasně omezí dodávky, aby mohl zvýšit své výrobní kapacity. Podle institutu postihne snížení dodávek všechny evropské země, není přitom jasné, jak dlouho výpadek potrvá.

Český ministr zdravotnictví je s postupem výrobce očkování nespokojen. „Nedodrží to, co nám slíbili,“ zdůraznil. V příštím týdnu podle něj ubude 40 procent dodávek. „Je to znatelné, budeme na to muset nějakým způsobem reagovat,“ avizoval.