TÉMA

O2

Lidé s nízkými příjmy mohou telefonovat levněji, slevu 200 korun lze využít u čtyř operátorů

Stát začal nově přispívat lidem s nízkými příjmy na telefonování nebo připojení k internetu. Dvousetkorunový příspěvek sice již stát poskytoval, ale pouze lidem se zdravotním postižením. Nově na něj dosáhnou například samoživitelé, které trápí nedostatek peněz.
8. 2. 2023|

Česko čelí velkému množství hackerských útoků. Za říjen jich bylo víc než v předchozích měsících dohromady

Nebývalému množství DDoS útoků čelilo v říjnu Česko. Podle ředitele Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Lukáše Kintra jich bylo podobné množství jako za předchozích devět měsíců dohromady. Na počátku měsíce úřad varoval před zvýšeným rizikem tohoto typu hackerských útoků, jejichž výsledkem občas bývají výpadky webových služeb.
3. 11. 2022|

Evropská komise přijala závazky firem T-Mobile, O2 a CETIN v kauze kolem sdílení sítí

Evropská komise přijala závazky, které čeští mobilní operátoři T-Mobile a O2 a provozovatel telekomunikační infrastruktury CETIN nabídli s cílem urovnat obvinění z omezování hospodářské soutěže, jež souvisí s jejich dohodou o sdílení sítí. Komise o tom informovala v pondělí. Podle agentury Reuters tak ukončila vyšetřování těchto podniků. Podle Vodafonu, který si na operátory stěžoval, Komise opět potvrdila, že sdílení bylo protisoutěžní.
11. 7. 2022Aktualizováno11. 7. 2022, 18:18|

ČTÚ vypracoval nový návrh na regulaci pro mobilní operátory. Zohlednil připomínky Komise

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) připravil nový návrh na regulaci velkoobchodního mobilního trhu. Chce tak mít možnost trojici síťových operátorů T-Mobile, O2 a Vodafone přímo regulovat ceny velkoobchodních služeb. Nový návrh, který zohledňuje připomínky Evropské komise, jež předchozí znění zamítla, zveřejnil na svých stránkách. Jako první o tom informoval server Lupa.cz. Na připomínky k novému návrhu ČTÚ vypsal měsíční veřejnou konzultaci.
30. 5. 2022Aktualizováno30. 5. 2022, 18:02|

ČTÚ se vzdal záměru dočasné regulace cen v oblasti mobilních dat

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) ustoupil od svého záměru dočasně regulovat ceny na velkoobchodním trhu mobilních dat. Proti regulaci spočívající v zákazu stlačování marží a stanovení maximální ceny pro virtuální operátory se postavila Evropská komise i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). O nevydání chystaného opatření obecné povahy rozhodla rada ČTÚ tento týden ve čtvrtek poměrem hlasů tři ku dvěma.
8. 4. 2022|

Skupina PPF může odkoupit zbývající akcie O2 za 270 korun za kus

Skupina PPF Telco, která je s více než 90procentním podílem hlavním akcionářem O2 Czech Republic, obdržela předchozí souhlas České národní banky (ČNB) se zahájením procesu výkupu od minoritních držitelů. Výkupní cena bude 270 korun na akcii. Odkup bude realizovaný prostřednictvím PPF banky a měl by být dokončený zhruba do poloviny příštího roku.
7. 12. 2021|

Telekomunikační úřad chystá regulaci trhu mobilních dat, důvodem je omezená konkurence

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) se chystá příští rok regulovat trh mobilních dat. Shledal na něm omezenou konkurenci. Hodlá proto O2, T-Mobilu a Vodafonu uložit povinnost umožnit přístup k jejich velkoobchodním mobilním službám virtuálním operátorům za regulovanou cenu. Uvedli to zástupci úřadu. Pravidla by platila po notifikaci Evropskou komisí. Ta by měla být hotova do poloviny příštího roku. Operátoři s výsledky analýzy úřadu nesouhlasí. Podle nich nereflektuje nejnovější vývoj na trhu.
24. 9. 2021Aktualizováno24. 9. 2021, 14:30|

Pokuta České národní banky pro novináře Motejlka za manipulaci s trhem platí, rozhodl soud

Ekonomický novinář Miroslav Motejlek neuspěl s žalobou proti rozhodnutí České národní banky (ČNB), která mu v roce 2016 uložila milionovou pokutu za porušení zákazu manipulace s trhem. V pondělí o tom pravomocně rozhodl pražský městský soud. ČNB dospěla k závěru, že Motejlek manipuloval s kurzem veřejně obchodovaných akcií telekomunikační firmy O2. Novinář to odmítá, banka podle něj zasáhla do jeho práva na svobodu projevu.
28. 6. 2021|

PPF získala 90,01 procenta O2. Chce iniciovat stažení cenných papírů z burzy

Investiční skupina PPF získala v rámci zrychleného odkupu akcií podíl 90,01 procenta v operátorovi O2, chystá se proto iniciovat stažení těchto cenných papírů z pražské burzy. Před středečním vyhlášením zrychleného odkupu skupina ovládala 83,58 procenta akcií operátora. PPF o tom informovala v tiskové zprávě. Členem burzy cenných papírů se naopak od 1. července stane holding SAB.
24. 6. 2021Aktualizováno24. 6. 2021, 13:37|

Renáta Kellnerová byla jmenována správcem pozůstalosti Petra Kellnera

Renáta Kellnerová, vdova po zesnulém většinovém majiteli skupiny PPF Petru Kellnerovi, byla jmenována správcem jeho pozůstalosti. Z tohoto titulu je tak vedena jako držitelka odpovídajících majetkových podílů ve společnostech regulovaných ČNB. PPF tak reagovala na informace Ekonomického deníku. Ten uvedl, že podle hlášení ČNB Kellnerová přebírá vlastnictví akcií PPF.
25. 5. 2021Aktualizováno25. 5. 2021, 16:07|

Petr Kellner zemřel při havárii vrtulníku

Během výletu za adrenalinovým lyžováním zemřel při nehodě vrtulníku na Aljašce nejbohatší Čech Petr Kellner, informoval list The New York Times. Zprávu v pondělí potvrdila mluvčí skupiny PPF Jitka Tkadlecová, v jejímž čele Kellner stál. Pád stroje nepřežili další čtyři lidé. Tragická událost se stala v sobotu. Řízením veškerých aktivit ve skupině PPF byl místo Kellnera v pondělí pověřen jeden z jejích akcionářů Ladislav Bartoníček.
29. 3. 2021Aktualizováno29. 3. 2021, 17:14|

Registrace seniorů po výpadku funguje, termín očkování ale dostal jen zlomek zájemců. Volných časů přibývá, opozice i tak hovoří o selhání

Senioři nad 80 let se mohou od pátečního dopoledne přihlašovat na očkování proti covidu-19, do večera se jich podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) registrovalo do systému 109 tisíc, jen zlomek ale již má termín vakcinace. Zahájení provozu se neobešlo bez problémů. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) rezervační systém na chvíli vypadl, ale funguje. Politici navíc již nepočítají s tím, že by od 1. února otevřeli rezervační systém pro všechny. Na řadu zřejmě půjdou nejprve lidé nad 65 let.
15. 1. 2021Aktualizováno15. 1. 2021, 21:37|

Objem přenesených mobilních dat stoupl až o polovinu. Za nárůstem stojí on-line výuka, home office i hry

Lidé v době pandemie používají až o polovinu více dat a také častěji telefonují. Česká televize oslovila všechny tři největší operátory. Potvrdili, že objem přenesených dat byl říjnu i listopadu až o polovinu větší oproti běžnému měsíci tohoto roku. Za nárůstem je nejen práce a výuka z domova, ale také streamovací platformy a hraní her on-line.
2. 12. 2020|

Vítězové aukce 5G mají nyní měsíc na dohodu o kmitočtech

Operátoři, kteří získali v aukci minulý týden kmitočtové bloky pro sítě 5G, mají nyní měsíc na to, aby se mezi sebou dohodli na faktickém rozdělení spektra. Pokud by se nedohodli, Český telekomunikační úřad (ČTÚ) frekvence rozdělí na základě losu. Frekvence i přes rychlý konec aukce budou přiděleny pravděpodobně až na začátku příštího roku. Vyplývá to z informací úřadu.
16. 11. 2020|

Čtvrtý velký operátor v Česku nebude, vyplývá z aukce kmitočtů

Čtvrtý velký mobilní operátor v Česku nebude, vyplývá z výsledků aukce kmitočtů, kterou provedl Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Klíčové kmitočty pro chytré mobilní sítě 5G v pásmu 700 megahertzů (MHz) si mezi sebou rozdělí O2, T-Mobile a Vodafone. Tyto firmy si také se společnostmi CentroNet a Nordic Telecom rozdělily bloky v pásmu 3400 až 3600 MHz. Kmitočty se celkem vydražily za 5,6 miliardy korun. Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) považuje dražbu za úspěšně dokončenou. Podle něj se tak zvýší konkurenční tlak na operátory a na další snížení cen.
13. 11. 2020Aktualizováno13. 11. 2020, 21:46|

Všichni operátoři napadli vypsanou aukci kmitočtů pro 5G

Všichni tři tuzemští mobilní operátoři už oficiálně napadli podmínky aukce kmitočtů pro rychlé sítě 5G. Po O2, která podala stížnost k Evropské komisi v červenci, zažaloval Český telekomunikační úřad (ČTÚ) u Městského soudu v Praze Vodafone i T-Mobile.
10. 9. 2020Aktualizováno10. 9. 2020, 13:16|

ČTÚ zahájil tendr na kmitočty pro rychlé mobilní sítě 5G. Nedá se vyloučit kolaps aukce, varuje jeden z operátorů

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v pátek zahájil výběrové řízení, ve kterém formou elektronické aukce rozdělí rádiové kmitočty pro rychlé mobilní sítě 5G v pásmech 700 MHz a 3400 až 3600 MHz. Samotná aukce by se zřejmě měla uskutečnit na podzim. Na podmínky připravované soutěže si už dříve stěžovali tuzemští operátoři. Vodafone je kritizuje i nyní, T-Mobile plánuje zvážit další kroky, včetně možných žalob. Společnost O2 si chce podmínky nejprve prostudovat.
7. 8. 2020|

Veřejné telefonní budky příští rok skončí. Stát přestane dotovat jejich provoz

Veřejné telefonní budky by měly v příštím roce skončit. Rada Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) tento týden rozhodla, že je stát jako takzvanou univerzální službu přestane dotovat. Operátor O2 je v takovém případě neplánuje dál provozovat, nyní má 1150 budek. Ombudsman k tomu uvedl, že chce postup ČTÚ prověřit.
19. 6. 2020Aktualizováno19. 6. 2020, 18:03|

O2 spustila v části Prahy a Kolína rychlou síť 5G

Společnost O2 spustila v části Prahy a Kolína mobilní síť 5G. Během léta bude dostupná pro 15 procent obyvatel hlavního města. Oproti stávající technologii LTE umožní až desetinásobnou rychlost internetového připojení, uvedli zástupci společnosti.
17. 6. 2020Aktualizováno17. 6. 2020, 22:17|

Češi na Štědrý den rekordně využívali mobilní data

Češi o Štědrém dnu mnohem více využívali sociální sítě a e-mail. Dokládá to meziroční růst přenosu dat o mnoho desítek procent na rekordní hodnoty, který vyplývá z informací operátorů. Lidé také volali mírně více než loni, odeslali ale méně SMS.
25. 12. 2019|

Další odklad? Aukce kmitočtů na 5G sítě bude asi až v polovině příštího roku

Aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G v původně avizovaném lednu příštího roku vypsaná pravděpodobně nebude. Nelze vyloučit, že by se odložila někdy na polovinu příštího roku. V rozhovoru s ČTK to řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Důvodem je podle něj úprava podmínek soutěže, která má přilákat do Česka čtvrtého operátora.
17. 12. 2019|

Zakázku na správu daňového informačního systému získala firma O2 IT Services

Veřejnou zakázku na podporu a vývoj Automatizovaného daňového informačního systému (ADIS) na roky 2020 až 2023 získala společnost O2 IT Services. Oznámil to mluvčí Finanční správy Petr Habáň.
28. 11. 2019|

O2 přichází s neomezeným datovým tarifem, konkurenční firmy už ho nabízejí

Operátor O2 nabídne od pondělí nové tarify s neomezenými daty. Cena tarifů Neo bude začínat na 1099 korunách za neomezené volání, SMS a stahování dat s rychlostí 5 Mbit/s, uvedli zástupci společnosti. Konkurence již tarify s neomezenými daty představila – Vodafone v červnu, T-Mobile během prázdnin a následně od září.
12. 9. 2019Aktualizováno12. 9. 2019, 15:06|

T-Mobile nabídne od září tarify s možností neomezených dat. Čeká se, co konkurence

Mobilní operátor T-Mobile nabídne od září tarify, které si zákazník složí sám z hlasové a datové části. Jejich velikost si zvolí podle svých potřeb, může tedy dát přednost i variantě s neomezenými daty. Nabídka navazuje na časově omezenou prázdninovou nabídku, kterou využilo přes 700 tisíc lidí. Neomezená data nabízí i konkurenční Vodafone, ovšem s omezením, operátor O2 svou nabídku teprve připravuje.
21. 8. 2019Aktualizováno21. 8. 2019, 15:08|