Bez proudu je kvůli počasí přes čtvrt milionu domácností, výpadky mají i mobilní vysílače

Mluvčí ČEZu k situaci domácností bez proudu (zdroj: ČT24)

Bez proudu bylo k nedělní sedmé hodině ráno kvůli nepříznivému počasí v Česku okolo 260 tisíc domácností, z toho 204 tisíc v síti ČEZ, ostatní u společnosti E.ON. Nejhorší je situace v Moravskoslezském kraji. Na severu Moravy, ve Slezsku a Trutnovsku jsou bez proudu stovky mobilních vysílačů, mají výpadky signálu. V místech bez elektřiny nejde ani internet.

 V tomto regionu nemá elektřinu 114 tisíc odběratelů. V Olomouckém kraji je 34 tisíc domácností bez proudu, na jižní Moravě třicet tisíc, v Královéhradeckém kraji 25 tisíc odběratelů a v Libereckém 16 tisíc odběrných míst, informovali společností ČEZ a E.ON. ČEZ podle své mluvčí Soni Holingerové neeviduje žádnou poruchu v Plzeňském kraji a například v Ústeckém se s potížemi potýkají „jen“ stovky domácností.

ČEZ Distribuce eviduje na svém distribučním území v neděli ráno 240 poruch na vedení vysokého napětí a další stovky na napětí nízkém. Hlavní příčinou jsou popadané stromy a větve na vedení kvůli silnému větru. Ten vyvrátil i několik sloupů s vedením. Rozsáhlý výpadek způsobilo zatopení rozvodny v Krnově. E.ON na jihu Česka hlásí 91 poruch na vedení vysokého napětí.

Podle mluvčí ČEZu Soni Holingerové je bez elektřiny nejvíce odběratelů v okrese Nový Jičín, a to 26 tisíc, na Bruntálsku je to 25 tisíc domácností, na Trutnovsku 13 tisíc a na Ostravsku a v okolí Jeseníku po deseti tisících.

Opravy komplikuje vítr a podmáčený terén

Podle mluvčí ČEZu je viníkem potíží především silný vítr, k potížím nedochází přímo kvůli povodním. Ty ale komplikují opravy. „Celou noc jsou naše čety v terénu,“ ujistila Holingerová. „Problémy nám způsobuje voda, podmáčený terén, kdy těžká technika zapadne. Další problémy máme se stromy, se silným větrem. Je to mravenčí práce, kdy poruchu opravíme, zákazníky připojíme, a za hodinu na stejné místo jedeme znovu,“ popisuje. ČEZ v sobotu večer vyhlásil v některých částech šesti krajů kalamitní stav, což značí velkou kumulaci poruch, jejichž oprava si vyžádá delší čas.

Slova Soni Holingerové potvrzuje i mluvčí E.EON Roman Šperňák. Uvedl, že poruchy začaly přibývat v sobotu odpoledne a v podvečer, neustávaly ani přes noc a přibývají i nadále. Jedná se zejména o důsledky podmáčeného terénu a silného větru, který následně vyvrací stromy, které poškozují distribuční zařízení. „Zároveň jsme museli včera (v sobotu) v podvečer přistoupit i k odstavování jednotek trafostanic v důsledku ohrožení stoupajícími hladinami řek. A to zejména na jihu Čech,“ dodal Šperňák.

Mluvčí ČEZu připomíná, aby lidé nezapomínali zabezpečit elektřinu v případě, kdy jsou nuceni své domovy opustit kvůli nebezpečí záplav. „Doporučujeme vypnout hlavní jistič, vypojit spotřebiče, a pokud možno je odnést do sucha,“ doporučila.

Výpadky mobilních vysílačů

Na severu Moravy, ve Slezsku a na Trutnovsku jsou v důsledku nepříznivého počasí a záplav bez proudu i stovky mobilních vysílačů, což způsobuje výpadky signálu. Na místech bez elektřiny nejde ani pevný internet, někteří operátoři proto postiženým zákazníkům poskytují neomezená data pro mobilní připojení. Vyplývá to z vyjádření firem.

Výpadky signálu jsou většinou lokálního charakteru. K nejdůležitějším základnovým stanicím se technici operátorů snaží dostat, aby po vybití baterií zajistili napájení dieselovými agregáty nebo do nich dolili naftu. Do postižených oblastí případně přesměrovávají okolní funkční vysílače.