Petr Kellner zemřel při havárii vrtulníku

Během výletu za adrenalinovým lyžováním zemřel při nehodě vrtulníku na Aljašce nejbohatší Čech Petr Kellner, informoval list The New York Times. Zprávu v pondělí potvrdila mluvčí skupiny PPF Jitka Tkadlecová, v jejímž čele Kellner stál. Pád stroje nepřežili další čtyři lidé. Tragická událost se stala v sobotu. Řízením veškerých aktivit ve skupině PPF byl místo Kellnera v pondělí pověřen jeden z jejích akcionářů Ladislav Bartoníček.

Záchranná služba dostala v sobotu ve 22 hodin tamního času zprávu o tom, že se vrtulník s posádkou nevrátil z výpravy, a že se v blízkosti ledovce Knik glacier nachází trosky. Při neštěstí zemřelo pět lidí, jednoho člověka odvezli záchranáři ve vážném, ale stabilizovaném stavu. Přeživším je podle Deníku N fotograf a bývalý český reprezentant ve snowboardingu David Horváth.

Na webových stránkách pak aljašští policisté zveřejnili jména obětí, mezi nimi právě 56letého českého občana Petra Kellnera. Mezi mrtvými by měl být i další muž z Česka, padesátiletý Benjamin Larochaix. Nepřežili ani pilot stroje a dva z místních průvodců.

Vrtulník Airbus AS350B3 ve vlastnictví společnosti Soloy Helicopters of Wasilla se zřítil zhruba 80 kilometrů východně od města Anchorage. Nehodu bude podle policistů vyšetřovat Národní rada pro bezpečnost dopravy Spojených států amerických (NTSB). Nad místem platilo také omezení letu, to už ale bylo zrušeno.

Studio 6: Při nehodě vrtulníku zahynul miliardář Petr Kellner (zdroj: ČT24)

Kellner měl být častým účastníkem výprav za heliskiingem

Předpokládá se, že se skupina chtěla v oblasti věnovat heliskiingu, tedy lyžování, při němž jsou sportovci vysazeni z vrtulníku. Podle The New York Times jsou podobné výpravy za adrenalinovým lyžováním v nedotčené přírodě spojené se značným rizikem, ale i vysokými cenami.

Chata, která vrtulník pro Kellnerův let najala, nabízí týdenní pobyty za 15 tisíc dolarů plus služby vrtulníku. V prohlášení vydaném v neděli večer její majitelé vyjádřili nad nehodou lítost. „Za 17 let, co tyto akce provozujeme, jde o první podobnou událost,“ uvedli s tím, že Kellner byl jejich častým hostem a přítelem.

Lokalita je po dlouhé roky centrem adrenalinového lyžování a lákadlem i pro ty nejlepší sportovce. V resortu, kde byl ubytován, se právě konalo finálové kolo soutěže pořádané legendou snowboardingu Travisem Ricem.

PPF vlastní Home Credit nebo O2

Úmrtí podnikatele potvrdila mluvčí investiční skupiny PPF Jitka Tkadlecová. Pohřeb se bude konat v úzkém rodinném kruhu. Mluvčí zároveň požádala, aby všichni respektovali soukromí Kellnerovy rodiny.

„Zatímco jeho pracovní život byl plně ve znamení neuvěřitelné pracovitosti a kreativnosti, jeho soukromý život patřil jeho rodině a dětem. Pohřeb proto proběhne v úzkém rodinném kruhu. Prosíme všechny, zejména média, aby v tuto těžkou chvíli respektovali soukromí rodiny pana Petra Kellnera,“ uvedla Tkadlecová.

Kellner se na veřejnosti příliš neukazoval a s médii komunikoval jen zřídka. I proto každoročně budila velkou pozornost výroční zpráva jeho skupiny PPF, ve které zveřejňoval svou aktuální fotografii a také svůj pohled na svět byznysu. Ve výroční zprávě PPF za rok 2012 se například objevil na fotografii, kde sjíždí hory na snowboardu. Výroční zpráva PPF vyšla zatím naposledy loni v červenci.

Kellner je majoritním vlastníkem investiční skupiny PPF Group, ovládat měl 98,93 procenta společnosti. Podle loňského žebříčku časopisu Forbes, který Kellnera řadil mezi nejbohatší lidi světa už 15 let, vlastnil majetek ve výši 293 miliard korun.

PPF investuje do řady odvětví a působí na třech kontinentech. Vlastní například většinově Home Credit, který poskytuje ve světě spotřebitelské půjčky. Uplynulý rok ukončila skupina akvizici společnosti Central European Media Enterprises (CME) a ovládla mimo jiné televizi Nova. Pod PPF ale spadá i operátor O2, Škoda Transportation Services nebo Air Bank, skupina vlastní aktiva ve výši přes 48,6 miliard eur. 

Řízením PPF byl pověřen Bartoníček

PPF v pondělí v tiskové zprávě oznámila, že řízením veškerých aktivit ve skupině byl pověřen Ladislav Bartoníček, jeden z akcionářů společnosti. Dále upozornila, že na jejím běžném každodenním fungování se odchodem zakladatele nic nemění. Jednotlivé společnosti skupiny PPF řídí profesionální týmy manažerů. Skupina jako celek má vypracovaný systém řízení svých investičních projektů, uvádí zpráva.

„PPF bude pod vedením Ladislava Bartoníčka pokračovat ve svých investičních projektech v souladu s plány a vizemi, které se svým týmem spolupracovníků vytvořil Petr Kellner,“ zdůraznila firma.