TÉMA

Mobilní operátor

Soud zrušil pokutu pro mobilní operátory za údajný kartel. Případ znovu posoudí antimonopolní úřad

Spor o pokutu v celkové výši 11,8 milionu korun, kterou v roce 2015 potrestal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) mobilní operátory T-Mobile a Vodafone za kartelovou dohodu z let 2000 až 2003, se vrací na začátek. Nejvyšší správní soud (NSS) svým rozhodnutím dostupným na úřední desce potvrdil rozsudek Krajského soudu v Brně z roku 2021, jenž pokuty pro operátory zrušil, a případ se vrací zpět k ÚOHS.
2. 8. 2023|

168 hodin: Přišel o hračky, později nezákonně o mzdu. Dětský dlužník dostane splátku zpět

Muž, který byl kvůli rodičům od dvanácti let v exekuci, zaplatil dluh. Exekutor mu v dětství zabavil hračky, později nezákonně také mzdu. Věřitel v únoru nesouhlasil se zastavením exekuce, po odvysílání reportáže 168 hodin se ale ozval s tím, že šlo o chybu. Dětský dlužník dostane celou částku zpátky. Vývoj sledovala redaktorka 168 hodin Darina Vlková.
26. 6. 2023|

Zaměřujeme se teď spíš na podporu menších virtuálních operátorů, říká nový šéf ČTÚ

Předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu Marek Ebert znovu řekl, že nepovažuje za pravděpodobné, že by v dohledné době přišel do Česka čtvrtý operátor. Důvodem je podle něj velikost trhu, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce. Úřad se proto podle Eberta v současné době zaměřuje spíše na podporu menších virtuálních operátorů, kteří mohou fungovat jako alternativa nabídky mobilních služeb. Telekomunikační analytik Ondřej Malý pak zmínil, že politici a ČTÚ by podle něj měli pro další roky spíše než cenu pro spotřebitele řešit jednodušší výstavbu infrastruktury a sítí.
26. 2. 2023|

Muž z Vysočiny ničil vysílače, bál se prý škodlivosti 5G sítí. Hrozí mu až šest let vězení

Policie obvinila jednatřicetiletého muže kvůli poškození devíti vysílačů tuzemských mobilních operátorů v okolí Jihlavy. Podle vyšetřovatelů možná podlehl dezinformacím o údajné škodlivosti mobilních 5G sítí. Nyní je ve vazbě, hrozí mu až šest let vězení. Na případ upozornil Deník. Mluvčí policie Jana Kroutilová řekla, že policie podezřelého zadržela minulý týden a obvinila z poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení a přečinu poškození cizí věci.
3. 11. 2021|

Soud zrušil pokuty pro Vodafone a T-Mobile. Antimonopolní úřad je podezíral z kartelu

Krajský soud v Brně už podruhé zrušil pokuty v celkové výši 11,8 milionu korun za kartel operátorů, kterou společnostem Vodafone a T-Mobile uložil v roce 2015 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Vyplývá to z rozsudku zveřejněného na elektronické infodesce soudu.
29. 4. 2021|

Registrace seniorů po výpadku funguje, termín očkování ale dostal jen zlomek zájemců. Volných časů přibývá, opozice i tak hovoří o selhání

Senioři nad 80 let se mohou od pátečního dopoledne přihlašovat na očkování proti covidu-19, do večera se jich podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) registrovalo do systému 109 tisíc, jen zlomek ale již má termín vakcinace. Zahájení provozu se neobešlo bez problémů. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) rezervační systém na chvíli vypadl, ale funguje. Politici navíc již nepočítají s tím, že by od 1. února otevřeli rezervační systém pro všechny. Na řadu zřejmě půjdou nejprve lidé nad 65 let.
15. 1. 2021Aktualizováno15. 1. 2021, 21:37|

Operátoři v USA musejí začít odstraňovat zařízení čínské Huawei

Americké telekomunikační společnosti musejí začít ze svých sítí odstraňovat zařízení čínské společnosti Huawei Technologies a nahradit je zařízením jiných výrobců. Vybraným operátorům to ve čtvrtek nařídila Federální komise pro spoje (FCC). Ta rovněž zahájila proces k odejmutí licence čínské telekomunikační společnosti China Telecom, která by tak nemohla působit na americkém trhu, uvedl server BBC.
11. 12. 2020|

Čtvrtý velký operátor v Česku nebude, vyplývá z aukce kmitočtů

Čtvrtý velký mobilní operátor v Česku nebude, vyplývá z výsledků aukce kmitočtů, kterou provedl Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Klíčové kmitočty pro chytré mobilní sítě 5G v pásmu 700 megahertzů (MHz) si mezi sebou rozdělí O2, T-Mobile a Vodafone. Tyto firmy si také se společnostmi CentroNet a Nordic Telecom rozdělily bloky v pásmu 3400 až 3600 MHz. Kmitočty se celkem vydražily za 5,6 miliardy korun. Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) považuje dražbu za úspěšně dokončenou. Podle něj se tak zvýší konkurenční tlak na operátory a na další snížení cen.
13. 11. 2020Aktualizováno13. 11. 2020, 21:46|

Všichni operátoři napadli vypsanou aukci kmitočtů pro 5G

Všichni tři tuzemští mobilní operátoři už oficiálně napadli podmínky aukce kmitočtů pro rychlé sítě 5G. Po O2, která podala stížnost k Evropské komisi v červenci, zažaloval Český telekomunikační úřad (ČTÚ) u Městského soudu v Praze Vodafone i T-Mobile.
10. 9. 2020Aktualizováno10. 9. 2020, 13:16|

Služby operátorů jsou předražené, aukce by měla zvýšit konkurenci, míní nová šéfka ČTÚ

Nová předsedkyně Českého telekomunikačního úřadu Hana Továrková považuje služby mobilních operátorů za předražené. Chystaná aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G by proto podle ní měla být nastavena tak, aby podpořila konkurenci. Továrková to řekla v pořadu Byznys ČT24. V čele ČTÚ nahradila Jaromíra Nováka, který nesouhlasil s plány ministerstva průmyslu a obchodu na změnu pravidel aukce.
5. 2. 2020|

Čínští telefonní operátoři spouštějí dosud nejrychlejší internet 5G

Tři státní čínští telefonní operátoři spouštějí pro zákazníky rychlé internetové připojení sítí páté generace (5G). Čína je tak po Jižní Koreji, Británii a Spojených státech další zemí, která letos zprovoznila tyto komerční telekomunikační služby. Země je stále v obchodní válce se Spojenými státy a doufá, že jí tento krok pomůže stát se globálním technologickým lídrem, uvedla agentura Reuters.
1. 11. 2019|

Senát vrátil poslancům předlohu proti trafikám i jednotné jízdné pro vlaky. Podpořil ale snazší změnu mobilního operátora

Senátoři vrátili do sněmovny předlohu proti takzvaným trafikám, v nominačním zákonu pro výběr kandidátů do orgánů státních firem chce horní komora upravit střet zájmů uchazečů. Poslanci budou muset ještě jednou hlasovat o změně drážního zákona, který by měl umožnit zavedení jednotného tarifu pro všechny dopravce. Problém ale měli senátoři s jiným ustanovením zákona. Naopak kývli na změnu zákona o státním zastupitelství, která souvisí se vznikem Úřadu evropského veřejného žalobce. Schválili také snazší přecházení klientů mezi mobilními operátory.
30. 10. 2019Aktualizováno30. 10. 2019, 19:47|

Sbalit číslo a odejít s minimální pokutou. Přechod k jinému operátorovi bude zřejmě snazší

Pokuta za přechod k jinému mobilnímu operátorovi se zřejmě sníží a zkrátí se také lhůta pro převod telefonního čísla. Předpokládá to novela o elektronických komunikacích, kterou schválila sněmovna. Změny by měly vést podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) k větší konkurenci mezi operátory a v konečném důsledku pomoci k poklesu cen. Předlohu ještě musí posoudit Senát a následně podepsat prezident.
13. 9. 2019Aktualizováno13. 9. 2019, 12:55|

Poslanci schválili jednotné jízdné na železnici i nová pravidla pro boj s kůrovcem

Poslanci schválili balíček změn na železnici. Název organizace, která zajišťuje provoz na drahách, se díky němu změní ze Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) na Správu železnic. Pro cestující ve vlacích je nejdůležitější, že umožní zavedení jednotného jízdného ve vlacích jezdících na veřejnou objednávku bez ohledu na dopravce. Poslanci na úvod pátečního jednání také neplánovaně přehlasovali senátní veto na zavedení další vlny EET. Schválili i novelu o elektronických komunikacích, takže přechod k jinému mobilnímu operátorovi zřejmě bude snazší. Sněmovna schválila i nová pravidla pro boj s kůrovcem.
13. 9. 2019Aktualizováno13. 9. 2019, 11:14|

T-Mobile nabídne od září tarify s možností neomezených dat. Čeká se, co konkurence

Mobilní operátor T-Mobile nabídne od září tarify, které si zákazník složí sám z hlasové a datové části. Jejich velikost si zvolí podle svých potřeb, může tedy dát přednost i variantě s neomezenými daty. Nabídka navazuje na časově omezenou prázdninovou nabídku, kterou využilo přes 700 tisíc lidí. Neomezená data nabízí i konkurenční Vodafone, ovšem s omezením, operátor O2 svou nabídku teprve připravuje.
21. 8. 2019Aktualizováno21. 8. 2019, 15:08|

Trump slíbil včasné vydání licencí k prodeji firmě Huawei. Nesmí ale ohrozit národní bezpečnost

Americký prezident Donald Trump v pondělí na setkání s představiteli předních amerických technologických firem slíbil, že včas splní jejich požadavek, aby mohly opět dodávat čínské společnosti Huawei Technologies, která se v USA ocitla na černé listině. Podle Trumpa to ale nesmí ohrožovat národní bezpečnost. Tisk přitom v pondělí informoval, že firma Huawei tajně pomáhala vytvořit bezdrátovou síť v KLDR. A americká divize Huawei Futurewei Technologies mezitím oznámila, že propustila více než dvě třetiny z 850 zaměstnanců v USA.
23. 7. 2019Aktualizováno23. 7. 2019, 14:21|

Vodafone nabídne neomezená mobilní data. Podmínkou je ale více SIM karet a pořízení pevného připojení

Mobilní operátor Vodafone nabídne od čtvrtka nové tarify s nabídkou neomezených mobilních dat. Podmínkou je objednání pevného připojení Na doma a pořízení služby nejméně pro dva členy domácnosti, nejlevnější nabídka tak vyjde na necelých 2400 korun. V pondělí představil svou nabídku konkurenční T-Mobile.
19. 6. 2019Aktualizováno19. 6. 2019, 20:21|

Proti vysokým cenám. Mobilní volání do zemí EU je nově za polovinu

Začíná platit nařízení Evropské komise, které stanovuje maximální ceny mobilního volání a SMS do zemí EU. České mobilní operátory to přinutilo snížit ceny zhruba o polovinu na 5,80 až 5,89 koruny za minutu, někteří virtuální operátoři šli s cenou ještě níže. Nařízení stanovuje maximální ceny volání do zemí EU na 19 centů (4,90 Kč) bez jedenadvacetiprocentní DPH a šest centů (1,55 Kč) za SMS.
15. 5. 2019|

Lhůta na převod telefonního čísla má být kratší. Poslanci poslali novelu k dalšímu posouzení

Snížení pokuty za přechod k jinému mobilnímu operátorovi a zkrácení lhůty pro převod telefonního čísla – i s těmito změnami počítá novela zákona o elektronických komunikacích, která ve sněmovně prošla ve středu do druhého čtení.
24. 4. 2019|

Stát by mohl odškodnit rodiče za nežádoucí následky očkování. Sněmovna návrh podpořila

Stát by mohl odškodňovat rodiče, jejichž dítě po povinném očkování zemře nebo bude mít vážné zdravotní potíže. Sněmovna ve středu v prvním kole podpořila vládní návrh, jenž odškodnění zavádí. Normou se bude před dalším schvalováním zabývat zdravotnický výbor dolní komory. Poslanci se ve středu věnovali také novele o elektronických komunikacích nebo prodeji ostravské huti ArcelorMittal.
24. 4. 2019Aktualizováno24. 4. 2019, 16:30|

Česko bude lákat čtvrtého mobilního operátora, schválila vláda. Ale až pro budoucí síť 5G

Česko bude v druhé polovině letošního roku v aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G opět lákat čtvrtého mobilního operátora. Vláda schválila návrh podmínek aukce, potvrdil premiér Andrej Babiš (ANO). Od příchodu čtvrtého operátora si slibuje pokles cen.
9. 4. 2019|

Jižní Korea jako první země spustila 5G síť, je až stokrát rychlejší

Jižní Korea se stala první zemí, která spustila komerční provoz telekomunikačních služeb páté generace (5G). Ovšem start nové sítě se proměnil v závod. Americký operátor Verizon uspíšil vlastní zahájení a už ve středu 5G nabídl ve dvou amerických městech. Korea nicméně doufá, že se jí díky nové technologii podaří učinit průlom v oblastech jako chytrá města a autonomní vozy a zvýšit hospodářský růst, který byl loni nejnižší za šest let.
6. 4. 2019Aktualizováno6. 4. 2019, 14:45|

Hledá se cesta, jak snížit ceny mobilních služeb. ČTÚ musí být aktivnější, míní Babiš

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) musí víc využívat své kompetence k nápravě situace na trhu s mobilními službami. Na Twitteru to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). S vládním zmocněncem pro digitalizaci Vladimírem Dzurillou se shodl na potřebě větší regulace v této oblasti, která by měla podle premiéra zvýšit konkurenci a snížit ceny i pro spotřebitele. Babiš to uvedl po schůzce s předsedou Asociace českých virtuálních operátorů Pavlem Humpolíkem.
27. 3. 2019Aktualizováno27. 3. 2019, 15:59|

Neuvěřitelné, postrádá to smysl. Babiš kritizuje dokument o cenách mobilních dat, který si vyžádal

Premiér Andrej Babiš (ANO) zkritizoval dokument o reálných cenách mobilních dat, který mu dodala Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS). Obsah šestistránkové prezentace označil za neuvěřitelný, chybí v ní podle něj základní údaje. O ně požádal v polovině března v rámci „tlaku na levnější data,“ jak své tažení označil. Mluvčí asociace Jiří Grund řekl, že premiér asi zapomněl, že stát financuje Český telekomunikační úřad, který má údaje o cenách k dispozici.
26. 3. 2019Aktualizováno26. 3. 2019, 19:38|