Sabotáž poškodila optické sítě v šesti francouzských regionech

Sabotáže ve Francii (zdroj: ČT24)

Šest francouzských departementů zasáhla v noci na pondělí sabotáž, při níž byly poškozeny optické sítě několika francouzských operátorů, jako jsou Free, Bouygues Telecom a SFR. Jednalo se o departementy Bouches-du-Rhône, Aude, Oise, Hérault, Meuse a Drôme, uvedla AFP s odkazem na policejní zdroje. Paříž, která je od 26. července do 11. srpna hlavním dějištěm olympijských her, nebyla zasažena.

Podle listu Le Parisien byly při sabotáži poškozeny spíše pevné než mobilní linky, přičemž vandalové přeřezali kabely v rozvodných skříních. K činům se prozatím nikdo nepřihlásil a počet postižených osob zatím není znám. Několik lidí však na sociálních sítích ráno hlásilo „výpadky“ sítě v Béziers v departementu Hérault. Organizace olympijských her v Paříži nebyla v této fázi ovlivněna.

Francouzská telekomunikační síť utrpěla po nočním vandalském útoku ojedinělé výpadky, které ovlivnily některé pevné a mobilní služby, napsala na sociální síti X náměstkyně ministra financí pro digitální záležitosti Marina Ferrariová. Dodala, že spolupracuje s operátory na plném obnovení jejich služeb. „Tyto zbabělé a nezodpovědné činy co nejdůrazněji odsuzuji,“ zdůraznila náměstkyně.

Expert Hrinko k bezpečnosti na Hrách (zdroj: ČT24)

Nedávná sabotáž na železnici

Incident se odehrál jen několik dní po poškození železničních zařízení, které minulý týden způsobilo vážné dopravní komplikace před zahájením olympijských her. Podle úřadů by za těmito činy mohli stát krajně levicoví aktivisté. Podle premiéra Gabriela Attala se jednalo o „připravované a koordinované operace“. Provoz vlaků na dotčených tratích se v pondělí ráno vrátil do normálního stavu, uvedl ministr dopravy Patrice Vergriete.

K poškození železnice se zatím nikdo nepřihlásil, do francouzských redakcí ale přišlo prohlášení podporující čin, které vyjadřovalo odpor vůči olympijským hrám a „celé kapitalistické ekonomice“. „Je to tradiční způsob, který používá krajní levice,“ míní ministr vnitra Gérald Darmanin. Právě v těchto kruzích podle něj policie pátrá po pachatelích.

Podle deníku Le Figaro bylo páteční poškození železniční infrastruktury koordinované. Také podle premiéra Gabriela Attala se jednalo o „připravované a koordinované operace“. Francouzští policisté už zadrželi podle tamních médií levicového extremistu, který byl v minulosti odsouzen za poškození železnice. Zatím ale není jasné, jestli se zapojil i do pátečního útoku na síť francouzských drah.

Kromě krajně levicových skupin policie po pachatelích pátrá i ve skupinách radikálně ekologického hnutí. Na případu pracují desítky techniků a specializovaných policistů.

„Někdo se tímto způsobem pokouší narušit běžný, standardní chod, který si Francie připravila pro celý proces organizace olympijských her,“ okomentoval sabotáže bezpečnostní expert Martin Hrinko z Vysoké školy CEVRO. „Francie zatím nedává útočníkům žádnou příležitost, aby závažným způsobem narušili průběh Her,“ doplnil.

Horizont: Sabotáž poškodila optické sítě v šesti francouzských regionech (zdroj: ČT24)

Oldřich Bureš z centra bezpečnostních studií Metropolitní univerzity Praha si myslí, že Francii kvůli olympiádě trápí nedostatek kapacit na ochranu kritické infrastruktury. „Bezpečnostní selhání to jsou. Zároveň je potřeba říci, že stoprocentní bezpečnost jak občanů, tak kritické infrastruktury není možná,“ zdůraznil v Horizontu ČT24.

Bureš je přesvědčen, že ne vždy se musí nutně jednat o úmyslný útok, který naruší chod státu a jeho kritickou infrastrukturu. Vzpomněl při tom na nedávný celosvětový výpadek společnosti Microsoft, který postihl především letiště. Důvodem však nebyl hackerský útok, nýbrž technická závada.

Kritická infrastruktura je podle odborníka stále komplexnější a rozsáhlejší, zejména co se informačních systémů týče. „A tím pádem je i více zranitelná,“ osvětlil odborník. Upozornil také, že osmdesát procent infrastruktury je buď vlastněno, nebo provozováno soukromými firmami.