Francouzské železnice posílily po žhářských útocích dohled

Francouzské železnice po nočních žhářských útocích posílily dohled nad tratěmi a od soboty zcela zajistí dopravu pro olympijské týmy. Krátce před pátečním zahájením olympijských her v Paříži to uvedl železniční dopravce SNCF, podle něhož ovšem i o víkendu zůstane část spojů mimo provoz.

Tratě po sabotáži, která ovlivnila přes 800 tisíc cestujících a vedla ke zrušení mnoha spojů včetně mezinárodních, monitorují desítky policejních týmů a dronů, dodala přepravní společnost.

Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu s cílem paralyzovat vysokorychlostní vlaky TGV. Zrušena byla řada vnitrostátních spojů a také linky do Londýna, do Bruselu nebo do Německa. Kolem 14:00 se už část vlaků rozjela, nicméně potíže přetrvají nejméně do konce víkendu.

SNCF vpodvečer uvedla, že v sobotu pojedou na trati mezi Bretaní a jihozápadem země dvě třetiny rychlostních vlaků TGV, na severní trati jich bude v provozu 80 procent a na východě Francie všechny. Spoje však mohou nabírat zpoždění.

SNCF zveřejnila záběry svých zaměstnanců při opravách poškozených kabelů, které „nahrazují a testují jeden po druhém“. Dopravce podle médií podá trestní oznámení na neznámého pachatele.

Útočníci poškodili infrastrukturu v pěti pečlivě vybraných uzlech klíčových pro hlavní tratě. V tunelech nejprve přeřezali a pak zapálili kabelové svazky, které ovládají mimo jiné vlakovou signalizaci, uvedlo vedení SNCF. Jeden útok –pátý – se podařilo zastavit, ještě než začal. Údržbáři na trati si v noci všimli dodávky a lidí, kteří byli v místech, kam je vstup zakázaný. Jejich auto policie zabavila, posádka ale utekla.

Systémy zaznamenaly sabotáž ve 4:00 a železničáři, policisté i technici okamžitě vyrazili na místo a začali tam přepravovat také materiál potřebný k opravám, uvedl šéf SNCF Jean-Pierre Farandou. Zdůraznil, že bezpečnost přepravy nikdy nebyla ohrožena. Sabotáž ovlivní nejméně osm set tisíc cestujících, z toho 250 tisíc v regionu Île-de-France.

Situace je nejvážnější na nádraží Montparnasse

Vyšetřování věci se ujal Národní úřad pro boj s organizovaným zločinem (Junalco). Pachatelům za poškození majetku významného pro chod státu, poničení systémů automatizovaného zpracování dat a spiknutí za účelem spáchání těchto trestných činů hrozí až 20 let za mřížemi a pokuta 150 tisíc eur (3,8 milionu korun), oznámila pařížská prokurátorka Laure Beccuauová.

Situace je nejnapjatější na nádraží Montparnasse, odkud vyjíždějí rychlovlaky TGV. Stanice kolem jedenácté hodiny oznámila, že nejméně do třinácté hodiny z nádraží žádné vlaky neodjedou. Všem cestujícím, kteří přijdou o své spoje, slíbila železnice proplatit sto procent ceny lístku. Šéfka regionu Ile-de-France Valérie Pécresseová požádala cestující, aby pokud možno své cesty odložili a na nádraží nechodili.

Stanice BFM TV informovala o více než dvouhodinových zpožděních vlaků a „exodu na autobusové nádraží“, kde lidé hledají náhradní řešení svých cest. Společnost Flixbus ve Francii hlásí nárůst počtu prodaných lístků o patnáct procent.

Infrastruktura francouzského železničního dopravce SNCF se stala terčem plánované a koordinované sabotáže, jejíž důsledky jsou rozsáhlé a závažné, napsal na sociální síti X francouzský premiér Gabriel Attal. Ujistil, že zpravodajské služby a vyšetřovatelé pracují na tom, aby vypátrali a potrestali pachatele. Poděkoval hasičům, kteří zasahovali na postižených místech, i zaměstnancům SNCF pracujícím na obnově železniční sítě.

Zpravodaj Šmíd o sabotáži před zahájením olympijských her (zdroj: ČT24)

Starostka Paříže Anne Hidalgová ujistila veřejnost, že útok na železnici neovlivní páteční zahajovací olympijský ceremoniál na Seině. „Byla to sabotáž, je to nepřijatelné,“ řekla podle AFP Hidalgová španělsky po setkání se španělským králem Felipem VI.

Útoky odsoudil také ministr dopravy Patrice Vergriete a připomněl, že to naruší prázdniny mnoha Francouzů. Poděkoval železničářům za speciální nasazení a uvedl, že vše zatím ukazuje na trestný čin.

Zpoždění mají i vlaky pod Lamanšským průlivem

Útoky na francouzskou železnici ovlivnily i vlaky z Paříže do Londýna, které obvykle jezdí přes Lille a dále tunelem pod Lamanšským průlivem. Kvůli uzávěře do Lille nabírají vlaky do Velké Británie zpoždění nyní zhruba hodinu a půl, některé spoje byly bez náhrady zrušeny, uvedl dopravce Eurostar. Od pátku do neděle bude celkem zrušena asi čtvrtina spojů.

Stejná trať vozí pasažéry do Bruselu, toto spojení v tuto chvíli funguje také jen částečně. O zpožděných a zrušených vlacích na trase do Německa v souvislosti se sabotáží informoval i německý přepravce Deutsche Bahn. Vlaky do Švýcarska naopak jezdí bez obtíží, uvedla SBB.

Kolem čtrnácté hodiny se část vlaků u stanice Paříž-Lille rozjela, opravy pokračují. Nejvíce poškozená byla západní trať, kde bylo od rána zrušeno asi padesát spojů. Odpoledne už by měl jezdit asi každý třetí spoj. Směrem na sever ještě stále část vlaků nejezdí, ostatní spoje mají asi hodinové zpoždění. Východní směr byl plně obnoven, zpoždění je devadesát minut, uvedl za správu TGV Atlantique Franck Debourdieu.

Sabotáž podle zpravodaje ČT ve Francii Jana Šmída tak postihla i účastníky olympiády. V Lille, kam nyní nejezdí vlaky, probíhá řada soutěží, uvedl jako příklad. „Podle informací listu Le Figaro za útoky zřejmě stojí extrémní levice – alespoň tak to tvrdí tento pravicový deník,“ sdělil Šmíd.

Bezpečnostní expert Hrinko k sérii žhářských útoků na pařížských nádražích (zdroj: ČT24)

Typické pro levicové útoky je právě směřování těchto úderů na infrastrukturu, poznamenal v pátečních Událostech, komentářích odborník na extremismus Jan Charvát z Institutu politologických studií na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy.

„Celá řada pozorovatelů naopak předpokládá, že útočníkem nebo hybatelem toho útoku je Rusko,“ podotknul dále Charvát. Možností, kdo za útokem stojí, je tak podle něj v současné chvíli celá řada – útočit tak prý mohla i krajní pravice. Zdůraznil však, že tlak na vyšetření událostí je enormní.

Ještě před Hrami se objevily výhrůžky Izraelcům, které explicitně zmiňovaly události z roku 1972. Tehdy při olympiádě v Mnichově unesli a zavraždili příslušníci palestinské skupiny Černé září celkem jedenáct izraelských sportovců.

Podle Charváta se nyní mluví ve veřejném prostoru o tom, že tyto výhrůžky byly generovány roboty, není je proto možné spojit s konkrétní skupinou – i navzdory tomu, že se v nich údajně objevilo konkrétní jméno. Výhrůžky a útoky takového typu se navíc podle něj objevují v poslední době často.

Bezpečnostní opatření

V Paříži budou v pátek večer slavnostně zahájeny letní olympijské hry. Ceremoniál na Seině provázejí značná bezpečnostní opatření. V ulicích má být 45 tisíc francouzských policistů a četníků. Zhruba osmnáct set policistů vyšlou do Francie Španělsko, Británie, Německo či Slovensko. Od 13:00 bude zakázán automobilový provoz v protiteroristické zóně u břehů Seiny.

Dále byla v Paříži a v okruhu 150 kilometrů od francouzské metropole z bezpečnostních důvodů od 18:30 do půlnoci vyhlášena bezletová zóna. Aerolinky tak zrušily i několik spojení s pražským letištěm Václava Havla. „Dopravci z důvodu zahájení olympiády zrušili celkem pět letů. Týká se to pařížských letišť Charles de Gaulle, Orly a Beauvais,“ informovala mluvčí letiště v české metropoli Klára Divíšková. Týká se to jak odletů, tak příletů. Cestující by podle ní o zrušení letu měli mít informaci od svého dopravce.

Odborník na extremismus Charvát sdělil, že příprava bezpečnostních opatření na období Her trvá minimálně rok. Je podle něj jasné, že Francie nenechávala v tomto ohledu nic náhodě. „Zároveň je velmi zřetelné, že možností útoku je celá řada,“ pokračoval. Lze si prý představit útok islamistický, útok pocházející z Ruska či možné útoky krajní pravice či levice.

Na dodržení bezletové zóny budou podle agentury AFP dohlížet stíhačky a vrtulníky. Francouzské letectvo bude koordinovat také potírání nepovolené aktivity bezpilotních prostředků.