Paříž je před olympiádou rozdělena do bezpečnostních zón

Události: Paříž před olympiádou (zdroj: ČT24)

Prázdné ulice a policisté na každém kroku. Úvodní ambiciózní olympijský ceremoniál, do něhož zbývá jeden den, si vyžádal bezprecedentní bezpečnost. Metropole je rozdělena do několika zón.

Konání akce na šestikilometrovém úseku podél Seiny v minulosti zpochybnily samotné policejní složky. Politické vedení země v čele s prezidentem Emmanuelem Macronem si ale prosadilo svou: Po slavné řece v pátek proplují sportovci a hosté na sto šedesáti lodích.

Paříž je kvůli bezpečnostním opatřením už nyní rozdělena do několika zón.

Nejpřísnější pravidla platí v šedých zónách. Ty jsou vyhrazeny jen pro sportovce, organizátory a lidi, kteří mají vstupenku nebo akreditaci. Místní, kteří v této zóně bydlí nebo pracují, musí při vstupu ukázat přidělený QR kód a potvrzení. V pátek v jednu hodinu odpoledne se zóna kolem Seiny ještě rozšíří.

Volně už lidé mohou chodit v červených zónách. Do nich ale platí zákaz vjezdu aut, vjet mohou jen vozidla se speciálním povolením. A bez objektivního důvodu nelze autem pokračovat ani do modrých zón.

V centru má navíc policie ještě jednu zónu, v ní může například využívat drony a kamerový systém s umělou inteligencí. Ta automaticky rozeznává podezřelé chování lidí.

Podle odhadů se různá omezení dotknou až dvou třetin Pařížanů. Většina zón je ale jen přechodných: vyhlašují se dvě a půl hodiny před začátkem závodů a platí ještě po jejich konci.