TÉMA

Letní olympijské hry 2024

Zdražily vstupenky, ubytování i metro. Sliby o lidové olympiádě už ve Francii neplatí

Příprava sportovišť i potřebné infrastruktury pro letní olympijské hry v Paříži se podle organizátorů vyvíjí podle plánu. Současně ale sílí kritika pořadatelů, že se výrazně vzdalují od původně propagovaného hesla lidových her. Dokazují to nejen vysoké ceny ubytování, ale i veřejné dopravy během celé akce.
2. 1. 2024|

Státy OSN schválily rezoluci o olympijském příměří pro Hry v Paříži. Rusko se zdrželo

Valné shromáždění OSN schválilo rezoluci o dodržování příměří v době konání letních olympijských her v Paříži v následujícím roce. Návrh schválila drtivá většina – 118 hlasů se vyjádřilo pro schválení dokumentů. Dvě členské země, Sýrie a Rusko, se zdržely. Do debat představitelů se propsala současná nestabilní situace ve světě, zejména ruská agrese proti Ukrajině a válka proti teroristickému hnutí Hamás po jeho útoku na Izrael.
22. 11. 2023|

Státy EU by měly dát azyl ruským a běloruským sportovcům, kteří odsoudí válku, řekl v EP Hašek

Státy Evropské unie by měly zajistit azyl pro ruské a běloruské sportovce, kteří odsoudí ruskou agresi na Ukrajině. V sídle Evropského parlamentu ve Štrasburku to řekl bývalý český hokejový brankář Dominik Hašek, který jednal s europoslanci o tom, jak znemožnit mezinárodní starty ruských sportovců propagujících režim šéfa Kremlu Vladimira Putina. Pokud sportovci válku jasně neodsoudí, neměli by startovat v mezinárodních soutěžích ani na olympiádě v Paříži příští rok, dodal Hašek.
11. 7. 2023Aktualizováno11. 7. 2023, 20:10|

Podepsat odsouzení války není dostačující, říká o návrhu podmínky účasti Rusů na olympiádě Hašek

„Je tam spousta otazníků, jak by to bylo proveditelné. Papír unese cokoliv, víme, že ruský prezident ještě dva dny před ofenzivou na Ukrajinu říkal, že to bude tak a pak to bylo onak,“ řekl k potenciálnímu startu ruských sportovců na olympiádě v Paříži v roce 2024 bývalý hokejový brankář a olympijský vítěz Dominik Hašek v pořadu Události, komentáře.
16. 6. 2023|

Umělá inteligence má pomoct s bezpečností při olympiádě v Paříži. Parlament schválil kontroverzní zákon

Francouzský parlament schválil novelu zákona o používání umělé inteligence k bezpečnostnímu monitoringu. Opatření souvisí s olympijskými hrami, které bude příští rok pořádat Paříž. Systém má na záběrech z kamer na veřejných místech rozpoznávat potenciální hrozby. Obličeje v reálném čase ale nakonec rozpoznávány nebudou. Organizace chránící lidská práva se přesto bouří a chtějí si na zákon kvůli možnému zneužití stěžovat u Ústavního soudu.
29. 3. 2023Aktualizováno29. 3. 2023, 20:04|

Pustit Rusy a Bělorusy na olympiádu odporuje jejím hodnotám, míní volejbalista Perušič

Do začátku letních olympijských her v Paříži zbývá 526 dní. A už teď se diskutuje o účasti sportovců z Ruska a Běloruska kvůli válce na Ukrajině. Proti účasti jejich sportovců se postavila řada států, některé dokonce hrozí bojkotem Her. Mezinárodní olympijský výbor přesto zvažuje ruské a běloruské reprezentaci start na Hrách povolit. V pořadu 90' ČT24 hovořili olympionici Vavřinec Hradilek a Ondřej Perušič.
16. 2. 2023|

Musíme respektovat práva všech, hájí šéf olympijského výboru případnou účast Rusů na Hrách

Prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach při návštěvě mistrovství světa ve sjezdovém lyžování hájil záměr dostat na olympijské hry 2024 v Paříži sportovce z Ruska a Běloruska, proti kterému se v Evropě i v dalších zemích zvedla velká vlna nevole. V rozhovoru pro mezinárodní média argumentoval Bach tím, že sport musí respektovat lidská práva všech sportovců. Odmítl, že by se MOV kvůli svému přístupu ocitl na „špatné straně historie“.
12. 2. 2023|