Státy EU by měly dát azyl ruským a běloruským sportovcům, kteří odsoudí válku, řekl v EP Hašek

Události: Dominik Hašek v Evropském parlamentu (zdroj: ČT24)

Státy Evropské unie by měly zajistit azyl pro ruské a běloruské sportovce, kteří odsoudí ruskou agresi na Ukrajině. V sídle Evropského parlamentu ve Štrasburku to řekl bývalý český hokejový brankář Dominik Hašek, který jednal s europoslanci o tom, jak znemožnit mezinárodní starty ruských sportovců propagujících režim šéfa Kremlu Vladimira Putina. Pokud sportovci válku jasně neodsoudí, neměli by startovat v mezinárodních soutěžích ani na olympiádě v Paříži příští rok, dodal Hašek.

Jeden z nejúspěšnějších hokejistů české historie a olympijský vítěz z Her v Naganu v roce 1998 dorazil mezi evropské zákonodárce v rámci své dlouhodobé snahy o vyloučení ruských a běloruských sportovců.

Podle něj jde momentálně o jedinou možnost, jak zabránit propagaci války. „Každý ruský sportovec je za současné situace reklamou na ruskou válku. Je úplně jedno, jestli s tím vnitřně nesouhlasí, nebo naopak podporuje Putina,“ řekl Hašek po první části jednání.

Jedná se o účasti Rusů na Hrách v Paříži

Jedním z témat, o kterém s europoslanci hovoří, je ruská účast na olympiádě v Paříži, která začne za rok. Mezinárodní olympijský výbor v současnosti počítá s možností startů ruských sportovců, což některé další státy odmítají a zvažují bojkot Her.

Evropské země by podle Haška měly dát před případným nevysláním svých sportovců přednost tomu, aby vytvořily pro ruské sportovce zázemí pro případ, že by veřejně odsoudili agresi vůči Ukrajině.

„Dobře víme, že každý Rus, který odsoudí válku a Putinovo jednání, nejenže bude šikanován, ale pravděpodobně půjde před soud a bude odsouzen,“ prohlásil Hašek. Pokud získá v unijních zemích status uprchlíka sportovec i jeho rodina, může to podle něj některé z nich motivovat.

Řada ruských sportovců však Putina přímo podporuje a v armádních střediscích má kvalitní podmínky k tréninku. Hašek připustil, že není jisté, kolik lidí by využilo možnosti odejít do EU, tato varianta však podle něj musí být k dispozici.

Rusové odsoudivší válku by podle něj na olympiádě mohli startovat v rámci „uprchlického týmu“, ostatním by neměla být účast povolena. Zmiňovaný bojkot v případě, že Rusové na olympiádě přece jen budou, podle Haška není šťastné řešení.

Zdechovský: Někteří politici nechápou, co se na Ukrajině děje

Evropský parlament nemá přímé pravomoci týkající se organizace sportovních soutěží, politici však mohou přesvědčovat ke změně přístupu například národní vlády či sportovními svazy. Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který Haška do EP pozval, chce o olympijském startu Rusů za dva týdny jednat v Paříži s vládními politiky.

Spojení sportu s válkou na Ukrajině, které řada činitelů i sportovců odmítá, je podle něj nutné dostat do širšího povědomí. „Je potřeba to hlavně ukázat politikům ze zemí západní a jižní Evropy, kteří nechápou, co se dneska na Ukrajině děje,“ řekl Zdechovský.

EU po začátku války zpřísnila vízovou politiku vůči Rusům a například pobaltské země či Polsko loni odmítly vydávat víza lidem, kteří prchali ze své země po Putinově vyhlášení mobilizace. Podle doporučení Evropské komise však mají unijní země každou ruskou žádost o azyl posuzovat jednotlivě podle toho, jak velké riziko ze strany ruského režimu konkrétnímu člověku hrozí.