Podepsat odsouzení války není dostačující, říká o návrhu podmínky účasti Rusů na olympiádě Hašek

Dominik Hašek hovořil o účasti Rusů a Bělorusů na olympiádě (zdroj: ČT24)

„Je tam spousta otazníků, jak by to bylo proveditelné. Papír unese cokoliv, víme, že ruský prezident ještě dva dny před ofenzivou na Ukrajinu říkal, že to bude tak a pak to bylo onak,“ řekl k potenciálnímu startu ruských sportovců na olympiádě v Paříži v roce 2024 bývalý hokejový brankář a olympijský vítěz Dominik Hašek v pořadu Události, komentáře.

Expertní tým českého olympijského výboru navrhl, aby se ruští a běloruští sportovci směli účastnit pod neutrální vlajkou olympiády v Paříži za podmínky, že písemně odsoudí agresi vůči členskému státu OSN. Tím by se vymezili i proti invazi na Ukrajinu. Finální rozhodnutí o startu Rusů a Bělorusů zatím nepadlo, některé země už ale oznámily, že v případě jejich účasti své sportovce na olympiádu nepošlou.

„Něco podepsat pro mě není dostačující,“ myslí si o připravované propustce pro ruské a běloruské sportovce Hašek. „Ten člověk musí nejen něco podepsat, ale i se podle toho tak chovat, jak veřejně, tak soukromě. A ne, že tři neděle před olympiádou ruští sportovci něco podepíšou a my je tam pustíme, takhle by to nešlo,“ doplnil.

Takový plán by měl být podle vítěze dvou Stanleyových pohárů prodiskutovaný s jednotlivými vládami, i s českou. Připomněl také možnou pomoc sportovcům a sportovkyním, kteří by se proti režimu šéfa Kremlu Vladimira Putina dokázali takto postavit. „Musíme jim pomáhat, jejich rodinám, aby se nedostali do problémů,“ usoudil.

‚Nechci válku' nestačí, míní Hašek

Hašek zdůraznil, že záleží na tom, jaká bude definice odsouzení. „Aby to nebylo takové, že někdo napíše ‚nechci válku', to by samozřejmě nestačilo. Musí tam být jasné odsouzení ruské války, ruské agrese, a já to tam nevidím, musí tam být konkrétně jmenováno Rusko,“ připojil.

Doplnil, že v prohlášení ruských sportovců musí být jasně jmenované, že odsuzují to, co jejich země spáchala a páchá na Ukrajině.

Hašek zmínil také nedávné kauzy kolem ruských sportovců, kteří byli opakovaně pozitivně testováni na užívání zakázaných látek během soutěží. „Touha sportovců může být obrovská, aby někam jeli, aby se účastnili, pracovali na tom celý svůj život a chtějí jet na olympiádu, chtějí tam uspět. Jsem přesvědčený o tom, že spousta sportovců může podvádět, víme, že i třeba doping byl organizovaný,“ podotknul.

„Kdo to podepíše, bude pro mě hrdina a bude to neskutečný ambasador protiputinovské vládě. Pakliže to někteří podepíšou, budu jim jenom fandit, ale musíme mít jistotu, že to na nás nebudou jenom hrát, jedná se tady o životy tisíců a statisíců lidí, sportovce si musíme prozkoušet, musí tam být jasná pravidla,“ shrnul Hašek.