Zaměřujeme se teď spíš na podporu menších virtuálních operátorů, říká nový šéf ČTÚ

Otázky Václava Moravce – Diskuze o drahých mobilních datech (zdroj: ČT24)

Předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu Marek Ebert znovu řekl, že nepovažuje za pravděpodobné, že by v dohledné době přišel do Česka čtvrtý operátor. Důvodem je podle něj velikost trhu, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce. Úřad se proto podle Eberta v současné době zaměřuje spíše na podporu menších virtuálních operátorů, kteří mohou fungovat jako alternativa nabídky mobilních služeb. Telekomunikační analytik Ondřej Malý pak zmínil, že politici a ČTÚ by podle něj měli pro další roky spíše než cenu pro spotřebitele řešit jednodušší výstavbu infrastruktury a sítí.

Drahé mobilní služby a především mobilní data řeší politici už řadu let. Jejich zraky se v poslední době upínaly na aukci kmitočtů pro sítě 5G, od které si veřejní činitelé slibovali příchod čtvrtého operátora, a tedy konkurenci. To se však nestalo. Klíčové kmitočty si mezi sebou rozdělila stávající trojice mobilních operátorů.

Podle závěrů Nejvyššího kontrolního úřadu z loňského prosince ceny volání a mobilních dat v Česku stále zůstávají jedny z nejvyšších v Evropě. „Aukce nepřinesla předpokládanou výhodu snížení a konkurenceschopného prostředí a i o rok později, když se Evropská komise znovu zabývala touto problematikou, tak se ukázalo, že v České republice jsou data příliš drahá,“ upřesnil prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala.

Tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) ale mluvil o úspěchu. „Šlo o snížení cen, a to nastalo a postupně to pokračuje. Takže čtvrtý operátor nebyl cíl, tím je snížení cen a konkurence. To se nám povedlo,“ řekl v březnu 2021 ve sněmovně.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podpora virtuálních operátorů

Jako pravděpodobný nevidí příchod čtvrtého operátora ani nový předseda ČTÚ Marek Ebert, kterého vláda jmenovala loni v řijnu a který nastoupil v únoru.

„Říkám to s vědomím toho, na jakém trhu jsme. Uvědomte si, že máme deset a půl milionu obyvatel a čtrnáct a půl milionu SIM karet. Máme tady tři velké hráče, z toho dva jsou členy v podstatě globálních uskupení, máme tady prakticky 130 virtuálních operátorů na trhu, byť jejich tržní podíl se pohybuje na úrovni jednotek procent,“ popisuje. 

V září roku 2021 oznámil ČTÚ úmysl zasáhnout do trhu s mobilními daty kvůli omezené konkurenci. Nakonec ale od svého záměru kvůli nesouhlasu Evropské komise loni v dubnu ustoupil.

Ebert také upřesnil, že proto nyní planuje ČTÚ spíše „tvrději vymáhat“ podmínky zmíněné aukce u operátorů. „Budeme se snažit dostat tu situaci do té podoby, aby to, co oni předloží a zveřejní ve finále, bylo skutečně atraktivní pro jejich partnery na velkoobchodní úrovni. To jsou ti takzvaní virtuální operátoři,“ řekl. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Výstavba sítí nové generace

S jeho kroky souhlasí rovněž telekomunikační analytik a bývalý koordinátor digitální agendy Ondřej Malý, podle kterého je ale situace s cenou a kvalitou tarifů v Česku mnohonásobně lepší než před několika lety. Myslí si, že spíše než další regulace bude největším úkolem úřadu v dalších letech dohled nad výstavbou nutných sítí nové generace. 

„Největší úkol, který teď leží před politiky, není ani tak v regulaci služeb, ale v regulaci toho, jak operátoři fungují. Chceme po nich poměrně hodně. Evropa vydala v listopadu digitální kompas, že všichni obyvatelé mají být pokryti sítí 5G nebo ekvivalentní sítí a všichni mají mít gigabitové připojení doma. To bude stát strašně moc peněz a stát má neuvěřitelnou stavební byrokracii,“ podotkl.