Služby operátorů jsou předražené, aukce by měla zvýšit konkurenci, míní nová šéfka ČTÚ

Byznys ČT24: Rozhovor s novou předsedkyní ČTÚ Hanou Továrkovou (zdroj: ČT24)

Nová předsedkyně Českého telekomunikačního úřadu Hana Továrková považuje služby mobilních operátorů za předražené. Chystaná aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G by proto podle ní měla být nastavena tak, aby podpořila konkurenci. Továrková to řekla v pořadu Byznys ČT24. V čele ČTÚ nahradila Jaromíra Nováka, který nesouhlasil s plány ministerstva průmyslu a obchodu na změnu pravidel aukce.

Současné ceny za služby mobilních operátorů považuje Továrková za příliš vysoké. „Pokud (operátoři) nezmění svoji politiku, tak se domnívám, že ČTÚ nakonec nezbyde nic jiného, než přistoupit k razantnějším zásahům,“ uvedla bývalá předsedkyně Sekce IT a telekomunikací Hospodářské komory ČR.

„A ty (zásahy) je samozřejmě možné řešit nějakou restrikcí, případně přidáváním pravomocí úřadu. Je možné nastavit aukci takovým způsobem, aby byla podpořena konkurence. A z toho vyplývá jejich ochota (operátorů) postupně data zlevňovat,“ dodala Továrková.

S vyhlášením aukce se původně počítalo už v lednu. Podle bývalého šéfa telekomunikačního úřadu Jaromíra Nováka byla vypsaná tak, aby měla potenciál přivést čtvrtého operátora.  Podle ministerstva průmyslu a obchodu byl ale zájem zahraničních uchazečů nulový a zřejmě by se přihlásil jen jeden menší český zájemce. Vláda proto navrhla nové podmínky, které ale podle Nováka s ČTÚ nekonzultovala.

Ministerstvo požaduje úpravu podmínek tak, aby se přihlásilo víc menších operátorů. Že jde v tuto chvíli o preferovaný postup, potvrdila i Továrková. Podle ní by měla být na jaře vypsána veřejná konzultace k novým podmínkám. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) už dříve řekl, že změna podmínek aukci posune o tři až pět měsíců. 

Vládní usnesení: Levnější data a podpora 5G

Továrková uvedla, že nejdůležitější je pro ČTÚ doporučující usnesení vlády, které podle ní říká, jakou má vláda strategii a co od aukce očekává.

„Ty body jsou dva. Jeden je právě dosáhnout pohybu na ceně dat tak, abychom se dostali na evropskou úroveň. Druhé usnesení vlády nás nabádá k podpoře sítí 5G. Vychází to především z jejich 5G strategie, která je v tuto chvíli v Evropě relativně unikátní,“ řekla k tomu nová šéfka telekomunikačního úřadu.

Doporučení vlády Továrková nepovažuje za zasahování státu do postupu ČTÚ. Nezávislost úřadu není podle ní nezávislostí na státu. „Existuje něco jako strategie státu,“ řekla k tomu Továrková. „Nemůžete nerespektovat strategii státu, to prostě nejde,“ dodala.

Celý rozhovor ve videu v úvodu článku.