Novák skončil jako šéf ČTÚ, vadil mu postup ministerstva v aukci kmitočtů. Nahradila ho Továrková

Události ČT: Novák skončil jako šéf ČTÚ (zdroj: ČT24)

Vláda odložila vyhlášení aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G. Navrhla Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ) změnit její podmínky tak, aby byla atraktivní pro další mobilní operátory. Kvůli tomu také vyměnila předsedu ČTÚ. Opozice odklad aukce kritizuje.

Ministerstvo vedené vicepremiérem Karlem Havlíčkem vládě v pondělí předložilo materiál o dalším směřování aukce kmitočtů k sítím 5G. S ČTÚ jako organizátorem soutěže ho ale nekonzultovalo. Podle dokumentu by aukce mohla být vyhlášena v květnu nebo červnu letošního roku a do státního rozpočtu by měla přinést minimálně šest miliard korun.

Zpoždění je způsobeno požadavky vlády na nové podmínky aukce tak, aby byla atraktivní pro mobilní operátory. Zájem zahraničních uchazečů je podle Havlíčka nulový a zřejmě by se přihlásil jen jeden menší český uchazeč. Vicepremiér zároveň upozornil, že přípravy aukce vykazovaly nestandardní prvky. 

Vláda také vyměnila předsedu ČTÚ Jaromíra Nováka. Místo něj jmenovala Hanu Továrkovou.

Novák stál v čele regulačního úřadu od roku 2013. Předtím působil na ministerstvu průmyslu jako ředitel divize digitální ekonomiky. „Navrhli jsme, aby zůstal členem rady, ale on rezignoval i z pozice člena rady,“ dodal Havlíček po jednání vlády.

„Bohužel poslední vývoj, který vyvrcholil předložením materiálu na zasedání vlády plánované na 27. ledna 2020, bez možnosti zástupců úřadu jej vidět a vypořádat naše odborné připomínky, mě nenaplňuje z výše uvedených důvodů jistotou, že výsledná podoba podmínek přinese tolik očekávanou změnu na českém telekomunikačním trhu a zároveň obstojí v soudním přezkumu,“ uvedl Novák.

Podle Havlíčkova aktuálního vyjádření musí být aukce vypsána tak, aby se zabezpečilo kvalitní konkurenční prostředí. „Abychom věděli, že se zapojí pokud možno více společností, které s trhem trochu hnou, aby se zvýšila konkurence a snížily se ceny za datové služby a současně se vytvořilo prostředí pro rozvoj 5G sítí,“ uvedl Havlíček. Současná soutěž je podle něj poznamenaná změnami vyžádanými Evropskou unií. Podle vicepremiéra o ni také není zájem.

„Proto máme snahu, aby se vypsaly nové podmínky aukce tak, aby nalákaly větší množství operátorů. Odklad je otázka tří až pěti měsíců. Musí to projít řádnou konzultací a doporučujeme aplikovat varování Evropské komise ohledně sdílených sítí,“ uvedl Havlíček.

Upozornil, že role vlády je jen doporučit podmínky, konečné rozhodnutí je na ČTÚ. Při dosavadní přípravě nebyla podle Havlíčka většina připomínek vlády zohledněna. „Několikaměsíční odklad je lepší řešení než trvat na tom, že vše dopadlo skvěle, ale pacient zemřel. A výsledkem bude to, že trh nebude fungovat tak, jak by měl,“ dodal ministr.

Soutěž kritizoval i premiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj Česko má problém s tím, že některé nezávislé úřady nereprezentují zájmy daňových poplatníků. „Soutěž, kterou vypsal ČTÚ, nebyla ve prospěch konkurence,“ uvedl Babiš. Kvůli činnosti úřadu jsou podle něj v Česku oproti zbytku Evropy podstatně dražší platby za mobilní služby. „Pan ministr (Havlíček) dospěl k závěru, že pan Novák by neměl být předseda ČTÚ,“ dodal Babiš.

Novák: Aukce byla připravována transparentně

Podle Nováka však byla aukce připravovaná transparentně a za účasti právních a ekonomických poradců. Ministerstvo průmyslu a obchodu bylo o postupu průběžně informováno. 

„Aukce byla připravovaná naprosto transparentním způsobem, proběhla veřejná konzultace, transparentní vypořádání. Pokud se některý z hráčů na trhu chtěl aukce zúčastnit, asi logicky svůj byznys plán přizpůsobil podmínkám, které úřad jasně deklaroval,“ řekl Novák. Dodal, že aukce byla vypsaná tak, aby měla potenciál přivést čtvrtého operátora. „Kdo by se účastnil, by bylo vidět, až by ji úřad vyhlásil,“ dodal. 

Firmou, která se údajně jako jediná chtěla přihlásit do aukce, je Nordic Telecom. Ten se ohradil proti tvrzení, že podmínky byly vypsané pro něj. „Odmítáme být, jako seriózní zájemce o účast v aukci kmitočtů, vtahováni do nepodložených spekulací a mediálních her, jejichž účelem je oslabit naši pozici před chystanou aukcí. Náš zájem stát se čtvrtým mobilním operátorem jsme mnohokrát otevřeně vyjádřili i v médiích a nemáme co skrývat,“ uvedl mluvčí Ján Bruno Tropp. 

Nová předsedkyně, advokátka Továrková je členkou rady ČTÚ od listopadu 2019, kdy byla jmenována na pět let. Řekla tehdy, že by se ráda zasadila nejen o včasné a transparentní budování sítí 5G, ale chtěla by také přispět k řešení otázky cen mobilních dat. Byla také členkou představenstva a předsedkyní Sekce IT a telekomunikací Hospodářské komory ČR.

Vláda už dříve v lednu schválila materiál, ve kterém počítá s vyhlášením tendru v prvním čtvrtletí letošního roku. Úprava zadání aukce by ale termín vyhlášení posunula, protože změna podmínek by musela projít veřejnou konzultací. Odklad by byl v řádu dvou až tří měsíců.

Stát má prostřednictvím ČTÚ dražit frekvence v pásmech 700 a 3500 MHz. Pásmo 700 MHz se uvolní přechodem pozemního TV vysílání na nový standard DVB-T2. Aukce má zároveň na český trh přivést dalšího operátora a zvýšit tak konkurenci. 

Opozici vadí odklad aukce

Podle místopředsedy ODS Martina Kupky vstoupil ministr průmyslu Havlíček do příprav aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G bez reálných argumentů. „Aukci s očekávaným výnosem až šest miliard korun a s potenciálem rozvoje nejmodernějších datových sítí úřad připravoval několik let,“ uvedl. Dokumentace prošla několika konzultacemi s veřejností, po nichž úřad transparentně vypořádal připomínky, dodal.

„Přesto do věci náhle vstoupil ministr Havlíček a bez reálných argumentů ohrozil průběh aukce a pokouší se vnutit ČTÚ nějaké dodatečné, s odbornou veřejností neprojednané podmínky,“ míní Kupka. Vláda podle něj pokračuje v totálním rozvratu řízení státu. „Vyzýváme vládu, aby přestala ohrožovat rozvoj nových sítí a příchod nového operátora,“ uvedl. Mobilní trh podle něj potřebuje konkurenci, která povede k lepším cenám i službám.

Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové odklad způsobí, že neklesnou vysoké ceny mobilních služeb v Česku.  „Opět se nedočkáme větší konkurence na trhu mobilních operátorů, a lidé v Česku tak budou mít bohužel i nadále jedno z nejdražších volání a mobilních připojení v Evropě. A vláda s tím není schopná nic dělat,“ uvedla Adamová. Její strana chce tlačit na co nejrychlejší vypsání aukce a změnu legislativy, aby posílila práva občanů proti operátorům. 

Vláda podle Pekarové Adamové s odvoláním Nováka zopakovala to, co už se několikrát stalo. „Je to už bohužel obehraná špatná písnička. (Premiér) Andrej Babiš něco populisticky slíbí, pak zjistí, že se mu to nedaří splnit, tak obviní všechny kolem sebe, vyhodí ministra nebo úředníka a řekne, jak to tentokrát on zařídí lépe,“ uvedla k Babišovu slibu, že se zasadí o levnější mobilní služby v Česku.

„Aukce se připravovala dva roky, ministerstvo vědělo celou dobu, jak jsou základní podmínky nastavené, a mohlo je kdykoli měnit, a měnit je teď, několik dní před oficiálním spuštěním, kdy na ně celý trh čeká, je špatně,“ nelíbí se ani poslanci Pirátů Martinu Jiránkovi. Vysoký tlak na Nováka, který kvůli tomu raději rezignoval, považuje za chybnou strategii.

Česku podle Jiránka hrozí právní komplikace, problémy s Evropskou komisí a bránit by se mohla i stávající trojice mobilních operátorů. „Najednou přenastavujete něco, co trh dva roky očekává. Nedivil bych se, kdyby se 'velká trojka' operátorů bránila právně. Pak se oddaluje navýšení konkurence. Příchod čtvrtého operátora, který by znamenal vyšší tlak na snížení cen, se oddálí o rok, rok a půl nebo víc,“ varuje.

Předseda SPD Tomio Okamura považuje rezignaci šéfa ČTÚ za nepodstatnou. „Protože ČTÚ dlouhodobě nechrání zákazníky před prokazatelně předražovanými službami operátorů. A stejně tak všichni víme, že budování sítě 5G je zpolitizované, protože je jasné, že ten, kdo by síť postavil nejlépe a nejlevněji, je čínská firma. A to hystericky odmítají Spojené státy, což má logiku, protože čínské technologie, jak v telefonech, tak v provozu sítí, jsou stále větší překážkou pro americké špionážní technologie,“ vyjádřil se Okamura.