Čtvrtý operátor by měl přinést razantní změny na mobilním trhu, věří regulátor

Devadesátka ČT24: Drahá mobilní data? (zdroj: ČT24)

Situace na českém mobilním trhu je zabetonovaná, operátoři nabízejí velmi podobné ceny a velmi podobné služby, zákazník nemá moc na výběr, řekl v pořadu Devadesátka ČT24 šéfredaktor odborného serveru Lupa.cz David Slížek. Vidí dvě reálné možnosti, jak trh rozhýbat: vstup čtvrtého operátora nebo daleko tvrdší regulace ze strany Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Od vstupu dalšího operátora si hodně slibuje i ČTÚ, zaznělo v pořadu od jeho mluvčího Martina Drtiny.

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) v nedělním pořadu 168 hodin České televize mj. řekla, že data jsou drahá, protože je využívá jen malá skupinka lidí a Češi spíš hledají připojení k wi-fi sítím.

Šéfredaktor serveru Lupa.cz David Slížek považuje výrok Novákové za větší přešlap, než kterého se přesně před dvěma lety dopustil tehdejší ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) a jehož to stálo ministerské křeslo.

Premiér Andrej Babiš (ANO) nepovažuje výrok ministryně za důvod k zásadním krokům. Odpověděl tak v úterý na dotaz, zda Novákovou odvolá. Vyjádření ministryně považuje za nešťastné.  

Slížek uvedl, že všechna srovnání, která kdy viděl, říkají, že v Česku dostávají zákazníci za stejné peníze mnohem méně služeb, například v podobě mobilních dat. Řekl, že operátoři to odůvodňují velkými investicemi do výstavby sítí. „Je to dobrý argument, ale operátoři ho používají relativně dlouhou dobu. Že hodně investovali, že síť je kvalitní, že máme dobré pokrytí. To je pravda, nikdo jim pak nebrání, aby vydělávali na prodeji služeb.“

Také vedoucí právního oddělení spotřebitelského časopisu dTest Lukáš Zelený v pořadu doplnil, že jejich srovnání opakovaně ukázalo, že situace stále není pro české spotřebitele příjemná a ceny jsou pořád poměrně vysoké ve srovnání se zahraničím. Jako zemi s nízkou cenovou hladinou jmenoval zejména Polsko. Upozornil ale, že i ve státech, kde je cena srovnatelná (Slovensko, Nizozemsko) mají tamější operátoři ve svých balíčcích vždy něco navíc.  

Nepříznivě pro Česko dopadla i další srovnání, kterým se věnoval například server Evropa v číslech.  

Prohlášení vlády
Zdroj: ČT24

Výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund v pořadu rozporoval některé ukazované grafy a zdůrazňoval, že „je evidentní, že nabídka se mění a zvyšuje“. Nízké ceny v Polsku a ve Finsku považuje za naprostý extrém. Dodal, že v Polsku mají „lowcostové“ (nízkonákladové) sítě a mimo velká města nefungují kvalitně. 

Cena služeb v Česku podle něho závisí na tom, jak se v minulosti investovalo do mobilních sítí. V této souvislosti vyzdvihl, že to vedlo k výrazným výsledkům. V pokrytí republiky signálem jsme podle něho nejlepší v EU a v rychlosti přenosu jsme v TOP 10 EU. Vysoká je podle Grunda i kapacita sítě. 

Grund se domnívá, že je to výsledkem toho, že v roce 2013 při aukci kmitočtů český regulátor nastavil náročné podmínky. „Donutil operátory investovat do kvality, ačkoliv to nedávalo ekonomický smysl.“ Podle Grunda máme nyní špičkové sítě s dobrou kvalitou. Návratnost zmíněných investic je podle něho sedm let. Dodal zároveň, že zákazníci mají každý rok více a více dat. 

Kvalita sítě versus cena?

Lukáš Zelený z dTestu k tomu uvedl, že kvalitu pokrytí služeb nikdo nezpochybňuje, ale že to nemůže ospravedlnit jednu z nejvyšších cen v EU. „Chtějí nám tím snad operátoři říct, že v jiných zemích EU nemají kvalitní signál,“ položil řečnickou otázku. 

Také Slížek souhlasí, že díky ČTÚ a jeho přísným podmínkám máme kvalitní síť oproti předchozímu stavu, kdy podle něho bylo pokrytí strašlivé a kvalita tristní. Domnívá se, že když se tvrdě nenastaví podmínky, operátoři sami nebudou příliš investovat do kvality. 

Grund také uváděl, že podle dat Českého statistického úřadu se objem peněz, které občan Česka platí za telekomunikace, v čase snižuje, jako u mála položek. „Platíme zhruba stejně, ale máme dvojnásobně i více dat,“ dodal s tím, že se přibližujeme Evropě. Se Slížkem se několikrát neshodli na používaných číslech a na tom, co který operátor nabízí. Rozdílně také vykládali dřívější nález antimonopolního úřadu (Úřad na ochranu hospodářské soutěže) o českém trhu. Podle něho na trhu mobilních hlasových a datových služeb žádný z operátorů nezneužívá dominantního postavení, ani operátoři neuzavřeli zakázanou dohodu. 

ČTÚ čeká razantní změny od čtvrtého operátora

Mluvčí ČTÚ Martin Drtina uvedl, že budoucnost mobilního internetu je bez počítání dat. „Snížení cen za data si slibujeme od připravované aukce kmitočtů.“ Ta by měla proběhnout ve druhém pololetí letošního roku, aby přilákala čtvrtého hráče. „Od toho si slibujeme, že dojde k razantním změnám na mobilním trhu.“ 

Drtina řekl, že ČTÚ chce, aby od poloviny roku 2020, kdy bude uvolněno pásmo 700 MHz, vznikla možnost stavět na těchto frekvencích nové sítě. Nový hráč by měl mít dobré startovací podmínky. Například v tom, že než si vystaví svou síť, bude moci používat 3G a 4G sítě ostatních operátorů.