Mládek skončil. Mobilní data nebyl jeho první problém. „Paraziti“ se s ním táhnou už 4 roky

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek v úterý skončil ve funkci, prezident ho odvolal. Od 1. března resort zatím povede premiér Bohuslav Sobotka (oba ČSSD). Mládkovu ministerskou dráhu sice ukončil nezvládnutý přístup k drahým mobilním službám, za svou politickou dráhu ale zažil více krizových momentů. Dodnes se s ním táhne jeho prohlášení o podnikatelích jako parazitech, které učinil ještě předtím, než stanul ve vládě. Média se ale zabývala i problémy s bezpečnostní prověrkou nebo koupí bytu.

Jan Mládek musel opustit křeslo ministra průmyslu a obchodu necelý rok před volbami. Zlom pro něj znamenala debata o cenách za mobilní služby, ve které se ČSSD začala angažovat. Sám Mládek se svým resortem ale čelil kritice za svůj přístup, vysloužil si i přezdívku ministr pro operátory.

Když se v Evropské unii vyjednávalo o snížení poplatků za roaming, české ministerstvo průmyslu bylo proti s tím, že levnější roaming zdraží domácí služby. Mládkův náměstek Lubomír Bokštefl zase v jednom rozhovoru na Aktuálně.cz uvedl, že jestli lidé chtějí volat levněji, mají jet do Polska. Ministr se snažil ožehavou situaci vyřešit, a tak potrestal náměstka důtkou a šéfa pro komunikace vyhodil.

V předminulých Otázkách Václava Moravce pak senátorka Alena Dernerová (za SD–SN) upozorňovala, že chtěla postavení spotřebitelů ve vztahu k operátorům zlepšit už v loňském roce opravou poslaneckého návrhu zákona, podle kterého může například operátor změnit smlouvu, ale zákazník se to nemusí ani dozvědět.

Podle Dernerové nejdříve ministr průmyslu navrhované změny chválil, v dopise mimo jiné uvedl: „Vámi navržená úprava reaguje dle mého názoru dostatečným způsobem na současný stav zákona. (…) Úprava se mi jeví jako prospěšná a předloženému senátnímu návrhu tímto mohu dát svou podporu.“ Jenomže zanedlouho Mládek svůj souhlas odvolal. „Bylo mi řečeno, že to podepsal omylem,“ kritizovala senátorka.

Mládek se sice snažil v poslední době oblast mobilních služeb řešit, například zkrácením doby pro přechod k jinému operátorovi, nebo zakázem „podpultových“ slev, nepomohlo mu to ale a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) přistoupil k jeho odvolání. Nebyl totiž spokojen s tím, jak problematiku mobilních operátorů ministr řešil. Předseda vlády Mládkovi vyčetl, že se mu nedostávalo podpory v tom, aby trh v oblasti cen za mobilní služby fungoval.

V roce 2015 dostal Mládek „poslední šanci“. Měl zlepšit komunikaci

Mládkovo vládní angažmá přitom bylo poznamenáno různými roztržkami a nejednou se stalo, že Mládek mohl na ministerstvu skončit mnohem dřív.

O tlaku na odchod Mládka se spekulovalo už v polovině roku 2015, kdy Sobotka bilancoval s ministry za ČSSD poté, co z resortu školství odvolal Marcela Chládka. Předseda vlády přitom tehdy mluvil o poslední šanci s tím, že chce, aby ministr průmyslu zlepšil především komunikaci.

Možnost Mládkova odchodu se naskytla i po loňských senátních volbách, kde ministr neuspěl, když ho ve druhém kole porazil kandidát za ANO. Jak Mládek slíbil, nabídl svou rezignaci. Sobotka ji ale odmítl přijmout. Premiérův mluvčí to tehdy zdůvodnil tím, že rozhodující je Mládkova práce ve vládě.

Podnikatelé jako paraziti

Jeden z prvních neslavných momentů, který se ho drží zřejmě nejvytrvaleji, si Mládek zařídil ještě v době, kdy figuroval jako stínový ministr financí. Na sjezdu strany v roce 2013 se pustil do živnostníků.

„Systém, kdy oni (živnostníci) nepřispívají do systému sociálního pojištění a kde parazitují na zaměstnancích, kde pro zaměstnance je to peklo a pro některé jiné ráj, je dlouhodobě neúnosný,“ řekl.

Jan Mládek na snímku z roku 2013
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Sobotka jako předseda ČSSD se od tohoto výroku distancoval. Mládek se na konec za slova o parazitech omluvil s tím, že byla myšlena jinak. Dočkal se kvůli svým kritizovaným slovům ale i trestního oznámení od Strany soukromníků.

Vstup na ministerstvo s pochybnostmi o prověrce

Hned nástup Mládka do funkce doprovodily pochybnosti, proč v minulosti
nezískal prověrku Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), na což upozornil přímo prezident Miloš Zeman. Coby náměstek ministra financí požádal Mládek v roce 2001 NBÚ o prověrku na druhý nejvyšší stupeň „tajné“.

Mládek na vážné výhrady reagoval prohlášením, že žádost o prověrku pro styk s utajovanými informacemi sám kdysi stáhl, protože ji přestal potřebovat.

Události ČT: Mládek končí ve vládě. Premiér chce jeho nástupce od března (zdroj: ČT24)

Respekt ale psal, že ve skutečnosti Mládek prověrku nedostal, a to kvůli neurovnanému osobnímu životu ženatého muže, který zahrnoval milenky v různých zemích, kam jezdil na pracovní cesty, i milostný vztah s Ruskou v Praze. Riziko možné kompromitace přispělo k tomu, že NBÚ prověrku neudělil. Podobně neúspěšný byl Mládek při své druhé žádosti o prověrku v roce 2005, dodává Respekt.

V polovině roku 2015 zase Centrum nezávislé investigace upozornilo na pořízení bytu za nestandardní podmínky. Mládek ale tehdy oponoval, že k tomuto tvrzení neexistuje žádný důkaz. Podle něj v době koupě bytu netušil o faktu, že krom firmy Hurley Management Limited ve věci figuruje také offshorová společnost Mossack Fonseca, podotkl podle echo24.cz.

Panamská firma Mossack Fonseca později hrála významnou roli v aféře Panama Papers, která ukázala, že v daňových rájích ukrývaly peníze známé osobnosti z celého světa.

Mládek a Babiš

Mládek byl také vedle dřív odvolaného ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka dalším sociálnědemokratickým členem vlády, kterého kritizoval šéf druhé nejsilnější koaliční strany ANO a ministr financí Andrej Babiš. V říjnu loňského roku nazval Babiš Mládka politickým parazitem, zřejmě v odkazu na zmíněné neslavné označení podnikatelů.

Ve vládě se rozhodně neshodli v několika momentech. Kritický byl Babiš v souvislosti s mobilními daty, jedním z čerstvějších sporů byla i firma OKD, kde Mládek navrhnul, aby podnik za korunu převzal stát, což ministr financí odmítl s tím, že by šlo o mrhání penězi daňových poplatníků.

Začátkem loňského roku zase ministr průmyslu a obchodu obvinil Babiše, že zablokoval schválení investiční pobídky pro firmu INA Lanškroun, a ohrozil tak prý vznik 900 pracovních míst. Babiš jeho kritiku označil za lež s tím, že materiál zablokován nebyl, ale je potřeba nejdříve najít zdroj peněz. O necelý měsíc později byla pobídka schválena.

Dvojnásobný Ropák roku

Ministr průmyslu a obchodu se také potýkal s Energetickým regulačním úřadem, který koncem roku 2015 odmítl vypsat podporu pro některé obnovitelné zdroje, protože neměly notifikaci z Evropské unie. Mládek sice nejprve sliboval, že potvrzení od Evropské komise bude nejpozději do dubna 2016, nakonec se na něj ale čekalo až do listopadu.

Trnem v oku byl Mládek i ekologům. Ministr je laureátem antiekologické ceny Ropák roku za léta 2016 i 2015. Podařilo se mu totiž prosadit prolomení těžebních limitů v lomu Bílina i státní energetickou koncepci, která stojí na jaderné energii a hnědém uhlí, přičemž podle ekologů je v ní malý důraz na obnovitelné zdroje.