Tvrdší zákon by zavedl až dvojnásobně vyšší pokuty pro operátory

Zprávy ve 12: Sobotka chce zvýšit pokuty od ČTÚ (zdroj: ČT24)

Sankce pro mobilní operátory od Českého telekomunikačního úřadu by mohly vzrůst z 20 na 50 milionů korun. Počítá s tím novela zákona o elektronických komunikacích, kterou chce premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zrychleně prosadit ve sněmovně. Zároveň bude jednat se třemi největšími operátory, protože od nich chce vysvětlení vysokých cen za datové balíčky.

Surfování po internetu z mobilu je u nás podle finské společnosti Rewheel šesté nejdražší v Evropě. Česká vláda teď tlačí na Český telekomunikační úřad, aby zajistil konkurenční prostředí a ceny se tak snížily.

„I když se to přepočítá z hlediska podílu výdajů na mobilní data na výdajích domácnosti, tak patříme mezi čtyři země Evropské unie, které mají ty ceny nejvyšší,“ upozorňuje premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Operátoři si podle předsedy Rady ČTÚ Jaromíra Nováka musí uvědomit, že zajištění elektronických komunikací představuje poskytování služby ve veřejném zájmu.

Vláda nemá přímé nástroje, kromě změny legislativy, jak by mohla do nepříznivé situace zasáhnout
Bohuslav Sobotka

Výsledkem aktuální schůzky premiéra s předsedou Rady ČTÚ byla dohoda, že ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) do novely, která se soustředí na zkrácení přechodu k jinému operátorovi na 10 dní a přechod na nový standard DVB-T2, vloží i pravomoc ČTÚ udělovat sankce za nedodržování podmínek přidělení frekvence. „To je nový delikt, který úřad nemohl dosud posuzovat,“ řekl Sobotka.

Současně by se měla zvýšit maximální výše udělené pokuty z 20 milionů korun. „Zvýšili bychom ji na 50 milionů s tím, že ji lze uložit opakovaně, celkově by se tak mohla zvýšit až na 100 milionů korun,“ řekl premiér.

Lepší něco než nic. Náš původní návrh byla možnost stanovit pokutu procentem z obratu.
Jaromír Novák
předseda Rady ČTÚ

Šéfredaktor specializovaného webu MobilMania.cz Filip Kůžel míní, že problémem byly pokuty v řádu jednotek milionů korun, což je „jen zlomek procenta příjmů nebo zisků, které má mobilní operátor za celý rok“. Pokud se pokuty zvýší a pokud je telekomunikační úřad bude uplatňovat, mohlo by to podle něj mít váhu.

Místo pro nového hráče?

Vyšší konkurenci by pak mohlo přinést i uvolnění frekvence 700 MHz v souvislosti s přechodem na DVBT 2. Podle premiéra by se totiž mohla odprodat a na trh by mohl vstoupit čtvrtý plnohodnotný operátor.

„Obecně platí, že zájem nového investora o trh je v momentě, kdy jsou ceny na trhu vysoké,“ podotýká Novák.

Kůžel by ale byl mírně skeptický, i když na Slovensku se to před pár lety povedlo. Nový operátor tam nejprve vstoupil s datovou nabídkou a služby rozšiřoval postupně. „Příchod čtvrtého operátora je mantra, která se tady omílá už několik let. Otázka je, jestli firma opravdu vyhodnotí podmínky na českém trhu tak, že budou atraktivní pro obrovské investice, které příchod nového operátora představuje,“ upozorňuje šéfredaktor odborného webu.

ČTÚ pak vytváří analýzu poskytování mobilních dat, která má být hotová do května. Případné pochybení pak může trestat antimonopolní úřad.

Operátoři nesouhlasí s kritikou cen. Jejich zástupci se sejdou se Sobotkou

Mobilní operátoři ale odmítají, že by jejich ceny byly přemrštěné. Podle mluvčí O2 Lucie Pecháčkové řada lidí využívá firemní tarify nebo zaměstnanecké programy, takže reálná cena je nižší.

„68 procent našich zákazníků vůbec nevyčerpá svůj datový limit ani z poloviny a cenu dat vůbec neřeší,“ dodává mluvčí T-Mobile Martina Kemrová.

Podle společnosti T-Mobile navíc budou vyšší pokuty brzdit zavádění nových technologií do Česka. „Vysoké pokuty, které stát a EU stále častěji uvalují na soukromé subjekty, brzdí inovace a podnikání, protože v atmosféře strachu se podniká jen velmi obtížně. Inovace jsou přitom spojeny s vyšší mírou rizika než zavedené, rutinně vykonávané činnosti či oblasti, v nichž je míra investic řádově nižší,“ zmínila Kemrová.

Konkurenční Vodafone pak návrh premiéra uvítal. „Vítáme zájem pana premiéra na funkční konkurenci na mobilním trhu. Vodafone dlouhodobě upozorňuje na problémy se sdílením sítí dvou největších operátorů a na diskriminační přístup ke kmitočtům,“ uvedla mluvčí společnosti Markéta Kuklová.

Se třemi největšími operátory se ještě Sobotka v těchto dnech schází. Konfrontovat je u jednoho stolu ale nebude. „Požádali o to, zdali by nemohli mluvit samostatně, protože je tady konkurenční prostředí,“ vysvětlit Sobotka.

Mládek v pondělí podotkl, že na fungování trhu operátorů jeho resort přímý vliv nemá. ČTÚ a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže podle něj nebyly schopny zabránit tomu, že operátoři poskytují nejlevnější balíčky firmám a podnikatelům. „Byla jim doručena zpráva, že mají konat,“ řekl po schůzce novinářům Mládek.

Opoziční ODS Mládka kritizuje, že hraje o zisky operátorů. „To hlavní, co mohlo přispět k rozvoji rychlého internetu v České republice, je 14 miliard z evropských fondů, které mělo ministerstvo vypsat na podporu výstavby optických sítí. Bohužel v tom ministr Mládek a jeho úřad naprosto selhali,“ uvedl v tiskové zprávě Martin Kuba z ODS.

Podobně Mládka v pondělí kritizoval i ministr financí Andrej Babiš (ANO), podle kterého ministr už tři roky věrně pomáhá a slouží svým „kámošům“ u operátorů.

Vydáno pod