Mobilní trh je nadále „specifický“. Operátoři Čechům účtují dvakrát tolik co na Západě

Ceny neomezených mobilních tarifů v Česku jsou až dvojnásobné ve srovnání s jinými zeměmi EU. Zároveň se Česko spolu s Řeckem, Maltou, Bulharskem a Maďarskem řadí mezi nejdražší unijní země. Uvedli to zástupci spotřebitelské organizace dTest. Neradostnou situaci na českém trhu potvrdil i zástupce Českého telekomunikačního úřadu.

dTest porovnal ceny srovnatelných neomezených tarifů v tuzemsku a v zahraničí a vyšlo mu, že v jiných zemích uživatelé platí za stejné služby i méně než poloviční částky nebo dostanou za své peníze výrazně více.

Například v Rakousku nabízí jeden z operátorů v rámci neomezeného tarifu kromě volání a SMS i jedenáctkrát větší objem dat než u nás, a navíc můžete posílat neomezené množství SMS v zemích EU a USA. To vše za méně než polovinu české ceny.
Lukáš Zelený
vedoucí právního oddělení dTestu

V Německu klienti zaplatí za neomezené tarify podobnou cenu jako v ČR. Samozřejmou součástí všech balíčků jsou však i roamingové služby v rámci EU v ceně tarifu. U Vodafone je neomezený tarif za cenu 730 Kč měsíčně. K neomezenému volání, SMS a jednomu GB dat v rámci země však zákazník dostane i roamingové služby v EU v ceně tarifu do výše 500 minut, 500 SMS a možnost čerpání dat do výše domácího datového balíčku.

Na Slovensku se ceny pohybují výše než v ČR, společnost 4ka ale za 811 korun nabízí vedle neomezeného volání a SMS také neomezený objem dat.

  • Operátoři O2, Vodafone i T-Mobile v Česku nabízejí neomezené volání a SMS do všech sítí v ČR včetně balíčku s objemem 1,5 GB dat shodně za 749 Kč.
  • Polský T-Mobile poskytuje neomezený tarif s pěti GB dat za v přepočtu 305 korun, Orange za 244 Kč.
  • Ve Velké Británii u Vodafone zákazníci pořídí za 471 Kč měsíčně neomezený tarif s datovým balíčkem ve výši pět GB, včetně neomezeného volání, SMS a dvou GB dat v rámci EU.
  • V Nizozemsku T-Mobile nabízí neomezený tarif za 582 Kč měsíčně včetně neomezeného roamingového volání v zemích EU a USA.
  • Zdroj: dTest, ČTK

„Operátoři zjevně neměří všude stejným metrem. Přičemž nelze argumentovat oblíbenou frází o rozdílných životních nákladech v rámci EU, neboť paradoxně ceny ve vyspělých evropských zemích jsou buď výrazně nižší než u nás, nebo je za srovnatelnou cenu nabízeno výrazně větší množství služeb,“ dodal Zelený.

V Česku je přes 14 milionů aktivních SIM karet. Z toho devět milionů tvoří smluvní zákazníci operátorů a zbytek předplacené karty.

Jak došlo k tomu, že je Česko drahé?

Člen rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Ondřej Malý uvedl v pořadu Studio 6 , že v roce 2000 tehdejší česká vláda rozhodla, že licence pro sítě 3G se rozdělí nikoliv pro čtyři operátory, jako tomu bylo v mnoha zemích Unie, ale pouze mezi tři operátory. „Nevznikl tedy nový hráč na trhu za situace, kdy byla ještě naděje, že by si ukousl velký koláč“. 

Malý a Zelený o pastech telekomunikačního trhu (zdroj: ČT24)

Podle Malého je dokázáno, že v zemích, které mají čtyři síťové operátory nebo více, tak jsou ceny výrazně nižší. Poukázal také na odlišný vývoj v některých zemích. Například v Polsku byl regulátor v minulosti výrazně aktivní a snažil se o dobrou ochranu spotřebitelů a o vyšší konkurenci. „V Česku až do nástupu současného vedení ČTÚ byl regulátor mimořádně pasivní a snažil se, aby nic nedělal,“ podotkl Malý.

Situaci by podle něho zlepšila také možnost vyšších pokut pro operátory (nikoliv v řádech nízkých milionů, ale procentem z obratu) či častějšími formálními podněty spotřebitelů na ČTÚ, pokud mají pocit, že jsou „odrbáváni“. 

Zelený z dTestu upozornil i na další „pasti“, jako jsou třeba automatická aktivace služeb, o které spotřebitel vůbec nestojí, neetické vymáhání neoprávněně sjednaných smluvních pokut, nepřehledná smluvní dokumentace či časté jednostranné a nefér změny vůči spotřebitelům.