TÉMA

Panama Papers

Panama Papers dospěly k soudu. Kvůli kauze umírali novináři a odstupovali politici

V Panamě odstartoval proces v případu velkých daňových úniků, přesně osm let poté, co světová média popsala, jak se bohatí vyhýbají placení daní nebo perou ilegální peníze. Mezi sedmadvaceti obžalovanými v kauze Panama Papers jsou i zakladatelé právní kanceláře, která vše zprostředkovávala. Služby poskytovala prominentním politikům, podnikatelům i celebritám.
9. 4. 2024|

Od aféry Watergate po Neskutečnou Annu. Novináři a filmaři hledají cestu, jak si vzájemně prospět

Zjištění novinářů se dostanou k více lidem a filmaři se mohou inspirovat zajímavými a už hotovými příběhy. Takový závěr si slibuje první ročník summitu Floodlight od setkání investigativních žurnalistů a tvůrců spojených s filmovým a televizním průmyslem. Novináři, scenáristé či producenti se od 30. listopadu do 3. prosince sejdou v kolumbijské Cartageně. Pořádající organizace je inspirována mimo jiné Gabrielem Garcíou Margézem, jenž byl nejen spisovatelem, ale i novinářem. I bez summitu jsou ale skutečné kauzy pro hranou tvorbu zdrojem inspirace. Od aféry Watergate po Neskutečnou Annu.
29. 11. 2023|

Prosadil nezávislost na Srbsku, čelil podezření z pašování. Končí černohorský prezident Djukanovič

Milo Djukanovič prosadil za 30 let působení ve vysokých patrech černohorské politiky odtržení od Srbska nebo větší integraci do Evropského společenství. Zájem o úplné odříznutí od vlivu Bělehradu včetně církve už ale voliči neprojevili. I proto Djukanovič, jenž čelil na přelomu tisíciletí podezření z pašování cigaret, začátkem dubna prohrál v prezidentských volbách. V sobotu jej vystřídá o generaci mladší ekonom Jakov Milatovič. Černohorci navíc půjdou za necelý měsíc k urnám znovu, budou volit nový parlament, který Djukanovič v březnu rozpustil. A strana letitého politického hegemona míří k porážce.
19. 5. 2023|

Švýcarská prokuratura obvinila čtyři bankéře z pomoci při skrývání Putinova bohatství

Švýcarští prokurátoři obvinili čtyři bankéře z pomoci při skrývání desítek milionů švýcarských franků v zájmu Vladimira Putina. Informoval o tom list Financial Times (FT), podle kterého jde o jeden z prvních soudních případů na Západě, který se přímo týká majetku údajně patřícího ruskému vůdci.
2. 3. 2023|

Investigace.cz: V Pandora Papers figuruje i lobbista Rittig nebo bývalý teplický politik Benda

V projektu Pandora Papers se podle zjištění webu Investigace.cz objevila také jména bývalého teplického politika ČSSD Petra Bendy, lobbisty Ivo Rittiga a někdejšího ředitele televize Prima a pražského dopravního podniku Martina Dvořáka. Jsou údajně zapojeni do případu, ve kterém si dvě panamské firmy poslaly pět milionů v českých korunách. Jedna z firem byla podle dokumentů spojená s Bendou, spoluvlastníky druhé byli Rittig s Dvořákem.
26. 11. 2021Aktualizováno26. 11. 2021, 07:19|

Europoslanci kritizovali EU za nečinnost v kauze Pandora Papers

Jako další ze série daňových skandálů, který ukazuje nedostatečné úsilí Evropské unie, prezentovali někteří členové Evropského parlamentu ve středeční rozpravě kauzu Pandora Papers. Vícero řečníků poukazovalo na informaci o nemovitostech českého premiéra Andreje Babiše (ANO) nakoupených skrze offshorové společnosti nebo kritizovalo úterní rozhodnutí vyškrtnout tři země z unijního seznamu daňových rájů. Zástupci Evropské komise a Rady EU ujišťovali, že boj proti obcházení daní a praní špinavých peněz pokračuje.
6. 10. 2021Aktualizováno6. 10. 2021, 23:14|

Založit offshorovou firmu jde rychle a není to trestné, komentuje Pandora Papers advokát

Offshorovou firmu je možné založit snadno a někdy dokonce během 24 hodin, prohlásil v Devadesátce ČT24 advokát Tomáš Nahodil. Podle serveru Investigace.cz právě prostřednictvím offshorových firem v daňových rájích nakupoval Andrej Babiš (ANO) v roce 2009 nemovitosti ve Francii. Na aféru známou pod názvem Pandora Papers upozornilo novinářské konsorcium.
4. 10. 2021|

Pandora Papers viní Babiše i další osobnosti ze zneužívání offshorů. Premiér to odmítá

Globální projekt Pandora Papers, za nímž stojí Mezinárodní konsorcium asi šesti set investigativních novinářů ze 117 zemí, zveřejnil miliony dokumentů o využívání offshorů, o daňových únicích a praní špinavých peněz, kterých se prý dopouštějí významné osobnosti. V Česku je zveřejnil web Investigace.cz. Premiér Andrej Babiš (ANO) si podle nich přes své offshorové firmy poslal téměř 400 milionů korun, za které si pak koupil nemovitosti na francouzské Riviéře včetně zámečku Bigaud. Podle odborníků nese operace znaky praní peněz. Babiš odmítá, že by udělal cokoli nezákonného, pokládá to za pokus o očernění a ovlivnění voleb. V projektu Pandora Papers podle Investigace.cz figuruje přes tři sta Čechů a stovky světových osobností. Jsou mezi nimi exministr, lokální politici, zbrojaři i nejbohatší lidé Česka.
3. 10. 2021Aktualizováno3. 10. 2021, 20:34|

České firmy mizí z daňových rájů i letos, zůstává jich tam necelých dvanáct tisíc

Počet českých firem, které mají vlastníka v daňovém ráji, poprvé od roku 2010 klesl pod dvanáct tisíc. Z destinací považovaných za daňový ráj bylo koncem března kontrolováno 11 879 společností v Česku, o 223 méně než na konci loňského roku. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Bisnode.
26. 5. 2020|

Kdo oznámí porušení zákona, dostane ochranu před mstou zaměstnavatele, shodly se státy EU

Lidé, kteří upozorní na porušování zákona nebo veřejného zájmu, budou v Evropské unii chráněni před případnou odplatou svých zaměstnavatelů. Členské státy schválily pravidla, která mají oznamovatelům, takzvaným whistleblowerům, zajistit možnost informovat o nekalých činech bezpečnou cestou. Unijní země budou mít dva roky na začlenění nové směrnice do svého práva.
7. 10. 2019|

Pákistánský expremiér dostal sedm let vězení za korupci. Na začátku stály Panamské dokumenty

Pákistánský expremiér Naváz Šaríf dostal u soudu v Islámábádu trest sedm let vězení a pokutu 25 milionů dolarů (asi 560 milionů korun) za korupci v souvislosti s jeho vlastnickým podílem v ocelárnách. Podle pákistánských médií byl expremiér u soudu zatčen, proti verdiktu se ještě může odvolat. Před budovou soudu došlo ke střetům jeho stoupenců s policií.
24. 12. 2018Aktualizováno24. 12. 2018, 13:03|

USA obvinily první lidi v kauze Panama Papers

Americké úřady vznesly vůbec první obvinění vůči lidem zapleteným do kauzy takzvaných Panamských dokumentů. Čtveřici mužů obviněných z praní špinavých peněz či podvodů hrozí až desítky let vězení. Informovala o tom agentura Reuters.
5. 12. 2018|

Kvůli praní špinavých peněz prohledávali v Německu pobočky Deutsche Bank

Šest poboček největší německé banky Deutsche Bank ve Frankfurtu nad Mohanem a okolí prohledalo na 170 členů kriminální policie, prokuratury a daňové inspekce. Hledali důkazy o praní špinavých peněz, oznámila kancelář státního zástupce. Vyšetřovatelé zkoumají činnost dvou zaměstnanců banky, kteří údajně pomáhali klientům zakládat firmy v daňových rájích za účelem praní špinavých peněz.
29. 11. 2018Aktualizováno29. 11. 2018, 15:12|

Křetínského kvůli prodeji časopisů rozebírá francouzský tisk. Miliardář z panamské kauzy, píše

Francouzský tisk řeší prodej tamních časopisů firmy Lagardère Group, mezi které patří i Elle. Má je získat Czech Media Invest (CMI) spoluvlastněná Danielem Křetínským. Tisk píše, že magazíny kupuje neznámý český miliardář, který figuroval v takzvaných Panamských dokumentech (Panama Papers). Ve čtvrtek CMI potvrdila, že jedná také o převzetí 91procentního podílu ve společensko-politickém týdeníku Marianne.
19. 4. 2018Aktualizováno19. 4. 2018, 14:26|
Panama Papers

Panamská kauza „proslavila“ kancelář Mossack Fonseca. Kvůli skandálu teď končí

Ke konci března ukončí činnost panamská advokátní kancelář Mossack Fonseca, která stála v centru kauzy takzvaných Panamských dokumentů (Panama Papers). Podle nich kancelář pomáhala v obcházení daní řadě politiků a celebrit. Zastavení činnosti firma zdůvodnila škodami, které jí celosvětový skandál způsobil, informovala agentura DPA.
15. 3. 2018|
Vražda novináře Kuciaka

Vražda Kuciaka má paralelu na Maltě. Atentát na novinářku se stále nevyšetřil

Případ vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky má tragickou paralelu na Maltě, kde vloni v říjnu při pumovém atentátu zavraždili vlivnou investigativní bloggerku. Daphne Caruane Galiziová se stejně jako její slovenský kolega věnovala uniklým dokumentům nazývaným Panama Papers. Její smrt stále není objasněná.
1. 3. 2018|

Apple má nový fígl, jak se vyhnout placení daní. Ráj objevil na ostrově Jersey

Společnost Apple, výrobce smartphonů, technologický gigant a nejvýnosnější firma na světě, našla nový způsob, jak pokračovat v daňových únicích v řádech miliard dolarů. Podle BBC nebo New York Times to vyplývá z uniklých dokumentů v kauze Paradise Papers, které zveřejnilo v neděli Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů.
6. 11. 2017Aktualizováno6. 11. 2017, 22:08|
Panama Papers

Luxusní byty v Londýně i podezřelé půjčky. Expremiér Pákistánu čelí obvinění z korupce

Pákistánský soud oficiálně obvinil bývalého premiéra Naváze Šarífa, jeho dceru a zetě z korupce. Případ souvisí s aférou takzvaných Panama Papers, které odkrývají praktiky převádění peněz do daňových rájů.
19. 10. 2017|
Panama Papers

Pákistánský premiér Šaríf rezignoval. Musel vysvětlovat peníze v daňových rájích

Pákistánský premiér Naváz Šaríf rezignoval. Stalo se tak poté, co ho nejvyšší soud shledal nezpůsobilým zastávat funkci pro obvinění z korupce. Případ souvisí s kauzou tzv. Panama Papers. V prohlášení Šarífova úřadu se nicméně uvádí, že Šaríf má vůči verdiktu „velké výhrady“ a že je připraven využít všechny své „právní možnosti“. Šarífova Pákistánská muslimská liga má v parlamentu většinu a očekává se, že jmenuje nového předsedu vlády, který by úřad zastával do voleb plánovaných na příští rok, napsala agentura Reuters. Podle nejvyššího soudu by měl z funkce odejít také ministr financí Išak Dar.
28. 7. 2017Aktualizováno28. 7. 2017, 10:51|
Panama Papers

Panama je na cestě zbavit se označení daňový ráj

Panama ve čtvrtek učiní podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) velký krok k ukončení svého postavení daňového ráje. Podepíše mnohostrannou úmluvu o sdílení detailů o zahraničních daňových poplatnících s dalšími vládami. Středoamerický stát čelil začátkem roku kritice kvůli takzvaným Panamským dokumentům.
26. 10. 2016|
Panama Papers

Dánsko koupí data z Panama Papers. Dlužíme to lidem, kteří poctivě platí daně, říká ministr

Dánský ministr pro daňové záležitosti Karsten Lauritzen prohlásil, že státní úřady koupí data z takzvaných Panamských dokumentů (Panama Papers). Ty odkrývají praktiky převádění peněz do takzvaných daňových rájů. Požadovaná částka podle ministra nepřesahuje deset milionů dánských korun (36 milionů Kč).
7. 9. 2016|

S průplavem cílí Panama na světový obchod. Pověst daňového ráje je ale problém

Rekonstruovaný průplav má Panamě pomoci posílit postavení na poli světového obchodu. Slavnostní otevření rozšířeného průplavu ale bylo zastíněno stále znějícím skandálem Panama Papers, který zemi dal nálepku obřího daňového ráje. I Spojené státy americké, které doufají, že jim kanál pomůže posílit jejich vliv v Asii, poslaly místo vysoce postaveného státníka jenom manželku viceprezidenta.
3. 7. 2016Aktualizováno3. 7. 2016, 08:25|

Evropa chce připravit černou listinu daňových rájů, včetně sankcí proti nim

Další pokus o vytvoření společného evropského seznamu daňových rájů hodlají spustit příští týden ministři financí Evropské unie. Tato černá listina by měla být dokončena v příštím roce. V minulosti však podobná snaha neuspěla.
19. 5. 2016Aktualizováno19. 5. 2016, 15:12|
Interview ČT24

Panama Papers nejsou první, ale zdaleka největší kauzou daňových rájů

Více než jedenáct milionů dokumentů včetně čtvrt milionu, které se týkají firem a lidí z Česka, obsahuje únik od právní kanceláře Mossack Fonseca. Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů nyní zpřístupnilo informace na Internetu. Podle novinářky Českého rozhlasu Jany Klímové, která se s dokumenty seznamuje, je kauza Panama Papers výjimečná především právě svým rozsahem a také tím, že se týká i velmi významných lidí.
11. 5. 2016Aktualizováno11. 5. 2016, 06:00|