Panama Papers dospěly k soudu. Kvůli kauze umírali novináři a odstupovali politici

Horizont ČT24: Soud v kauze Panama Papers (zdroj: ČT24)

V Panamě odstartoval proces v případu velkých daňových úniků, přesně osm let poté, co světová média popsala, jak se bohatí vyhýbají placení daní nebo perou ilegální peníze. Mezi sedmadvaceti obžalovanými v kauze Panama Papers jsou i zakladatelé právní kanceláře, která vše zprostředkovávala. Služby poskytovala prominentním politikům, podnikatelům i celebritám.

V nenápadné budově v panamské metropoli řada právníků nevystupovala pouze v roli žalobců a obhájců, ale zasedla i v lavici obžalovaných. Jejich firma Mossack Fonseca totiž zakládala klientům společnosti ve zdejším daňovém ráji, skrz které pak mohly anonymně téct peníze.

„Viníme je z hospodářské trestné činnosti ve formě praní špinavých peněz,“ shrnula žalobkyně Isis Sotová. Zdůraznila, že státní zastupitelství bude požadovat exemplární tresty.

Bohatství autoritářů i celebrit

Přesné praktiky podrobně popsala více než stovka mediálních partnerů pod hlavičkou Mezinárodního sdružení investigativních novinářů. Vycházeli z více než jedenácti milionů dokumentů, které jim předal zdroj přímo z firmy. Šlo o akcie, smlouvy nebo e-maily pokrývající transakce pro dvě stě tisíc subjektů za bezmála čtyřicet let.

Dnes už zaniklá společnost v roce 2016 únik dat potvrdila. „Novinkou by bylo dozvědět se, kdo vyšetřuje ten počítačový útok. Jsme překvapení, že nikdo neřekl, hele, tady byl spáchán trestný čin,“ nechal se v dubnu 2016 slyšet zakládající člen Mossack Fonseca Ramon Fonseca.

Pozornost se od začátku zaměřila právě na právnickou firmu – i proto, že svou činností pomáhala ukrývat bohatství lidem nejen z blízkého okolí autoritářů Vladimira Putina, Bašára Asada nebo Si Ťin-pchinga, ale i hvězdám filmu a světového fotbalu, včetně španělského režiséra Pedra Almodóvara a argentinského útočníka Lionela Messiho.

Odcházející politici, zavraždění novináři

Panamská společnost od začátku tvrdí, že uniklé informace byly zkreslené. Její zakladatel Jürgen Mossack teď před soudem zopakoval, že je nevinný: „Nejsem za tyto činy zodpovědný,“ tvrdí.

O pravdivosti jeho slov rozhodne proces, který začal s tříletým zpožděním. Obžalovaným hrozí až dvanáct let vězení. Kauza už si přitom vyžádala několik obětí – zavražděni byli dva novináři, kteří ji rozkrývali. Na Slovensku to byl Ján Kuciak, na Maltě Daphne Caruanaová Galiziová.

Kvůli Panama Papers musel odstoupit islandský premiér Sigmundur Davíd Gunnlaugsson nebo španělský ministr průmyslu José Manuel Soria. Evropská unie vede Panamu na černé listině daňových rájů.