Založit offshorovou firmu jde rychle a není to trestné, komentuje Pandora Papers advokát

90' ČT24: Aféra Pandora Papers dopadla na premiéra Babiše (zdroj: ČT24)

Offshorovou firmu je možné založit snadno a někdy dokonce během 24 hodin, prohlásil v Devadesátce ČT24 advokát Tomáš Nahodil. Podle serveru Investigace.cz právě prostřednictvím offshorových firem v daňových rájích nakupoval Andrej Babiš (ANO) v roce 2009 nemovitosti ve Francii. Na aféru známou pod názvem Pandora Papers upozornilo novinářské konsorcium.

„Je na klientovi, kde ta (offshorová) společnost bude sídlit, protože je pro něj rozhodující nejenom to, aby ta byla založena rychle, ale také právní řád, kterým se bude řídit,“ vysvětlil Nahodil.

Podle advokáta taková společnost v daném místě nebude vyvíjet žádnou aktivitu, ale bude tam sídlit. Důležité je podle něj také to, kdo ji bude ovládat a kdo bude mít přístup k jejímu účtu. Offshorové firmy většinou zakládají advokátní společnosti, které podléhají kontrole. Na vzniku takové firmy se může podílet i realitní kancelář, zmínil Nahodil.  

Důvody, proč podnikatelé využívají tzv. offshore zóny a s nimi spojené účty, mohou být snaha ušetřit na daních nebo skrytí vlastnictví majetku. Offshorové bankovnictví zajišťuje anonymitu a údaje o majitelích nejsou veřejně přístupné. Daně jsou většinou nulové a po firmách není vyžadováno vedení účetnictví ani podávání daňového přiznání.  Samotné založení společnosti ale nemá nic společného s trestnou činností.

Offshorový účet je vedený u zahraniční banky a má velmi nízké daňové zatížení. Firmy, které je využívají, se nacházejí zpravidla v daňových rájích. Jedním z nich jsou například Panenské ostrovy, kde firmy nebo jednotlivci platí pouze paušální daň v hodnotě 350 dolarů ročně, tedy v přepočtu zhruba 7600 korun.

Advokát Libor Kyncl upozornil, že pro případné vyšetřování je důležité, aby data poskytnutá investigativním novinářům byla získána legálně. „Je důležité, aby byly použité zákonné důkazy. S tím souvisí rizika, že některé ty podklady – byť pro novináře se jeví jako legitimní – potom nebude možné použít pro zákonné vyšetřování. Ale může se také stát, že konkrétní podklad poskytne nějaké vodítko, které budou moct orgány veřejné moci využít k dohledání dalších podkladů,“ uvedl Kyncl. 

Advokát: Skrýt původ peněz, vyhnout se zdanění

Redaktorka Hana Čápová ze serveru Investigace.cz vysvětlila, proč je důležité se kauzou Pandora Papers okolo premiéra zabývat. „Nabízí se, že chtěl zakrýt, že je majitelem nějaké nemovitosti, že chtěl zakrýt, že peníze, které do toho vložil, jsou s ním spojeny, a to není úplně správně,“ myslí si. 

Babiš by měl podle ní vysvětlit, proč si objednal založení složité finanční transakce k zakrytí původu peněz. „Bylo to zbytečné. Proč si bohatý podnikatel nekoupil nemovitosti v roce 2009 napřímo? Jde o to, ‚proč‘ a co se vlastně dělo. Pak můžeme hodnotit, jestli to bylo zákonné, nebo nezákonné,“ řekla novinářka a uvedla, že offshorové transakce probíhaly i další léta, kdy Babiš v politice byl.

Podobně kauzu komentuje i investiční bankéř Ondřej Jonáš. „Je to ostuda pro našeho premiéra a je to ostuda i pro Českou republiku,“ prohlásil.

„Domnívám se, že majetek skryl za strukturou tří offshorových společností, mezi kterými došlo k pohybu peněz. V jeho případě šlo pravděpodobně o to skrýt původ těchto peněz a zaparkovat majetek v zahraničí, mimo dosah českých úřadů,“ předpokládá Jonáš. Podobné operace se dle něj dělají mimo jiné také proto, aby člověk snížil svůj majetek, a unikl tak zdanění.

Interview ČT24: Ondřej Jonáš o kauze Pandora Papers a premiéru Andreji Babišovi (zdroj: ČT24)