Drahá mobilní data byla poslední kapkou. Sobotka odvolá ministra Mládka

Sobotka: Návrh na Mládkovo odvolání předložím ve čtvrtek prezidentovi (zdroj: ČT24)

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek skončí ke konci února ve své funkci. Na mimořádné tiskové konferenci oznámil ministerský předseda Bohuslav Sobotka (oba ČSSD), že ještě tento týden navrhne prezidentu Miloši Zemanovi Mládkovo odvolání. Šestapadesátiletý ministr v reakci uvedl, že se v jeho resortu staly chyby v komunikaci, ministerstvo ale nejednalo proti politice vlády. Premiér se prý řídil svými PR poradci.

Musím říct, že si na ministra Mládka nemůžeme stěžovat. Naše spolupráce byla samozřejmě intenzivní, přes věci, ve kterých jsme spolu nesouhlasili, a byly věci, které jsme mu vyčítali, bylo také mnoho věcí, kde jsme se zcela shodovali a pan ministr odvedl velice dobrou práci. Konkrétně třeba v podpoře exportu, což je důležitá agenda, to samé lze říct o podpoře investic (…) Na druhé straně oblast ICT obecně, tedy digitalizace Česka, kterou speciálně průmysl a ekonomika velice potřebuje, tam jsme se velkého pokroku nedočkali. A to je úkol, který stojí před celou vládou.
Radek Špicar
viceprezident Svazu průmyslu a dopravy

„Navrhuji ke konci února odvolat ministra Jana Mládka, už jsem ho o svém rozhodnutí informoval. Ve čtvrtek osobně předám svou žádost prezidentovi republiky a jako prvního ho také jako prezidenta seznámím se jménem nového ministra,“ řekl Sobotka. Mládkovi poděkoval za jeho práci za tři roky v čele resortu obzvláště na poli podpory nových investic, exportu a v oblasti energetické politiky.

Zmínil ale, že v posledních týdnech nebyl jako premiér s působením ministerstva spokojen. „Zejména se jedná o opakované postoje ministerstva, pokud jde o zlepšení situace spotřebitelů na trhu mobilních služeb,“ prohlásil Sobotka. Mládek čelil v posledních dnech kritice kvůli vyjadřování resortu v debatě o cenách mobilních dat a části novely telekomunikačního zákona.

Sobotka uvedl, že jeho prioritou je, aby trh v oblasti cen za mobilní služby fungoval. Mládkovi vyčetl, že se mu v tom nedostávalo podpory. „Některé věci, které ze strany ministerstva zaznívaly, přímo urážely veřejnost,“ zhodnotil šéf vlády.

Mládek je třetím ministrem ČSSD, který za posledních několik měsíců končí ve funkci. Na konci listopadu vystřídal Miloslav Ludvík v čele ministerstva zdravotnictví Svatopluka Němečka a ministrem pro lidská práva se místo Jiřího Dienstbiera stal Jan Chvojka. Jejich střídání Sobotka odůvodnil potřebou zvýšit dynamiku vlády.

Zeman chce slyšet od Sobotky důvody Mládkova odvolání

Na Pražský hrad by měl s návrhem na Mládkovo odvolání přijít Sobotka ve čtvrtek odpoledne, přiblížil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. „Lze předpokládat, že pan prezident bude chtít mluvit s aktéry celé záležitosti, tedy jak se stávajícím ministrem průmyslu a obchodu, tak i s navrženým kandidátem,“ řekl prezidentův mluvčí.

„Platí Ústava a ústavní zvyklosti, že prezident vyhoví návrhu předsedy vlády na odvolání člena vlády,“ připomněl Sobotka, že odpovědnost za personální obsazení vlády náleží jemu.

V otázce Mládkova nástupce se spekuluje o Prouzovi

O překvapivosti Sobotkova kroku svědčí nejen to, že ještě v pátek 17. 2. premiér prohlásil, že Jana Mládka odvolávat nebude, ale také fakt, že i koaliční ministry zaskočil. „Pro mě je to zpráva, kterou vím několik minut,“ reagoval na dotaz ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), podle něhož nic podobnému poslednímu vývoji ve vládě nenasvědčovalo.

„Je to interní rozhodnutí sociální demokracie a pana premiéra, my za hnutí ANO ho vítáme,“ reagoval na Sobotkovo oznámení místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek, podle kterého měl Mládek v posledních měsících řadu problémů – vedle tématu mobilních dat se podle něj ministerstvu průmyslu a obchodu nedařilo čerpat evropské peníze.

Tomáš Prouza
Zdroj: ČT24

O Mládkově konci v čele resortu se ale spekulovalo už několikrát. Loni nabízel rezignaci v souvislosti se svým neúspěchem v senátních volbách na Táborsku, premiér se však rozhodl ponechat ho ve funkci. V souvislosti s možnými změnami se spekulovalo o nástupu státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy (ČSSD) do čela MPO.

Sociální demokraté příliš telefony nebrali. Zkoušel jsem jim volat, a ti, kteří telefon zvedli, měli informace z médií. Takže to byl překvapivý tah.
František Laudát
poslanec TOP 09

A Tomáš Prouza je také jméno, které se nejčastěji skloňuje poté, co předseda vlády oznámil odvolání Jana Mládka z postu ministra. Prouza v pondělí odmítl spekulace komentovat. „Myslím, že premiér to řekl jasně: jako první to chce říct panu prezidentovi,“ prohlásil.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na Twitteru uvedl, že Prouza má blízko k neziskovým organizacím, které účelově útočí na Miloše Zemana. Vztah Prouzy se zástupci Pražského hradu je dlouhodobě napjatý, přeli se například kvůli bezpečnostním kontrolám na Hradě, migraci nebo vzniku Centra proti terorismu a hybridním hrozbám při ministerstvu vnitra.

Post státního tajemníka pro evropské záležitosti zastává od února 2014, od května 2016  je také koordinátorem digitální agendy ČR. Dříve působil jako ekonom a novinář, v letech 2004–2007 byl náměstkem ministra financí zodpovědným za fiskální politiku, finanční služby, evropské a zahraniční vztahy. Založil finanční server Peníze.cz a podílel se na vzniku finančně-poradenské firmy Partners. Od února 2015 je členem ČSSD. Opakovaně se o něm mluvilo jako o možném nástupci ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka nebo jako o budoucím velvyslanci.

Tomáš Prouza na snímku z roku 2010
Zdroj: Jan Zátorský/isifa/LN

Server E15 přihodil do hry o jméno Mládkova nástupce ještě další dvě možnosti. V čele resortu by údajně mohl stanout i Mládkův náměstek Jiří Havlíček, případně někdejší ministr průmyslu Milan Urban (oba ČSSD). Čtyřicetiletý Havlíček vede od února 2014 správní sekci ministerstva. Urban resort řídil od března 2003 do září 2006.

Hlasy z opozice: Vnitrostranický boj nebo předvolební kampaň

„Současná politika vlády je do té míry protipodnikatelská a šikanující, že výměna ministra průmyslu a obchodu na tom nemůže vůbec nic změnit. Spíš mi tento krok připadá jako součást vnitrostranického boje v ČSSD před jejím volebním sjezdem,“ soudí o Sobotkově změně v kabinetu předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Předseda Starostů a nezávislých (STAN) Petr Gazdík rozhodnutí odvolat Mládka vítá, i když ho považuje spíš za předvolební tah. Podle ODS se zase Mládek nikdy neměl ministrem stát. Podle předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury potvrzuje Mládkovo odvolání „personální chaos, který předvádí premiér Sobotka“.

V rozhovoru pro Českou televizi připomněl, že Mládek Sobotkovi před čtyřmi měsíci po prohraných senátních volbách nabídl rezignaci, ale premiér ji tehdy odmítl. „Minulý pátek jsem četl rozhovor s panem premiérem, kde říkal, že ministra Mládka neodvolá. Uplynuly tři dny a odvolal ho. Je vidět, že v tom premiér nemá jasno,“ řekl Stanjura. Do voleb zbývá osm měsíců. Mládkův nástupce už tak podle Stanjury reálně nestihne nic udělat.