Babiš hájí Novákovou kvůli mobilním datům. Zřejmě to myslela dobře, ale špatně řekla, míní

Výrok ministryně průmyslu Marty Novákové (za ANO) ohledně ceny mobilních dat není důvodem k zásadním krokům, řekl v Jeruzalémě premiér Andrej Babiš (ANO) na dotaz, zda Novákovou odvolá. Vyjádření ministryně v nedělním pořadu 168 hodin České televize, že data jsou drahá, protože je využívá jen malá skupinka lidí a Češi spíš hledají připojení k wi-fi sítím, považuje za nešťastné.

„Každý občas máme nějaké nešťastné výroky. Určitě to není důvod, aby se teď stalo něco zásadního,“ řekl Babiš na dotaz ohledně možného odvolání Novákové. „Mě její vyjádření mrzí, protože ona to možná myslela dobře, ale špatně to řekla. Považuji to za nešťastný výrok, já jsem to dementoval.“

Nováková v ČT uvedla, že vybudování mobilních sítí stálo operátory miliardy korun a data jsou drahá, protože je využívá jen malá skupinka lidí. „Ptřebujeme, aby mobilní sítě využívalo daleko víc lidí. A to je jedna z cest, která ke zlevnění dat povede,“ řekla ministryně.

V úterý pro serveru iRozhlas.cz dodala, že vyjádření, které odvysílal pořad 168 hodin, bylo z její strany přinejmenším nešťastné a bylo vytrženo z celkového kontextu. „Odpovídala jsem na otázku, co může vést ke snížení cen dat. A těch argumentů jsem uváděla celou řadu, byl ale použit pouze tento. Tím argumentují operátoři, když s nimi jednáme,“ podotkla.

obrázek
Zdroj: ČT24

Boj proti předraženým datům považuje Babiš za důležitý, s operátory se prý pravidelně setkává. „Priorita je, aby měli naši lidé stejné tarify, jako je to běžné v Evropě. Je otázka toho čtvrtého operátora, jestli bude schopen vybudovat takovou infrastrukturu, aby byl konkurenceschopný,“ poznamenal premiér.

  • Už v 10 zemích Evropy si můžou lidé koupit zhruba za 30 eur, tedy asi za 750 korun, balíček s neomezenými daty v mobilu. V Česku – za stejnou cenu – dostanou jen data od 3 do 7 giga.

Investoři můžou být i z Jižní Koreje nebo Spojených států amerických

Čtvrtého mobilního operátora by mohla do Česka přivést chystaná aukce kmitočtů 700 MHz a 3,5 GHz pro rychlé mobilní sítě 5G. Nový operátor by měl mít v soutěži podle záměru Českého telekomunikačního úřadu vyhrazenou třetinu kmitočtů v pásmu 700 MHz. Navíc mu budou muset ostatní operátoři poskytnout národní roaming do doby, než postaví vlastní síť.

Chystaná aukce bude také obsahovat stanovení požadavků pokrytí území a obyvatel, dálnic a železničních koridorů. Zároveň budou nabídnuty frekvence v pásmu 3,4 až 3,6 GHz. Podmínkou bude také do budoucna rozvoj sítí 5. generace, což je podle ministerstva důležité zejména pro industriální aplikace či autonomní mobilitu.

„Podle našich indikací existuje potenciál investic ze strany investorů nejen z Evropy, ale také například z Jižní Koreje nebo Spojených států amerických,“ sdělilo ministerstvo.

Mezi další opatření pro posílení konkurence ministerstvo uvedlo novelu zákona o urychlení výstavby infrastruktury, zákon o opatřeních ke snížení nákladů na zavádění vysokorychlostních sítí a dojednalo také s ministerstvem životního prostředí možnost přikládat chráničky pro optické kabely na vysokorychlostní internet v rámci projektů podporovaných z operačních programů.

MPO rovněž spustilo dotační program pro výstavbu vysokorychlostního internetu na tzv. „bílá místa“ pro devadesát tisíc domácností v hodnotě jedné miliardy korun a připravuje výzvu na tzv. „internetové vouchery“, které umožní poskytnout prostředky na stranu poptávky, tedy obyvatelům oblastí bez vysokorychlostního připojení.

ČTÚ by měl na základě požadavku ministerstva průmyslu a obchodu spustit internetový srovnávač cen a akcelerovat jednání s Evropskou komisí o zavedení regulace na telekomunikačním trhu.

„Budu i nadále vyvíjet tlak na operátory, aby konali. Znovu se setkáme s Asociací provozovatelů mobilních sítí, která na minulém zasedání dostala úkol přijít s konkrétními návrhy, jak situaci řešit. Také se setkám se zástupci spotřebitelských asociací, abychom domluvili postup, jak i z této strany tlačit na operátory,“ dodala ministryně.

obrázek
Zdroj: ČT24

Za dva roky jen minimální posun

Nejčerstvější data o cenách mobilních operátorů jsou z minulého úterý. „Porovnávali jsme ceny neomezeného volání, neomezené SMS a přibližně deset gigabytů dat a vyplynulo, že jsme výrazně dražší než některé okolní státy. Když se podíváme na další země Evropské unie, tak rozdíl je ještě více propastný,“ uvedl vedoucí právního oddělení dTestu Lukáš Zelený.

Zelený dodal, že podobná srovnání jeho tým dělal i v listopadu 2016. „Co je naprosto zarážející, že základní ceníková nabídka, se kterou jsme pracovali tehdy a nyní, je téměř stejná.“

Změnilo se jen množství mobilních dat. A zatímco spotřebitel nevidí skoro žádnou proměnu, operátoři naopak velkou. „Když se podíváte na dobu před dvěma lety a na dobu dnes, tak objem mobilních dat se znásobuje, je vyšší, a ceny mobilních služeb nerostou,“ vysvětloval ředitel asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund.

„Přibylo pouze něco málo dat. Nebudeme se bavit o jednom gigabytu, ale o třech až pěti gigabytech v nabídce,“ reagoval Zelený. Také šéfredaktor odborného serveru Lupa.cz David Slížek se domnívá, že pohyb je relativně malý a zdaleka neodpovídá tomu, kde by ceny nebo množství dat mohly být.

Operátoři se hájí podpultovými nabídkami

Pro bližší představu uvádí Zelený, že se objem, který u nás stojí přes 700 korun podle ceníkové nabídky, třeba v Itálii pohybuje pod dvěma sty korunami. Navíc v italské nabídce je třiatřicetkrát větší objem dat než v české.

Operátoři ale tvrdí, že lidem nabízejí podpultové ceny, takže není třeba porovnávat země podle oficiálních ceníků. Kolik lidí nicméně takovou zvýhodněnou nabídku dostane, operátoři uvést odmítají.

Jak pořad 168 hodin zjistil u Českého telekomunikačního úřadu, moc jich ve skutečnosti není. Mluvčí úřadu Martin Drtina odhadl, že to může být až pětina zákazníků, kteří jsou schopni dosáhnout na různé retenční a neakviziční nabídky, a vyjednat si tak v průměru kolem 30 procent slevy.