Sítě 5G přinesou větší změnu než nástup mobilů, prohlásil Babiš. Česko pokryjí do roku 2024

Sítě 5G přinesou větší změnu než nástup mobilů, prohlásil Babiš (zdroj: ČT24)

Operátoři dostanou po aukci kmitočtů pro sítě páté generace (5G) čas do roku 2024 na spuštění sítí pro komerční provoz. Na čtvrteční konferenci v Praze o zajištění bezpečnosti při zavádění těchto mobilních sítí to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Předseda vlády očekává, že technologie přinese větší změnu, než v minulosti znamenal nástup mobilních telefonů. Ochraně nových sítí je nutné věnovat mimořádnou pozornost, dodal. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) se už dnes hackeři ve službách některých států snaží narušit fungování demokratických zemí, se zavedením 5G toto riziko vzroste.

Nejde jen o stokrát nebo tisíckrát rychlejší internet v mobilech. Na sítích páté generace bude záviset provoz samořiditelných aut, přístrojů v domácnostech i správa měst. 

Babiš v zahajovacím projevu na pražské konferenci uvedl, že nástup sítí 5G posune vpřed všechna odvětví včetně výroby, energetiky či zemědělství. „Od vysokorychlostních technologií se očekává, že přinesou digitální evoluci, budou stimulovat hospodářský růst, inovace a blahobyt. Ta změna bude větší než nástup mobilních telefonů,“ prohlásil.

„Očekávám, že pásmo pro 5G sítě bude rozděleno mezi operátory v roce 2020 po aukci kmitočtů v listopadu 2019,“ uvedl Babiš. Vláda předpokládá, že chystaná aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G v pásmech 700 MHz a 3,5 GHz by mohla vynést kolem osmi miliard korun, podobně jako předchozí soutěž o frekvence pro LTE v roce 2013.

„Pan premiér má v tomto směru pravdu, internet věcí a všechny nové digitální zlepšováky bude na 5G sítích možné plně rozvinout,“ potvrdil zakladatel společnosti Safetica Jakub Mahdal. 

Události ČT: Sítě 5G pokryjí Česko do roku 2024 (zdroj: ČT24)

Premiér také apeloval na změnu způsobu spolupráce na úrovni kybernetické bezpečnosti. „Již dnes chráníme sítě proti špionáži, kybernetickému zločinu a průmyslové systémy před napadením. Toto se s 5G změní. Ochranou sítě páté generace budeme chránit samotnou strukturu naší společnosti, naši schopnost rozvíjet se, nebo dokonce existovat,“ uvedl Babiš.

„Samotné 5G sítě mají značnou míru chyb, které mohou hackeři využít, takže s nástupem těchto sítí bude mnohem více útoků, prostředictvím kterých se mohou hackeři dostat do systému, ať na úrovni jednotlivců, tak i vlád,“ upozornil Mahdal.

Budoucnost a bezpečnost 5G sítí (zdroj: ČT24)

„Zajištění bezpečnosti 5G sítí je otázka obrovského a strategického významu. Je známo, že státy financovaní hackeři působí v kyberprostoru se snahou narušit soudržnost našich společností a paralyzovat fungování státu i firem,“ řekl Petříček. Upozornil, že sítě 5G se stanou v budoucnu páteří ekonomiky a budou zásadní i pro fungování společnosti, jejich existence umožní například rozšíření samořiditelných aut.

Eurokomisař pro bezpečnostní unii Julian King ve videu zaslaném na konferenci zdůraznil, že země EU musí spolupracovat při stanovování standardů pro bezpečnost sítí 5G. Zároveň uvedl, že se unie nechce vymezovat proti žádné konkrétní zemi ani žádné konkrétní firmě, její trh musí zůstat otevřený pro všechny, kdo splní stanovené bezpečnostní požadavky.

Podle vedoucího odboru kybernetických bezpečnostních politik Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Václava Borovičky roste závislost na komunikačních sítích a z toho plyne růst počtu potenciálních cílů pro kyberzločince. Roste také počet hrozeb i riziko špionáže nebo útoků. „Sítě 5G se stanou součástí kritické informační infrastruktury. Jejich spuštění ovlivní zavádění autonomních dopravních systémů, komunikaci zařízení mezi sebou, rozvoj umělé inteligence nebo fungování průmyslových řídicích systémů,“ podotkl.

Úřad proto musí v současnosti dělat rozhodnutí, která budou mít rozsáhlý dopad v budoucnu. Zároveň dodal, že kvůli komplexitě používaného hardwaru a softwaru v 5G sítích není možné se zaručit za jejich úplnou bezpečnost.

Konference pro spojence

Konference v Černínském paláci se ve čtvrtek a v pátek účastní experti ze tří desítek zemí Evropské unie, NATO a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Cílem konference je najít nezávazné obecné principy pro spuštění sítí 5G, které budou řešit bezpečnostní, technické i ekonomické aspekty přechodu.

Jednání ve čtvrtek sledoval také americký velvyslanec Stephen King nebo Dušan Navrátil – šéf úřadu, který loni v prosinci varoval před výrobky čínských firem Huawei a ZTE jako před bezpečnostním rizikem. „Varování je diskriminační a vágní a působí mnoho nejasností na trhu. Škodí naší pověsti a byznysu,“ uvedl už letos v únoru Radoslaw Kedzia, ředitel Huawei pro Česko a Slovensko. 

„Není to o dodavatelích, ale o tom principu, je to konference pro de facto naše spojence z Evropské unie a NATO,“ dodal český premiér. Například Spojené státy tento týden prohlásily, že přehodnotí vztahy se zeměmi, které budou využívat technologie Huawei. Naopak Británie se podle tamních médií chystá firmu do sítí páté generace pustit. I když vláda uvedla, že ještě nerozhodla.