Merkelová chce s Čínou údajně dojednat antišpionážní dohodu. Huawei by tak nevypadla ze stavby 5G sítí

Německá kancléřka Angela Merkelová usiluje o „antišpionážní“ dohodu s Čínou, která by zajistila, že Německo nebude muset vyloučit Huawei ze staveb komunikačních sítí páté generace (5G) v zemi kvůli obavám ze špionáže. Uvedl to na svých internetových stránkách německý časopis WirtschaftsWoche s odvoláním na bezpečnostní zdroje. Někteří experti ale údajný německý záměr zpochybňují.

„Ekonomický poradce Merkelové Lars-Hendrik Röller byl nedávno v Číně, kde jednal o dohodě,“ citoval list zdroje.

Činnost firmy Huawei nyní pečlivě zkoumají západní vlády kvůli vztahům firmy s čínskou vládou a obvinění ze špionáže, které ale firma popírá

Odborníci na kybernetiku jsou podle WirtschaftsWoche překvapeni německým přístupem, protože obdobná dohoda mezi USA a Čínou z roku 2015 se ukázala jako neúčinná.

„Antišpionážní dohody jsou politické zástěrky,“ řekl ředitel Evropského centra pro mezinárodní politickou ekonomii (ECIPE) Hosuk Lee-Makiyama. „Dodržování nelze ověřit, protože odposlechy v telefonních sítích nelze prokázat,“ dodal. Odborníci se shodují, že taková dohoda by měla smysl jen v případě, že by byly dojednané konkrétní sankce za porušení.

Obavu vzbuzuje loňský zákon, kterým Peking může přinutit soukromé firmy ke špionáži

Spolková vláda se chce vyhnout zákazu Huawei v Německu, protože se obává odvetných opatření pro své podniky v Číně. Americká vláda je však k přístupu Německa velmi kritická, dodal list.

USA při několika příležitostech varovala své spojence, aby nevyužívali pro stavbu mobilní infrastruktury 5G firmu Huawei. Důvodem je čínský zákon z loňského roku, který umožňuje vládě přinutit soukromé společnosti jako Huawei ke špionáži. Země jako Austrálie a Nový Zéland se již zákonem rozhodly vyloučit Huawei z výstavby důležité infrastruktury.

V Bruselu je německému přístupu k záležitosti Huawei věnována zvláštní pozornost, protože největší členský stát je považován za zemi, která určuje směr. Evropská komise se snaží najít pro všechny členské státy jednotný přístup. Bezpečnostní otázky jsou však záležitostí jednotlivých členských států, proto Brusel zatím žádný společný přístup nenalezl, dodal časopis.