„USA by musely omezit své operace v Evropě,“ varoval Pompeo v Budapešti před firmou Huawei

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v pondělí v Budapešti varoval, že Spojené státy by mohly být nuceny omezit některé operace v Evropě, pokud by evropské státy nadále obchodovaly s čínským výrobcem telekomunikačního zařízení Huawei.

Pompeo přislíbil, že seznámí maďarského premiéra Viktora Orbána a další vysoce postavené představitele s americkými poznatky ohledně rizik spojených s Huawei. „Pokud je toto vybavení (od Huawei) umístěno tam, kde máme důležité americké systémy, ztěžuje to spolupráci,“ řekl Pompeo novinářům na americkém velvyslanectví v Budapešti.

„(Maďarsko) je svrchovaný stát, samo rozhoduje o těchto věcech. Je ale nezbytné, abychom s nimi (Maďary) sdíleli to, co víme o rizicích přítomnosti Huawei ve svých sítích, o aktuálních rizicích pro jejich lidi, o hrozbě ztráty ochrany soukromí pro jejich vlastní obyvatele, o riziku, že Čína to využije způsobem, který nebude v nejlepším zájmu Maďarska. Máme povinnost s nimi tyto poznatky sdílet a uděláme to,“ řekl Pompeo.

Společnost Huawei Technologies má v plánu vybudovat v Maďarsku evropské logistické centrum. Kvůli obavám ze špionáže ale firma čelí restrikcím na některých západních trzích včetně Spojených států. Společnost obvinění z možné špionáže označuje za nepodložené, brání se mu i v ČR. 

Pompeo po jednání se svým protějškem vyzval Maďarsko, považované za hlavního spojence Moskvy v Evropské unii, aby nenechalo Rusko rozeštvat západní spojence. „Nesmíme nechat (ruského prezidenta Vladimira) Putina hloubit rozkol mezi přáteli v NATO,“ prohlásil americký host na tiskové konferenci ve zřejmé reakci na časté kontakty Putina a Orbána.

Pompeo se ale dočkal příkré reakce. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó kritizoval jako „obrovské pokrytectví“ kritiku Ruska ze strany západních zemí, které jinak s Moskvou v energetice čile spolupracují. Maďarský ministr označil za pilíře vzájemných vztahů s USA ekonomiku a obranu, ocenil ale také, že od nástupu vlády amerických republikánů k moci se i politické vztahy začaly rychle zlepšovat, o čemž svědčí i Pompeova návštěva.

Budapešť patří v EU k výjimkám – obdivuje Trumpa

Ministr Pompeo navštívil jako první člen vlády Donalda Trumpa Budapešť, která patří mezi vzácné Trumpovy obdivovatele v Evropské unii, převážně velice kritické k americkému prezidentovi. Orbán neváhal Trumpa po antiglobalistickém projevu v OSN označit za ikonu.

Maďarsko je první zastávkou v Pompeově cestě po regionu, která má za cíl čelit ruské a čínské snaze odvrátit Maďarsko a další země v regionu od Západu a rozdělit Evropskou unii a NATO.

Orbánova vláda bývá kritizována, a to i Spojenými státy, za čím dál více autoritářská opatření, včetně zastrašování opozice, odborů, nezávislých médií a akademické obce, včetně donucení Středoevropské univerzity, založené miliardářským filantropem Georgem Sorosem, přesunout většinu svého programu z Budapešti do Vídně. Nicméně američtí představitelé hájí zastávku v Budapešti argumentem, že je nemožné efektivně prosazovat pozice a zájmy USA v Maďarsku bez setkání s Orbánem.

Z šéfů americké diplomacie navštívila Budapešť naposledy ministryně zahraničí Hillary Clintonová v roce 2011. Pompeo se v pondělí setkal také s představiteli nevládních organizací, tak často obviňovaných maďarskou vládou z napomáhání migraci.

Pompeo se vydá i na Slovensko a do Polska

Rozhovory s maďarskými a následně v úterý slovenskými představiteli se mají týkat i obranné spolupráce a diverzifikace energetických zdrojů. Pompeo doufá, že zvrátí to, co američtí činitelé označují za desetiletí odpoutávání USA od střední Evropy, což vytvořilo vakuum, které prý Rusko a Čína zneužily. Ruský prezident Vladimir Putin a čínští vůdci se v regionu stali mnohem agresivnějšími a získali svá předmostí, uvedli američtí představitelé před ministrovou návštěvou.

Horizont ČT24: Orbán a jeho cesta na vrchol (zdroj: ČT24)

V úterý Pompeo ze Slovenska odjede do Polska, kde se setká se svým polským protějškem a zúčastní se rovněž mezinárodní konference o Blízkém východě, od které si Washington slibuje vytvoření koalice proti Íránu. Poté ho čeká návštěva Bruselu a mimo jiné jednání s šéfkou unijní diplomacie Federicou Mogheriniovou, s níž by měl hovořit i o situaci ve Venezuele. Na závěr své evropské cesty v pátek 15. února odletí na Island. 

Zeman hájí Huawei. A Pompeo se Česku vyhne

Při své cestě po středoevropských zemích americký ministr zahraničí vynechá Českou republiku. „Je pravda, že s Mikem Pompeem se český ministr zahraničí Tomáš Petříček uvidí příští týden ve Washingtonu,“ připomněl analytik Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Michal Kořan.

Ten však současně v pondělním Horizontu ČT24 uvedl, že by za minutím Česka na Pompeově „turné“ mohl být i postoj českého prezidenta Miloše Zemana v kauze Huawei.

Horizont ČT24: Ministr zahraničí USA navštíví střední Evropu, Česku se ale vyhne (zdroj: ČT24)

„Dovolil bych si spekulovat o tom, že se Pompeovi do Česka příliš nechtělo, neboť prezident Zeman se velmi otevřeně staví na druhou stranu pomyslné barikády čínského vlivu. Prezident Zeman to velmi jasně prohlásil před několika dny, kdy naopak velmi podporuje investice Huawei. Proto by to vytvořilo obtížné symbolické protokolární otázky, zda by se setkal s prezidentem, nebo ne. Takto mi přijde, že to je nejpohodlnější, ale je to čistě dedukce,“ zauvažoval Kořan. 

A z pondělní návštěvy Pompea v Maďarsku vyčetl Kořan ještě jinou věc. „Poselství jsou vcelku jasná: Investujte do obrany, ideálně při tom nakupujte americké vybavení, diverzifikujte svůj energetický mix a zbavte se energetické závislosti na Rusku, co nejvíc to jde. V Maďarsku si Pompeo neodpustil i určité poznámky a symbolická setkání, která se týkají svobody tisku a vůbec celého demokratického vývoje v Maďarsku,“ dodal Kořan.