TÉMA

Mike Pompeo

Zemřel americký diplomat Henry Kissinger. Kondolence přicházejí z celého světa, objevuje se i kritika

Zemřel někdejší americký ministr zahraničí a bezpečnostní poradce dvojice amerických prezidentů Henry Kissinger. Bylo mu sto let. Známý diplomat a držitel Nobelovy ceny za mír zemřel ve středu ve svém domě v Connecticutu na severovýchodě Spojených států. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení společnosti Kissinger Associates. Kondolence přicházejí z celého světa, ve Spojených státech vyvolal odchod bývalého ministra zahraničí smíšené reakce.
30. 11. 2023Aktualizováno1. 12. 2023, 02:00|

USA uvolnily část sankcí vůči Íránu. Teheránu to k návratu k jaderné dohodě nestačí

Washington uvolnil některé sankce namířené proti íránskému civilnímu jadernému sektoru. Americká administrativa se tím podle zahraničních agentur snaží posunout vyjednávání o návratu Teheránu k jaderné dohodě z roku 2015, jež zrušila některé mezinárodní sankce výměnou za omezení tamního nukleárního programu. Írán však vzkázal, že krok USA je sice dobrý, ale nedostatečný.
5. 2. 2022Aktualizováno5. 2. 2022, 12:01|

Pompeo plánuje kariéru v médiích. Trumpův exministr bude komentátor Fox News

Někdejší ministr zahraničí Mike Pompeo, který působil v administrativě amerického exprezidenta Donalda Trumpa, se stane analytikem na zpravodajské stanici Fox News. Stane se tak dalším vysokým činitelem bývalé vlády a hlasitým Trumpovým zastáncem, který se k republikánům nakloněné televizi v poslední době připojil.
9. 4. 2021|

Nad Kaddáfím spojenci zavřeli nebe před deseti lety. Libyí dodnes zmítá chaos

V Libyi se protesty arabského jara před deseti lety přelily v občanskou válku. Veřejnost volala po pádu čtyřicetileté vlády Muammara Kaddáfího, ten se protesty rozhodl krvavě potlačit. Mezinárodní aliance vedená Francií a Spojenými státy prosadila bezletovou zónu a Kaddáfího režim padl. Období stabilizace bylo ale jen krátké a země se už dekádu zmítá ve spirále vnitřních válek a konfliktů. Nově vytvořená přechodná vláda je už několikátou, která slibuje uspořádání voleb.
17. 3. 2021|

Hongkongský prodemokratický aktivista Lai zůstane ve vazbě, soud odmítl kauci

Nejvyšší soudní instance v Hongkongu odmítla propustit na kauci mediálního magnáta a prodemokratického aktivistu Jimmyho Laie a nařídila ponechat jej ve vazbě. Lai je zřejmě nejvíce prominentním obviněným podle zákona o národní bezpečnosti, který loni v červnu prosadil Peking ve snaze potlačit v bývalé britské kolonii protesty a volání po demokracii.
9. 2. 2021|

Čína uvalila sankce na končícího amerického ministra zahraničí Pompea

Peking uvalil sankce na osmadvacet amerických činitelů včetně dosluhujícího ministra zahraničí Mikea Pompea. Viní je z vměšování se do vnitřních záležitostí Číny. S odvoláním na prohlášení čínského ministerstva zahraničí o tom informovala agentura Reuters. Pompeo v úterý v závěru svého působení na ministerstvu zahraničí označil zacházení Číny s menšinou Ujgurů za genocidu.
20. 1. 2021|

Čína páchá genocidu na Ujgurech, jde o zločiny proti lidskosti, prohlásil Pompeo

Administrativa prezidenta Donalda Trumpa v posledních 24 hodinách svého mandátu oznámila, že zacházení Číny s menšinou Ujgurů v autonomní oblasti Sin-ťiang na západě země považuje za genocidu. Uvedl to ministr zahraničí Mike Pompeo, podle něhož se Peking vůči menšině dopouští zločinů proti lidskosti. Agentura Reuters oznámení označila za další nepříjemný úder Číně, k němuž dochází necelý den před nástupem demokrata Joea Bidena do prezidentské funkce.
19. 1. 2021|

Navalnyj bude třicet dnů ve vazbě. V Rusku se chystají protesty

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj půjde na třicet dnů do vazby. Přímo na policejní stanici, kde je politik od neděle zadržován, o tom rozhodl soud. Čelí obvinění, že „systematicky porušoval“ režim podmíněného trestu, který mu byl dříve uložen za údajnou zpronevěru. Navalnyj se do Ruska vrátil v neděli, do té doby se v Německu léčil z otravy, za jejíhož původce označuje on i některá investigativní média ruský režim. Kreml to odmítá. Státy Evropské unie v reakci na Navalného zatčení diskutují o možném uvalení sankcí na některé ruské představitele. V Rusku se už v návaznosti na uvalení vazby chystají protestní shromáždění.
18. 1. 2021Aktualizováno18. 1. 2021, 22:33|

Spojené státy podle OSN musí odvolat zařazení jemenských šíitů k teroristům, jinak zemi hrozí hladomor

Spojené státy musí odvolat své rozhodnutí označit jemenské šíitské rebely za teroristy. V opačném případě Jemenu hrozí největší hladomor za skoro 40 let. Radě bezpečnosti OSN to řeklo několik vysoce postavených představitelů této mezinárodní organizace. Informovala o tom agentura AFP. Jemen byl už před válkou nejchudší zemí na Arabském poloostrově. Teď je na humanitární pomoci závislých 80 procent jeho občanů.
14. 1. 2021Aktualizováno14. 1. 2021, 22:57|

Pompeo zrušil evropskou cestu. Reuters píše, že se s ním někteří partneři nechtěli sejít

Šéf americké diplomacie Mike Pompeo zrušil svou poslední zahraniční cestu ve funkci. V jejím rámci měl navštívit ve středu a ve čtvrtek Belgii. Informovalo o tom americké ministerstvo zahraničí, podle kterého se rozhodl zůstat ve Washingtonu, aby přispěl ke klidnému předání moci. Agentura Reuters však píše, že podle jejích zdrojů se s ním v Evropě někteří partneři už nechtěli sejít.
13. 1. 2021|

Pompeo řekl, že al-Káida má novou hlavní základnu v Íránu. Teherán to odmítl

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v úterý bez jasných důkazů uvedl, že teroristická síť al-Káida si zřídila novou hlavní základnu v Íránu. Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf vzápětí tvrzení označil za nepravdivé a obvinil Pompea z válečného štváčství. Informovala o tom agentura Reuters.
12. 1. 2021|

USA vrátily Kubu na seznam zemí podporujících terorismus, oznámil Pompeo

Spojené státy znovu zařadily komunistickou Kubu na seznam států, jež podporují terorismus. Jen několik dní před koncem svého mandátu to oznámil americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Kuba nařčení z podpory terorismu odmítá, napsala agentura AP. Pompeo činí před koncem mandátu i další významné kroky, například ohledně Jemenu nebo Číny.
11. 1. 2021|

Pompeo vyzval k propuštění hongkongských aktivistů. Číně pohrozil sankcemi

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo vyzval čínské úřady k okamžitému propuštění 53 prodemokratických aktivistů zadržených ve středu kvůli podezření z porušení čínského zákona o národní bezpečnosti. Šéf americké diplomacie pohrozil sankcemi čínským úřadům a činitelům, napsala agentura AFP. Mezi zatčenými byl jeden americký obhájce lidských práv, který byl propuštěn na kauci.
7. 1. 2021Aktualizováno7. 1. 2021, 11:35|

Čína a Rusko odmítly podíl na nedávném rozsáhlém kyberútoku proti USA

Čína a Rusko odmítly podezření, že stojí za hackerským útokem proti Spojeným státům z minulého týdne. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo a další američtí představitelé od začátku podezírají z útoku Rusko, píše agentura AFP. V sobotu dal ale americký prezident Donald Trump najevo podezření, že za operací stojí Čína. Podle amerických expertů byl kyberútok jedním z nejhorších za poslední léta.
21. 12. 2020|

Za hackerským útokem na vládní sítě jsou podle Pompea Rusové. Trump to tak jednoznačně nevidí

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v noci na sobotu jako první představitel vlády Spojených států veřejně označil Rusko za pachatele současné kybernetické kampaně proti státním institucím a soukromým firmám. Je podle něj „poměrně jasné“, že za vniknutím do vládních sítí jsou Rusové. Prezident Donald Trump však Rusko nutně jako viníka nevidí; podle něj by za kampaní mohla stát Čína. Kreml na začátku týdne spojení se sofistikovaným hackerským útokem odmítl.
19. 12. 2020Aktualizováno19. 12. 2020, 19:42|

Vážná chyba, kritizuje Turecko sankce uvalené Spojenými státy

Turecko hrozí odvetou za sankce uvalené Spojenými státy. Ty se týkají nákupu ruských raket S-400, které americké vedení považuje za hrozbu pro systémy NATO. Sankce se dotknou zástupců obranného průmyslu. Ankara označila sankce mezi partnery NATO za vážnou chybu.
15. 12. 2020|

Maduro upevnil v parlamentních volbách ve Venezuele moc. Podle opozice, USA i EU nebyly legitimní

Venezuelské volby podle očekávání vyhrál blok příznivců autoritářského vládce země Nicoláse Madura. Volby za nesvobodné už předem označila řada zemí, Evropská unie i Organizace amerických států (OAS). Podle šéfa diplomacie USA Mikea Pompea je „to, co se děje ve Venezuele, podvod a fraška, ne volby“. Téměř třicítka venezuelských opozičních stran vyhlásila bojkot před několika měsíci poté, co nejvyšší soud jmenoval členy ústřední volební komise, ač podle ústavy to má udělat parlament.
7. 12. 2020Aktualizováno7. 12. 2020, 23:12|

Trump upevnil v závěru mandátu tvrdý postoj k Číně. Na čtrnáct jejích činitelů uvalil sankce

Spojené státy uvalily finanční sankce a cestovní zákazy na čtrnáct čínských činitelů. Všichni prý sehráli roli při nedávném odvolání čtyř prodemokratických zákonodárců z hongkongského parlamentu. Krok je podle agentury Reuters další snahou prezidenta Donalda Trumpa upevnit před odchodem z funkce tvrdý postoj USA vůči Číně a tím i zúžit manévrovací prostor nastupující hlavy státu Joea Bidena.
7. 12. 2020|

Netanjahu se setkal se saúdským princem bin Salmánem

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu tajně letěl do Saúdské Arábie, kde se setkal s korunním princem Mohamedem bin Salmánem, informovala izraelská média. Schůzku potvrdil člen Netanjahuova kabinetu. Saúdský ministr zahraničí ji následně popřel, jiné zdroje ze saúdskoarabské vlády ji však potvrdily. Netanjahuova kancelář věc zatím nekomentovala. Podle agentury AP by se jednalo o vůbec první setkání čelných saúdských a izraelských představitelů. V Saúdské Arábii v neděli jednal také americký ministr zahraničí Mike Pompeo.
23. 11. 2020Aktualizováno23. 11. 2020, 21:59|

Americké obchody začnou prodávat zboží z osad podél Jordánu se štítkem Made in Israel

Zboží z osad na okupovaném území podél Jordánu se v USA bude moci prodávat s izraelským štítkem. Oznámil to americký ministr zahraničí Mike Pompeo během návštěvy Izraele. V Evropské unii, která tyto židovské vesnice považuje za nelegální, je to zakázané.
23. 11. 2020|

USA zasáhnou proti organizacím zapojeným do „nenávistné kampaně“ proti Izraeli

Spojené státy okamžitě zakročí proti organizacím napojeným na hnutí prosazující bojkot Izraele. V Jeruzalémě to řekl šéf americké diplomacie Mike Pompeo, který tam přijel v rámci své současné cesty do Evropy a na Blízký východ. Jako první vrcholný americký diplomat navštívil židovskou osadu na palestinském Západním břehu Jordánu a následně jako první ministr zahraničí Spojených států navštívil syrské Golanské výšiny, strategicky významné území okupované Izraelem od roku 1967.
19. 11. 2020Aktualizováno19. 11. 2020, 18:02|

Všichni prezidentovi muži. Trump hledá spojence, někteří se od něj už odvrátili

Prezidentské volby ve Spojených státech zdaleka neskončily, míní Donald Trump. Jeho kolegové, někteří z nich přátelé, mu doporučují, aby uznal porážku. Jiní ale za ním pevně stojí. Jeden z prvních, kteří se za prezidenta postavili, byl Rudy Giuliani. Bývalý starosta New Yorku, ale hlavně ostřílený právník. Nejen on se bude Trumpovi v postvolebním období hodit.
12. 11. 2020|

Trump a jeho lidé brzdí předání moci, stěžuje si Biden

Podle predikcí vítězný prezidentský kandidát Joe Biden si stěžuje, že americká hlava státu Donald Trump a jeho lidé brzdí předání moci nově vznikající administrativě. Úřadující prezident stále odmítá uznat porážku ve volbách a jeho právníci shromažďují výpovědi lidí, kteří údajně byli svědky systematických volebních podvodů. Trump tvrdí, že volby vyhrál, soudy mu dají za pravdu a jeho vláda bude pokračovat další čtyři roky.
11. 11. 2020Aktualizováno11. 11. 2020, 20:03|

Ázerbájdžán dobyl důležité místo na jihu Náhorního Karabachu

Arménie připustila stažení jednotek Náhorního Karabachu, ovládaného arménskými separatisty, ze strategicky položeného města u hranic s Íránem. Oblast tak vojensky ovládl Ázerbájdžán, oznámila agentura Reuters s připomínkou, že ani nové příměří, zprostředkované Spojenými státy, neukončilo už měsíc pokračující boje o horskou enklávu.
27. 10. 2020Aktualizováno27. 10. 2020, 21:24|