Všichni prezidentovi muži. Trump hledá spojence, někteří se od něj už odvrátili

Prezidentské volby ve Spojených státech zdaleka neskončily, míní Donald Trump. Jeho kolegové, někteří z nich přátelé, mu doporučují, aby uznal porážku. Jiní ale za ním pevně stojí. Jeden z prvních, kteří se za prezidenta postavili, byl Rudy Giuliani. Bývalý starosta New Yorku, ale hlavně ostřílený právník. Nejen on se bude Trumpovi v postvolebním období hodit.

Od Donalda Trumpa se distancovali někteří jeho spolustraníci už před volbami. Mezi hlasitými kritiky politiky amerického prezidenta byl například ministr obrany administrativy George Bushe mladšího Colin Powell nebo kandidát na prezidenta proti Baracku Obamovi Mitt Romney.

Po volbách, které Trump podle současných předpokladů prohrál, „opouští potápějící se loď“ další republikáni. Myslí na budoucnost, protože pokud současný prezident nezíská volby v právních bitvách, skončí zřejmě jedna éra. Donald Trump totiž převrátil stranu vzhůru nohama a sílí hlasy po návratu k tradiční, nevýstřední politice.

Šéf Bílého domu ale má stále na koho spoléhat. „Všichni prezidentovi muži“ budou v dalším průběhu mocenského boje ve Spojených státech důležitou jednotkou.

Rudy Giuliani

Už první hodiny po sečtení většiny hlasů bylo jasné, že se Donald Trump obrátí na federální soud. Hlasování tak bude mít právní dohru a osobní Trumpův právník Rudy Giuliani v ní může sehrát důležitou roli. 

Giuliani krátce po volbách avizoval podání řady žalob ohledně údajným nesrovnalostem v hlasování. Podle něj se třeba v Pensylvánii letos započítaly i hlasy od zemřelých voličů. Byl to právě on, kdo jako jeden z prvních z prezidentova týmu vystoupil před novináři. Trumpovi pomohl už dříve, v právním sporu o zveřejnění jeho daní. „Jedná se o dokonalou aplikaci daňového zákona. A musel by být blázen, kdyby z toho neudělal výhodu,“ komentoval Giuliani tehdy. 

Mezi léty 1994 a 2001 byl Giuliani starostou New Yorku a později měl ty nejvyšší ambice. Před prezidentskými volbami 2008 se ucházel o republikánskou nominaci, nezvítězil ale ani v jednom státě a svou kandidaturu po primárkách na Floridě vzdal. Poté se zaměřil na privátní sektor a od politiky se odstřihl.

V roce 2016 byl Giuliani podle deníku The New York Times považován za horkého kandidáta na křeslo ministra zahraničí v Trumpově kabinetu, nakonec se tak ale nestalo. I přesto se o dva roky později do politiky vrátil – v Trumpově týmu.

Rudy Giuliani, který vede soudní tažení Trumpovy kampaně
Zdroj: Wikipedia

Mike Pompeo

„Bude to poklidné předání druhé Trumpově administrativě. Spočítáme všechny hlasy,“ prohlásil po volbách americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Je tak další postavou, která současnému prezidentovi prokázala loajalitu. Podle něj  jde o „legální proces, který si vyžádá čas“.

Šéf americké diplomacie, který nedávno navštívil Českou republiku, se z Trumpova kabinetu vyjádřil takto silně jako jediný. Nejen, že zvedl otázku legality voleb, ale rovnou prohlásil, že počítá s vítězstvím.

Pompeo, jenž je stoupencem konzervativního hnutí Tea Party, působil mezi roky 2017 až 2018 jako ředitel CIA. Směrem k tajné službě se ale posléze vyjádřil negativně, během přednášky na univerzitě v Texasu prohlásil, že CIA „lhali a podváděli“. Řekl to v kontextu kadetského slibu ve West Pointu, který zní „kadet nebude lhát, podvádět, krást ani tolerovat ty, kteří to dělají“.  

V Trumpově kabinetu není od začátku, do úřadu ministra zahraničí jej prezident navrhl po odvolání Rexe Tillersona v březnu 2018.

obrázek
Zdroj: ČT24

Trumpův zeť

Jared Kushner patří mezi vlivné osobnosti amerického byznysu. Devětatřicetiletý realitní magnát je Trumpovým poradcem, ale hlavně i zetěm. V roce 2009 si vzal jeho dceru Ivanku a během celé doby v Bílém domě společně s ní stál věrně po boku prezidenta.

Minulý týden Kushner podle médií obvolal spojence, aby jim řekl, že Trumpova kampaň vyslala právní týmy do všech států, o které stále bojuje. Zároveň jim údajně popsal, jak kampaň pohlíží na průběžné výsledky a jaké jsou podle ní cesty k vítězství.

Podle CNN měl Kushner svému tchánovi doporučit, aby výsledky voleb uznal. To však mluvčí Bílého domu vyvrátil a naopak přišel s vyjádřením, že „Jared doporučil Donaldu Trumpovi, aby využil všech dostupných právních prostředků k zajištění přesnosti voleb“.

Jared Kushner na mítinku Donalda Trumpa
Zdroj: Carlos Barria/Reuters

William Barr

William Barr šéfuje ministerstvu spravedlnosti a v právních tahanicích o volební výsledek může uplatnit svůj vliv. Dovolil už například federálním prokurátorům, aby se zabývali stížnostmi, podle kterých se při hlasování podvádělo. Vyšetřování přitom podle jeho pokynu mohou zahájit ještě před zveřejněním konečných výsledků. 

Kvůli tomuto rozhodnutí už rezignoval šéf odboru pro trestné činy související s volbami Richard Pilger. Tvrdí, že Barrův krok ruší čtyřicet let starou politiku nezasahování do voleb před jejich kompletním dopočítáním.

Barr má bohatou politickou minulost. Na postu ministra spravedlnosti je už podruhé. V roce 1991 jej vzal do svého kabinetu George Bush starší. 

Ti další…

Kampaň Donalda Trumpa rozhodla, že poradce David Bossie povede snahy zpochybnit výsledky v několika klíčových státech. Bossie není právník, s advokacií má ale bohaté zkušenosti. Od roku 2000 vede právní, konzervativní organizaci Citizens United. 

Zapomínat by se nemělo ani na Trumpovy dospělé děti. Podle zdroje blízkého prezidentovi se „zdály být popuzenější možností prohry než sám prezident“. Donald Trump mladší i Eric Trump na Twitteru obvinili republikány, že jejich otce málo veřejně obhajují. Po výzvě rodiny zřídila Trumpova kampaň horkou linku, na níž mohou lidé hlásit podezření z volebních podvodů.

Trumpův viceprezident Mike Pence se ve výrocích drží zpátky, k povolební situaci se vyjádřil prostřednictvím jediného tweetu. Podle něj ještě není rozhodnuto a jeho šéf udělá všechno proto, aby se počítal každý legální hlas.  

Obecně vzato jsou Trumpovi spojenci rozdělení na dvě skupiny. Jedna stále věří ve vítězství a v to, že má smysl bojovat, zatímco ta druhá se domnívá, že prezidentský úřad Trumpovi vyklouzl z rukou. 

Podle Washington Post teď prezident tráví čas v Oválné pracovně a vytáčí čísla. Podle zdroje deníku, který je s obsahem hovorů obeznámen, své spojence prosí, aby za něj „bojovali a bránili ho“.