TÉMA

Mitt Romney

Nezávislých kandidátů v USA ubývá. Sinemová, Manchin či Romney se už vzdali naděje na sbližování Američanů

Z americké politiky mizí ti, kteří se dokázali pohybovat i mimo stranické linie a rozhodovali se i podle vlastního uvážení. Jedním z příkladů je arizonská senátorka Kyrsten Sinemová, zvolená v roce 2018 původně za demokraty. V průběhu svého mandátu opustila stranu a stala se nezávislou. Aktuálně oznámila, že se už nebude ucházet o znovuzvolení. Důvodem je také její frustrace z nesmiřitelně rozdělené politické scény. A v tomto Sinemová není sama.
7. 3. 2024|

Demokraté narazili v Senátu na obstrukce republikánů, volební reformu neprosadili

Prezident Joe Biden a jeho demokraté utrpěli dvojitou legislativní porážku, když se v Senátu snažili zabránit obstrukcím, aby mohli schválit volební reformu. Ta měla zvýšit ochranu volebního práva před listopadovými volbami, jež rozhodnou o rozložení sil v Kongresu v příštím roce. Biden po hlasování vyjádřil hluboké zklamání, ale dodal, že se nenechá odradit.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 12:20|

Biden vyzývá k zrušení senátních obstrukcí. „Co když přijde Trump?“ oponuje Romney

Americký prezident Joe Biden vyzval k obejití klíčového pravidla Senátu, které podporuje legislativní kompromis. Zrušení takzvaného filibusteru dříve označoval za nebezpečné. Jeho současná ochota pojistku obejít svědčí o enormním zájmu prosadit federální revizi volebních zákonů.
12. 1. 2022Aktualizováno12. 1. 2022, 09:19|

Trumpova obhajoba: „Impeachment je nespravedlivým a hrubě protiústavním činem politické msty“

Soud s bývalým americkým prezidentem vstoupil do další fáze. Skončila část věnovaná obžalobě a slova se ujali obhájci Donalda Trumpa. „Článek impeachmentu ležící před Senátem je nespravedlivým a hrubě protiústavním činem politické msty,“ řekl na úvod svého vystoupení obhájce Michael van der Veen. Podle něj by měli senátoři promptně a rozhodně hlasovat pro jeho odmítnutí.
12. 2. 2021Aktualizováno12. 2. 2021, 22:31|

Trump se hněvá kvůli „blábolení“ svých právníků. Jeden ho loni žaloval, druhý hájil mafiány

Na půdě Senátu svědčit nehodlá, dění kolem impeachmentu ale Donald Trump sleduje z resortu na Floridě bedlivě. Rozzuřil ho výkon jeho obhájců. Advokát Bruce Castor dokonce svou řečí přiměl republikánského senátora hlasovat s demokraty. „Přišli jsme jen o jednoho,“ reagoval Castor, jehož firma se specializuje na pensylvánské civilní právo. David Schoen – druhý Trumpův právník – dříve zastupoval Ku Klux Klan, Rogera Stonea a „spoustu údajných mafiánů“.
12. 2. 2021|

Třetí den procesu se obžaloba snažila spojit činy výtržníků a slova Trumpa

Ve Spojených státech pokračoval třetím dnem proces s exprezidentem Donaldem Trumpem, který čelí obvinění z vyprovokování útoku na Kapitol. Čtvrtek, stejně jako středa, byl vyhrazen pro obžalobu. Prostor tak měli zástupci Sněmovny reprezentantů, kteří plní roli prokurátorů. Pátek a možná i sobota mají být vyhrazeny pro Trumpovy obhájce. Senát pak bude v roli soudců.
11. 2. 2021Aktualizováno11. 2. 2021, 22:37|

Všichni prezidentovi muži. Trump hledá spojence, někteří se od něj už odvrátili

Prezidentské volby ve Spojených státech zdaleka neskončily, míní Donald Trump. Jeho kolegové, někteří z nich přátelé, mu doporučují, aby uznal porážku. Jiní ale za ním pevně stojí. Jeden z prvních, kteří se za prezidenta postavili, byl Rudy Giuliani. Bývalý starosta New Yorku, ale hlavně ostřílený právník. Nejen on se bude Trumpovi v postvolebním období hodit.
12. 11. 2020|

Biden předstihl Trumpa v klíčové Pensylvánii. Pokud ji ovládne, může se stát prezidentem

Několik posledních procent hlasů stačí spočítat v rozhodujících státech letošní prezidentské volby v USA. Podle odhadu agentury AP a stanice Fox Trump dosud získal na svou stranu 214 a Biden 264 volitelů z 270 potřebných pro vítězství, podle CNN je poměr 213 ku 253. Biden už vede v Nevadě, Georgii i Pensylvánii a jeho náskok tam roste. V Severní Karolíně, kde vede Trump, má sčítání pauzu. V Arizoně, kterou AP a Fox považují za rozhodnutou pro Bidena, se náskok demokrata snižuje.
6. 11. 2020Aktualizováno7. 11. 2020, 11:43|

Další čtyři roky s Trumpem už nechtějí. Řada významných republikánů letos volí Bidena

Kandidátem na prezidentskou funkci je za Republikánskou stranu úřadující prezident Donald Trump, jeho spolustraníci ale nejsou v jeho podpoře zdaleka jednotní. Demokratického nominanta Joea Bidena veřejně podpořili například exministr Powell, bývalý guvernér Kasich či bývalý šéf Trumpovy komunikace Scaramucci.
12. 10. 2020|

Trump se nevyjádřil, zda v případě volební prohry předá moc. Výsledky hlasování přijme, řekl Bílý dům

Americký prezident Donald Trump se ve středu znovu odmítl jasně vyjádřit k tomu, zda by v případě prohry v listopadových volbách předal moc svému demokratickému rivalovi Joeovi Bidenovi pokojným způsobem. Jeho slova kritizovali demokraté i někteří republikáni. Lídr senátních republikánů Mitch McConnell uvedl, že po prezidentských volbách 3. listopadu nastane spořádaný přechod, a zdůraznil, že vítěz bude uveden do úřadu podle plánu v lednu. Trumpova mluvčí později na čtvrteční tiskové konferenci řekla, že prezident přijme výsledky svobodných a spravedlivých voleb.
24. 9. 2020Aktualizováno24. 9. 2020, 21:31|

Zemřela soudkyně Nejvyššího soudu USA Ginsburgová. Trump ji chce okamžitě nahradit

Ve věku 87 let v pátek zemřela soudkyně amerického Nejvyššího soudu Ruth Baderová Ginsburgová. Podlehla komplikacím spojeným s rakovinou slinivky břišní. Její úmrtí by podle agentury Reuters mohlo ještě více převážit poměr sil v devítimístném senátu Nejvyššího soudu na stranu konzervativců, kteří měli dosud převahu pěti ku čtyřem. Prezident Donald Trump uvedl, že ji musí republikáni okamžitě nahradit, byť jeho předchůdci Baracku Obamovi stejné rozhodnutí v posledním roce mandátu neumožnili.
19. 9. 2020Aktualizováno19. 9. 2020, 17:42|

Internetová sabotáž teenagerů? Trump to odmítá a z nízké účasti na vystoupení v Tulse viní média

V Bílém domě stále doznívá malá účast Američanů na sobotním předvolebním mítinku prezidenta Trumpa v oklahomské Tulse. Lidé tam nakonec ani nenaplnili kapacitu haly. Na TikToku se k záškodnické akci přihlásili teenageři, to ale Bílý dům popřel. Tvrdí, že zájemce odradila média a obavy z covidu-19. Exšéf Trumpovy komunikace Scaramucci se pokusí přesvědčit republikánské voliče, aby tentokrát prezidenta nevolili.
23. 6. 2020|

Víra je víc než stranická legitimace. Mormon Romney jako jediný hlasoval pro sesazení Trumpa

Je to poprvé v historii USA, co prezidenta v impeachmentu nepodpořil senátor jeho vlastní strany. Svědomí nad partajní příslušnost pozdvihl Mitt Romney, který přitom patří k významným republikánům. Právě on v roce 2012 ve volbách vyzval úřadujícího demokratického prezidenta Baracka Obamu.
7. 2. 2020|

Neúspěšný impeachment nahraje podle tisku Trumpovi. Ten píše o „strašlivém utrpení“

Republikáni se radují z osvobození Donalda Trumpa při impeachmentu v americkém Senátu. Prezident prohlásil, že musel projít „strašlivým utrpením“, stejně jako celá země. Naopak demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová výsledek hlasování kritizovala. Senátoři se podle ní rozhodli ignorovat fakta o zneužití pravomocí hlavou státu v ukrajinské kauze. Zahraniční média se obávají, že pokus o sesazení prezidenta prohloubí rozdělení americké společnost. Řada deníků píše, že proces Trumpa posílí.
6. 2. 2020Aktualizováno6. 2. 2020, 17:18|

Demokraté v americkém Senátu s impeachmentem neuspěli. Trump zůstává ve funkci

Americký prezident Donald Trump nebude sesazen z funkce. Demokraté v Senátu USA neuspěli se svou ústavní žalobou proti hlavě státu. Senátoři nejprve poměrem 52:48 hlasům rozhodli, že je Trump nevinen, pokud jde o první článek ústavní žaloby, který se týkal zneužití pravomoci. Následně poměrem 53:47 hlasům odhlasovali, že je Trump nevinný, i pokud jde o druhý článek žaloby týkající se obstrukcí vůči Kongresu. Trump na Twitteru uvedl, že se k rozhodnutí Senátu vyjádří až ve čtvrtek v 18 hodin našeho času.
5. 2. 2020Aktualizováno6. 2. 2020, 07:28|

Trumpův den D? Demokraté asi svědky neprosadí, hlasovat o impeachmentu se přesto v pátek nemusí

Proces ústavní žaloby proti prezidentu Donaldu Trumpovi vstupuje v pátek do kritické fáze. Demokraté potřebují čtyři republikánské hlasy k předvolání svědků, jeden z umírněných senátorů za republikánskou stranu Lamar Alexander ale avizoval, že bude proti. Republikáni přesto nevylučují, že se proces protáhne do nadcházejícícho týdne. Na tuto variantu se podle CNN chystá i Bílý dům. Teoreticky by však mohl být Trump osvobozen už v pátek.
31. 1. 2020Aktualizováno31. 1. 2020, 20:42|

Trumpův exporadce prý tvrdí, že mu prezident přiznal nátlak na Ukrajinu. Demokraté chtějí, aby svědčil

Američtí demokratičtí senátoři chtějí, aby v případu ústavní žaloby na Donalda Trumpa vypovídal prezidentův bývalý bezpečnostní poradce John Bolton. O jeho předvolání usilují obzvláště poté, co byly zveřejněny výňatky z Boltonovy připravované knihy. Podle nich se Trump svému exporadci loni svěřil, že chce zmrazit vojenskou pomoc Ukrajině, dokud mu Kyjev nepomůže v kampani před letošními prezidentskými volbami. O tom, zda bude Bolton jako svědek skutečně předvolán, by měli senátoři hlasovat v pátek.
29. 1. 2020Aktualizováno29. 1. 2020, 19:20|