Trump se hněvá kvůli „blábolení“ svých právníků. Jeden ho loni žaloval, druhý hájil mafiány

Na půdě Senátu svědčit nehodlá, dění kolem impeachmentu ale Donald Trump sleduje z resortu na Floridě bedlivě. Rozzuřil ho výkon jeho obhájců. Advokát Bruce Castor dokonce svou řečí přiměl republikánského senátora hlasovat s demokraty. „Přišli jsme jen o jednoho,“ reagoval Castor, jehož firma se specializuje na pensylvánské civilní právo. David Schoen – druhý Trumpův právník – dříve zastupoval Ku Klux Klan, Rogera Stonea a „spoustu údajných mafiánů“.

V úterý započal v americkém Senátu druhý soudní proces s exprezidentem Donaldem Trumpem. V úvodu se federální zákonodárci shodli na tom, že posuzovat žalobu na v tu chvíli již bývalého prezidenta, je v souladu s americkou ústavou a celému impeachmentu tímto rozhodnutím dali zelenou.

Kladně tak reagovali na výzvu kongresmana Jamieho Raskina, manažera impeachmentu: „Senátoři, tohle nemůže být naše budoucnost, tohle nemůže být budoucnost Ameriky. Nemůžeme mít prezidenty podněcující a mobilizující davové násilí proti naší vládě a institucím, protože odmítají přijmout vůli lidu, jak stanovuje ústava,“ prohlásil Raskin, když argumentoval ve prospěch ústavnosti impeachmentu.

Ve středu už proto Raskin před členy horní komory Kongresu předstoupil v roli hlavního žalobce. „Dokážeme, že prezident, který se stal terčem impeachmentu, nebyl žádným nevinným divákem, že tento útok podněcoval a že jej vyhlížel,“ předeslal Raskin. Devítičlenný tým demokratických kongresmanů má na představení svých argumentů šestnáct hodin.

Stejný prostor dostávají také obhájci bývalého prezidenta. Zatímco Raskinův tým už si první vítězství v Senátu připsal, Trumpovým advokátům se nepodařilo americké zákonodárce přesvědčit, že žalovat exprezidenta je protiústavní. V neprospěch bývalého šéfa Bílého domu hlasovalo šestapadesát senátorů – k padesátce demokratů se připojila také šestice republikánů.

Blábolení a vztek

Vystoupení Trumpových právníků přilákala pozornost. Exprezidentovu obhajobu započal Bruce Castor a v řeči se soustředil na právo na svobodu slova a rozdíl mezi vraždou a zabitím. Alan Dershowitz, který byl před rokem součástí týmu, jenž Trumpa bránil před prvním impeachmentem, pro konzervativní televizi Newsmax řekl, že nemá ponětí, čeho se nynější obhájci snaží dosáhnout. „Možná argument nějak logicky uzavřou, ale v tuto chvíli to nevypadá na efektivní obhajobu,“ míní Dershowitz.

Podobný názor přitom sdílí i někteří členové horní komory, kteří v soudním procesu hrají roli poroty a rozhodnou o Trumpově vině či nevině. „Prezidentovi právníci jen vytrvale blábolili. Byl jsem svědkem mnoha argumentů z úst mnoha obhájců a tenhle výstup nepatřil k nejlepším, jaké jsem viděl,“ poznamenal například republikánský senátor z Texasu John Cornyn. Podobně kulantně se vyjádřil také druhý zástupce Texasu v horní komoře Ted Cruz, Trumpův výrazný zastánce.

Castorův výkon na půdě Senátu podle dostupných informací rozezlil i samotného Donalda Trumpa, který proces sledoval ze svého resortu ve floridském Mar-a-Lago. Skrze své právní zástupce už avizoval, že v horní komoře Kongresu svědčit nehodlá a celý proces považuje za protiústavní. Jsou to tedy právě jeho právníci, na něž se plně spoléhá.

Bývalý prezident kvůli výkonu svých advokátů zuřil. Podle dvou nejmenovaných zdrojů republikánům nakloněné televizní stanice Fox News realitní magnát měl podobný názor jako zmíněný texaský senátor Cornyn – Castorovu pětačtyřicetiminutovou řeč označil za blábolení. Deník The New York Times cituje zdroj, dle nějž Trumpův vztek dosáhl osmého stupně z deseti.

„Myslím, že jsem nikdy neviděl tak špatnou obhajobu, nemám ponětí, o co se snažili. Překvapuje mě, že (Trump) nevyhodil Castora ještě v průběhu odpoledne, tak špatné to bylo. Špatní advokáti mohou prohrát i příznivý případ,“ komentoval celou věc spolupracovník Fox News Newt Gingrich.

Castor: Dobrý výkon, ztratili jsme jen jednoho senátora

Během projevu Castor pochválil výkon žalobců – tedy svých oponentů v případu – a mimo jiné prohlásil, že Američané si vybrali novou administrativu a veřejnost je natolik inteligentní, že si „dokáže vybrat novou administrativu, pokud se jí stará nezamlouvá, přesně jako to nyní udělala“. Podle agentury AP tedy sice Trump nikdy sám porážku ve volbách neuznal, ale jeho právník to v úvodní promluvě v Senátu udělal za něj.

Castor předvedl dle mnohých tak otřesný výkon, že dokonce přiměl louisianského senátora Billa Cassidyho hlasovat spolu s demokraty, přestože dříve stál na Trumpově straně. „Každý, kdo poslouchal Trumpův právní tým, slyšel, že není soustředěný a snaží se vyhýbat podstatě věci. Mluvili o všem, jen ne o ní,“ nechal se slyšet Cassidy.

Kritizovaný advokát své vystoupení hájí, v místnosti se sto lidmi podle něj logicky zní sto různých názorů. Ke Cassidyho přeběhnutí na demokratickou stranu řekl: „Přišli jsme jen o jednoho, takže si myslím, že to byl dobrý den.“ Přiznal také, že neočekával, že by hned v úterý před senátory mluvil.

„Hájil jsem spoustu domnělých mafiánů“

Na Castorovu obranu je nutno uvést, že před americkými senátory původně vůbec neměl tento právník stát. Bývalý prezident se na soudní proces připravoval s týmem právníků, jejž mu pomohl sestavit věrný spojenec a senátor Lindsey Graham. Poslední lednový víkend jej ale opustila pětice klíčových advokátů, kteří celou obhajobu v Senátu měli vést.

Stalo se tak jen těsně předtím, než vypršela lhůta na Trumpovu reakci na ústavní žalobu. Podle dostupných informací právníci nechtěli v Senátu opakovat Trumpovy lži o volebních podvodech, přičemž exprezident o tato tvrzení chtěl opřít obhajobu.

Trump se proto obrátil na Castora a také Davida Schoena. O překotnosti situace svědčí, že oba právníci spolupracují úplně poprvé. Nejenže se museli bleskurychle zorientovat v komplikované situaci a připravit se na náročnou obhajobu v Kongresu, ale také se vzájemně seznámit, sladit styl a vytyčit, jak se k obhajobě postaví.

„Neznáme program jednání, nevíme, jak budou věci postupovat. Nevíme, kolik dostaneme času,“ líčil ještě v závěru prvního únorového týdne Schoen.

Zkušený dvaašedesátiletý advokát má za sebou dlouhou kariéru. Absolvent bostonských práv se během ní soustředil na občanské právo v jižanských státech, ať už šlo o policejní násilí, podmínky ve vězeních nebo o možnosti hlasování. Mezi jeho význačné případy patří kupříkladu hromadná žaloba, která v Alabamě vedla ke zlepšení podmínek pěstounské péče.

Rovněž v Alabamě stál na straně Ku Klux Klanu, když se postavil proti normě, která členům rasistické organizace zakazovala pochody v neblaze proslulých bílých hávech. Schoen v minulosti obhajoval Trumpova poradce Rogera Stonea a krátce také finančníka Jeffreyho Epsteina, který ještě před soudním procesem spáchal sebevraždu v newyorském vězení.

„Zastupoval jsem spoustu údajných mafiánů – šéfa ruské mafie v USA, izraelskou mafii, dva italské bosse a také muže, o němž vláda tvrdila, že jde o největšího mafiána v zemi,“ řekl v září minulého roku Schoen listu Atlanta Jewish Times.

Za dobrovolnické činy v oblasti práva Schoen získal cenu od americké právní asociace.

David Schoen
Zdroj: ČTK/AP/Andrew Harnik

Trumpa brání specialisté na psí kousnutí

Nyní kritizovaný Castor do prezidentova týmu přináší jiné zkušenosti. Devětapadesátiletý advokát v minulosti působil jako prokurátor v Pensylvánii a ve své praxi se soustředil zejména na trestní právo. Ve známost americké veřejnosti vstoupil v roce 2005, kdy se rozhodl nestíhat Billa Cosbyho poté, co populárního herce a komika obvinila ze zdrogování a sexuálního útoku zaměstnankyně univerzity v pensylvánské Philadelphii Andrea Constandová.

Soudce nicméně případ k projednání připustil a Cosbyho před třemi lety odsoudil. Constandová Castora žalovala kvůli pomluvě, protože bývalý prokurátor ji označil za nedůvěryhodnou svědkyni. Obě strany se mimosoudně vyrovnaly před dvěma lety.

Castor ještě v loňském roce stál na opačné straně barikády než nyní. Firma, pro niž jako právník pracuje, žalovala Donalda Trumpa kvůli výrokům o zfalšovaném poštovním hlasování. Nyní se podpisy advokátů ze společnosti van der Veen, O'Neill, Hartshorn & Levin objevují pod prezidentovou obhajobou na půdě Senátu.

Bruce Castor
Zdroj: ČTK/AP/Neuveden

Zmíněná firma, která nyní exprezidentovi poskytuje právní služby, se specializuje na zpronevěru, virtuální zločiny, trestní právo, ale třeba i menší úrazy. V jedné ze svých televizních reklam firma nabádá lidi, aby byli opatrní při chůzi. „Ale pokud chodník není čistý, upadnete a zraníte se kvůli ledu nebo sněhu, volejte,“ vyzývá právní kancelář van der Veen, O'Neill, Hartshorn & Levin ve spotu.

Na svém webu lákají potenciální klienty z řad těch, které pokousal pes: „Pokud vás pokousal něčí pes, podle pensylvánských zákonů máte svá práva. S dekádami zkušeností v oblasti pensylvánských norem o psích kousnutích jsou naši právníci odhodlaní zajistit klientům kompletní zotavení,“ píše kancelář na svém webu.

Pro Trumpa nyní nepředstavuje problém psí útok, ale útok jeho příznivců na Kapitol z šestého ledna. Naštěstí pro bývalého šéfa Bílého domu se zatím zdá, že ani mizerný výkon obhájců nepovede k odsouzení. K tomu je v Senátu potřeba minimálně 67 hlasů, přičemž ve prospěch konání soudu zvedlo ruku šestapadesát zákonodárců.

Jestli s některými republikánskými senátory otřásla například nově zveřejněná videa z násilí v Kapitolu, na nichž je vidět, jak blízko byly části davu viceprezidentu Mikeu Penceovi nebo senátoru Mittu Romneymu, ukáží příští dny. Zatím Trump i přes vztek vůči advokátům může pomýšlet na to, že ho Senát i podruhé zprostí obžaloby.