Trump poprvé od vpádu příznivců do Kongresu navštívil Capitol Hill

Události: Trump poprvé od vpádu příznivců do Kongresu navštívil Capitol Hill (zdroj: ČT24)

Bývalý americký prezident Donald Trump ve čtvrtek poprvé od vpádu svých stoupenců do sídla Kongresu 6. ledna 2021 navštívil washingtonskou parlamentní čtvrť Capitol Hill. Setkal se tam s republikánskými zákonodárci, informovala agentura AP.

Exprezidentovo setkání se spolustraníky se podle AP konalo v sídle kampaně Republikánské strany a přichází pouhé dva týdny poté, co soudní porota v New Yorku shledala Trumpa vinným z falšování podnikatelských záznamů v kauze, která se týkala platby pornoherečce za mlčenlivost.

„V Republikánské straně panuje obrovská jednota,“ řekl Trump v krátkém projevu. Se svými stranickými kolegy z obou komor Kongresu strávil dohromady zhruba dvě hodiny, během nichž odpovídal na otázky a diskutoval o různých tématech, včetně Ruska a imigrace, snižování daní a dalších priorit pro případné druhé funkční období.

Ovace vestoje, popsal setkání Trumpův kritik McConnell

Za jeden z nejpozoruhodnějších okamžiků čtvrtečního setkání AP označuje chvíli, kdy si Trump potřásl rukou s jedním ze svých nejvlivnějších republikánských kritiků, lídrem senátních republikánů Mitchem McConnellem.

McConnell, který byl v minulosti vůči Trumpovi otevřeně kritický, označil návštěvu exprezidenta za „skutečně pozitivní“. „Dostalo se mu ovací vestoje,“ dodal. Kromě McConnella byli na setkání přítomni další dva Trumpovi kritici z řad republikánů – senátoři Mitt Romney a Bill Cassidy.

Trump podle jednoho republikánského zdroje agentury AP řekl, že předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson odvádí „skvělou práci“. „Prezident Trump přinesl dnes ráno mimořádné množství energie, povzbuzení a nadšení,“ řekl po setkání Johnson a poukázal na nové příspěvky kampani od dárců po Trumpově květnovém odsuzujícím verdiktu.

Podle dalšího nejmenovaného zdroje se Trump zeptal kongresmanky Marjorie Taylorové Greeneové, hlavní republikánské kritičky předsedy sněmovny, zda je na Johnsona „milá“.

Republikánský kongresman z Floridy Carlos Gimenéz se ve vyjádření pro ČT ohradil proti Bidenově předvolební kampani. „Mohou na něj (Trumpa) útočit, jak chtějí. My budeme mluvit o tom, co je důležité pro Američany. Na čem opravdu záleží americkému lidu? Vysoké ceny benzínu, vysoké ceny jídla, drahota všeho, co se děje na hranici, co se děje s naší zahraniční politikou, stažení z Afghánistánu. To je to, co je důležité pro Američany, Bidenova administrativa mluví o věcech, na kterých nikomu nezáleží,“ uvedl.

Návrat na místo činu, komentovala Pelosiová

Bývalá šéfka Sněmovny reprezentantů, demokratka Nancy Pelosiová, Trumpův návrat do Washingtonu komentovala v prohlášení, v němž napsala, že se „strůjce povstání (…) vrací na místo činu“ s odkazem na vpád Trumpových stoupenců do Kapitolu v lednu 2021. „Šestého ledna došlo ke zločinu proti Kapitolu, při němž (…) vlály nacistické a konfederační vlajky,“ uvedla.

Ačkoliv během samotného útoku s tímto pohledem souhlasila řada republikánských zákonodárců a Donalda Trumpa odsuzovala, „nyní bylo jasně vidět, že toto je minulostí,“ poznamenal zpravodaj ČT v USA Bohumil Vostal. Za Trumpem stojí „naprostá většina“ republikánské strany, dodal.

Zpravodaj Bohumil Vostal o Trumpově návštěvě Kapitolu (zdroj: ČT24)

Setkání sledovala celá Amerika, popsal Vostal

„Rozhodně to bylo něco, co sledovala celá Amerika. Donald Trump poprvé přijel na Kapitol, i když nevstoupil do samotné budovy Kongresu. Setkával se s republikánskými zákonodárci v jednom z klubů a pak v sídle republikánských senátorů, kteří nejsou v samotném Kongresu, ale jen na dohled od něj, přes ulici,“ přiblížil Vostal.

Doplnil, že setkání se odehrálo také v blízkosti Nejvyššího soudu, který rozhoduje o tom, jestli pro Trumpa platí plná prezidentská imunita v souvislosti s obžalobou, podle které se pokusil zvrátit výsledek posledních prezidentských voleb.

Vostal připomněl, že při událostech z 6. ledna 2021 bylo zraněných nejméně 141 policistů. Další zemřeli buď při samotném útoku, nebo i měsíce poté spáchali sebevraždu. „Paradoxně někteří ze zraněných policistů z roku 2021 nyní Donalda Trumpa hlídali a zajišťovali mu bezpečnost,“ uvedl Vostal.

Na Capitol Hillu proti setkání protestovali Trumpovi odpůrci. „Je podle mě naprosto nechutné, že republikáni, kteří tu jsou, v podstatě poklekají před svým zlatým teletem. On je mužem, před kterým utíkali při 6. lednu 2021, aby si zachránili životy. A teď běží k němu. To je prostě strašné,“ řekl jeden z demonstrantů Gary Roush České televizi.

Trump je předpokládaným republikánským kandidátem do listopadových prezidentských voleb. Očekává se opakování duelu mezi Trumpem a současným šéfem Bílého domu, zvoleným za demokraty, Joem Bidenem.

Do sídla Kongresu 6. ledna 2021 vtrhly stovky Trumpových příznivců, zatímco další tisíce se shromáždily kolem budovy Kapitolu. Bezprecedentní nepokoje přišly poté, co Trump dva měsíce šířil fámy o podvodech s hlasy a snažil se zneplatnit výsledky prezidentských voleb z roku 2020, v nichž jej porazil Biden. Kongres nakonec výsledky formálně potvrdil v noci na 7. ledna poté, co jeho zasedání výtržníci na několik hodin přerušili.