Trump v kampani přitvrzuje. Pence jej za výroky o rukojmích ve volbách nepodpoří

Události: Trump v kampani přitvrzuje (zdroj: ČT24)

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump ve své kampani stupňuje slovní útoky na ilegální přistěhovalce. Ti, kteří se dopustili zločinu, podle něj ani nejsou lidé. Bidenova kampaň v reakci exprezidenta obvinila, že podněcuje k politickému násilí, když v případě své prohry varoval před krveprolitím. Trump prý slova pronesl v souvislosti s budoucností amerického automobilového průmyslu.

Donald Trump slibuje v kampani voličům právo a pořádek, ale útočníky na Kapitol ze 6. ledna 2021 označuje za rukojmí. Nepravdivě říká, že neměli při rabování zbraně, takže nemohlo jít o povstání, a taky, že minulé volby provázely podvody.

Vyslechl si za to ostrou kritiku od svého bývalého viceprezidenta. „V Gaze jsou držení Američané jako rukojmí. To, že tento exprezident nebo jiní lídři mluví o lidech v soudním řízení jako o rukojmích, je neakceptovatelné,“ uvedl Mike Pence.

Svého někdejšího šéfa ve volbách tak bývalý republikánský viceprezident nepodpoří. Stejně jako Trumpova exambasadorka při OSN Nikki Haleyová nebo bývalí ministři obrany a spravedlnosti. Trump ale strategii nemění a v rétorice jen přitvrzuje.

Slova o krveprolití prý směřovala k opatřením v automobilovém průmyslu

Některé migranty bez dokumentů nově označil za zvířata. „Nevím, jestli je v některých případech můžete označit za lidi. Podle mého názoru nejsou lidé,“ řekl Trump.

Kritici mu vyčítají, že volí jazyk, který přistěhovalce degraduje a zbavuje lidskosti. Bidenova kampaň ve spojitosti s jeho výroky obvinila Trumpa, že chce podnítit politické násilí. „Pokud nebudu zvolený, tak to bude krvavá lázeň, přinejmenším, pro celou zemi,“ řekl republikánský kandidát.

Jeho tábor však Trumpa brání, že se výroku dopustil v pasáži, kdy mluvil o hrozbě Bidenovy politiky vůči americkému automobilovému průmyslu. V ní přislíbil, že po vítězství by uvalil cla na vozy vyrobené v zahraničí.