Trump během superúterý triumfoval

Projev Donalda Trumpa po superúterý (zdroj: ČT24)

Americký exprezident Donald Trump zřejmě míří za jasným vítězstvím v souboji o republikánskou nominaci do listopadových prezidentských voleb. Během takzvaného superúterý, v němž republikáni rozhodují o svém kandidátovi celkem v patnácti státech, podle dosavadních výsledků vyhrál ve čtrnácti včetně Kalifornie, Texasu či Severní Karolíny. Jeho protikandidátka Nikki Haleyová získala důvěru ve Vermontu. V průběhu dne pak oznámila, že souboj o Bílý dům vzdává.

Superúterý přineslo podle téměř kompletních výsledků Trumpovi vítězství ve Virginii, Severní Karolíně, Tennessee, Oklahomě, Alabamě, Maine, Arkansasu, Massachusetts, Texasu, Coloradu, Minnesotě, na Aljašce i v nejlidnatější Kalifornii.

Trump zvítězil i na stranickém shromáždění republikánů v Utahu, jeho poslední zbývající seriózní oponentka Haleyová tam získala kolem čtyřiceti procent hlasů.

Naopak Vermont je jediným státem, kde se během superúterý dokázala prosadit Haleyová.

Na straně republikánů bylo napříč patnácti státy ve hře bezmála devět set z celkových 2429 delegátů, přičemž Trump jich má nyní kolem tisíce.

Haleyová měla k úterku na kontě vítězství pouze v hlavním městě Washingtonu. Média superúterý vykreslovala jako její poslední šanci na zvrácení republikánského nominačního klání, které se vyvíjí jednoznačně v Trumpův prospěch. Ve středu Haleyová oznámila, že z kampaně odstupuje.

Zisk podpory voličů Haleyové bude ovšem zásadní pro možné listopadové zvolení Trumpa, jak ve vysílání ČT24 nastínil Tomáš Klvaňa z New York University Prague. V možném listopadovém souboji mezi Bidenem a Trumpem zatím nikdo favoritem není.

„Za normálních okolností by to byl prezident – v současné době Joe Biden – ale podle průzkumů zatím zaostává za Trumpem,“ popsal s tím, že se může rozhodnout v pěti či šesti státech, jejichž voliči se tradičně nekloní jednoznačně na žádnou ze stran.

Volební superúterý v USA (zdroj: ČT24)

Migrace

Stěžejním tématem při rozhodování republikánských voličů byla podle očekávání migrace, jak ukázaly exit polly Edison Research v Severní Karolíně a Virginii, připomněla agentura Reuters. V Kalifornii byla pro republikány o něco málo důležitější ekonomika, migrace byla až na druhém místě.

Na otázku, zda by migranti bez patřičných povolení měli být deportováni, odpovědělo kladně 62 procent voličů v republikánských primárkách v Severní Karolíně, 46 procent ve Virginii a 57 procent v Kalifornii.

V Severní Karolíně, která se s počtem 76 delegátů řadí mezi větší státy a kde v prezidentském finále v roce 2020 nad prezidentem Joem Bidenem velmi těsně zvítězil Trump, uváděli republikáni jako hlavní témata migraci ze 41 procent, ekonomiku ze 33 procent, úpravu práva na interrupci z jedenácti procent a zahraniční politiku z devíti procent.

Ve všech třech dotyčných státech odpověděla rovněž nadpoloviční většina dotazovaných, že čtyřnásobně trestně stíhaný Trump by podle nich byl vhodným kandidátem do úřadu, i kdyby byl u soudu usvědčen ze zločinu.

Trumpovu podporu mohou snížit soudní stání

Trump po ohlášeném vítězství ve více než desítce států označil superúterý za „skvělou noc“. Podle agentury AFP to prohlásil před příznivci ve svém sídle Mar-a-Lago na Floridě.

„Hlavní zpráva, kterou se Trump snaží předat voličům – ‚Joe Biden, který je tady čtvrtý rok, na to nestačí, já přicházím opět s novou energií‘ – uvidíme, jestli mu to voliči uvěří,“ podotkl k Trumpovu projevu bývalý zpravodaj ČT ve Spojených státech David Miřejovský.

Trumpovi mohou podle analytiků i předvolebních průzkumů snížit voličskou podporu soudní stání, která jej do prezidentských voleb čekají. „Trumpa mohou připravit o peníze, bude v měsících před volbami vidět ve všech zpravodajských pořadech jako ten, který stojí před soudem, musí se bránit, nebude mít čas na kampaň,“ pokračoval Miřejovský. Na to bude poukazovat kampaň protikandidáta Bidena.

Události, komentáře k výsledkům volebního superúterý v USA (zdroj: ČT24)

Na stranu exprezidenta se naopak po superúterý a odstoupení Haleyové postavil poslední republikánský lídr v Kongresu, který ho dosud nepodpořil, předseda senátních republikánů Mitch McConnell. „Je naprosto zřejmé, že bývalý prezident Trump získal potřebnou podporu republikánských voličů, aby se stal naším kandidátem na prezidenta Spojených států,“ uvedl McConnell. „Nemělo by být žádným překvapením, že jako kandidát bude mít mou podporu.“

Trump a McConnell spolu podle AP nepromluvili od chvíle, kdy McConnell v roce 2020 uvedl, že v prezidentských volbách zvítězil Biden. McConnell také přičetl Trumpovi odpovědnost za nepokoje, které se odehrály v Kongresu 6. ledna 2021, kdy Trumpovi stoupenci vtrhli do Kapitolu ve snaze zabránit potvrzení volebního vítězství Bidena. Události toho dne McConnell označil za hanebné. V poslední době však týmy obou republikánů začaly jednat o tom, že McConnell Trumpa podpoří.

Celý svět se nám posmívá, prohlásil Trump před příznivci

Trump v projevu ke svým příznivcům označil Bidena za nejhoršího prezidenta v historii USA. Poukázal na migrační krizi nebo inflaci, která v posledních letech ve Spojených státech rostla. „Máme tu nejbezpečnější hranici, možná na světě, ale přesto tady dochází k Bidenovu zločinu, že jsou migranti dopravováni k nám.“

„Celý svět se nám posmívá, celý svět nás zneužívá. Před třemi lety jsme velmi krátce měli možnost být dominující silou v dodávkách energie a teď používáme ropu z Venezuely, přitom máme vlastní rafinerie, mohli bychom zásobovat energií celý svět,“ pokračoval v projevu ve svém sídle Mar-a-Lago na Floridě.

„Máme skvělou republikánskou stranu se všemi talenty, máme jednotu, budeme mít nejlepší ekonomiku, jakou jsme kdy měli. Teď máme zemi velice rozdělenou – politika je využívána jako zbraň, využívá se také to, co se děje ve třetích zemích. Měli jsme svobodný tisk, ale dnes není férový, lidé jim nevěří, tady v podstatě účinkuje cenzura,“ dodal.

Superúterý letos nepoutá takovou pozornost jako v minulých volebních cyklech, neboť přichází v momentě, kdy jsou souboje o nominaci republikánů a demokratů považované za víceméně rozhodnuté. Trump u Republikánské strany i jeho pravděpodobný demokratický soupeř, současný prezident Joe Biden, od počátku nominačnímu procesu dominují a nic podle analytiků nenasvědčuje tomu, že by se na tom mělo něco změnit.

„O kandidátech rozhodují do značné míry stranická vedení obou stran a taky peníze,“ řekl k téměř jistým nominacím do listopadových voleb amerikanista a rektor Ostravské univerzity Petr Kopecký. Podotkl, že na rozdíl od roku 2016 Trump Republikánskou stranu „zcela ovládá“, před osmi lety to bylo obráceně. „Byl outsider, který neměl podporu stranického vedení.“

Exprezident Trump do superúterý vstupoval s 274 delegáty z celkových 2429. Ani kdyby zvítězil ve všech třech zbylých státech, kde se nyní hlasovalo, na nadpoloviční počet delegátů zatím nedosáhne.

Amerikanista Kopecký o superúterý (zdroj: ČT24)