Trump a jeho firmy musí zaplatit pokutu přes 350 milionů dolarů, rozhodl soud v New Yorku

Horizont ČT24: Pokuta pro Donalda Trumpa (zdroj: ČT24)

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho firmy musí zaplatit 354,9 milionu dolarů (8,4 miliardy korun) na pokutách za podvodné zveličení hodnoty majetku, rozhodl v pátek newyorský soudce, napsala agentura Reuters. Na tři roky mu také zakazuje vést v New Yorku firmy.

Žaloba podaná newyorskou generální prokurátorkou Letitií Jamesovou obvinila Trumpa a jeho rodinné podniky z toho, že po dobu deseti let nadhodnocovali čisté jmění až o 3,6 miliardy dolarů ročně, aby oklamali bankéře a ti mu poskytli lepší podmínky úvěrů.

Trump pochybení popřel a případ označil za politickou vendetu ze strany Jamesové jako demokratky. Očekává se, že se Trump proti pátečnímu rozhodnutí newyorského soudce Arthura Engorona odvolá.

Rozhodnutí také exprezidentovi zakazuje na tři roky vést podnik ve státě New York. Deník The New York Times to označil za drtivou porážku pro Trumpa, která by mohla vymazat jeho finanční rezervy.

„Jen pro představu. Loni se exprezident chlubil tím, že v hotovosti má přes 400 milionů dolarů (9,4 miliardy korun). V tuto chvíli soudce vyměřil pokutu 354,9 milionu dolarů. Neznamená to, že by Trump přišel o veškerý majetek, protože ten má podle odhadů hodnotu dva a půl až tři miliardy dolarů (59,1 až 70,9 miliardy korun). Nicméně už se mluví o tom, jestli bude muset Donald Trump rozprodat některý ze svých majetků, včetně slavné Trump Tower,“ poznamenal zahraniční zpravodaj ČT Bohumil Vostal.

Poukázal také na to, že Trump se prezentuje jako úspěšný podnikatel, takže rozsudek může tento jeho obraz poškodit. Vostal připomněl i to, že exprezident musí zaplatit pokutu 83 milionů dolarů (1,9 miliardy korun) E. Jean Carrollové, bývalé sloupkařce magazínu Elle, za hanlivé komentáře, které o ní pronesl v době, kdy byl prezidentem.

Případ klamaní věřitelů by mohl zasadit Trumpovu realitnímu impériu velkou ránu v době, kdy vede souboj o republikánskou nominaci a v prezidentských volbách 5. listopadu pravděpodobně vyzve demokratického prezidenta Joea Bidena.