Haleyová vzdala souboj o Bílý dům, Trumpa přímo nepodpořila

Proslov Nikki Haleyové (zdroj: ČT24)

Americkému exprezidentovi Donaldu Trumpovi odpadl poslední soupeř v boji o nominaci Republikánské strany do listopadových voleb prezidenta Spojených států. Bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová oznámila konec kampaně poté, co ji Trump porazil v hlasováních napříč USA i během takzvaného superúterý. Svého soupeře přímo nepodpořila.

„Nyní nastal čas, abych pozastavila svou kampaň. Řekla jsem, že chci, aby hlasy Američanů byly slyšet. To se mi podařilo. Nelituji toho,“ řekla Haleyová v krátkém vystoupení v Jižní Karolíně. „Již nebudu kandidátkou, nicméně budu stále prosazovat to, v co věřím.“

Trumpovi popřála hodně štěstí, ale přímo ho nepodpořila. „Gratuluji mu a přeji mu vše dobré. Přeji vše dobré každému, kdo by se chtěl stát americkým prezidentem. Naše země je příliš cenná na to, abychom se nechali rozdělit našimi rozdíly,“ uvedla Haleyová. „Nyní je na Donaldu Trumpovi, aby si získal hlasy těch, kteří ho v naší straně i mimo ni nepodporovali. A já doufám, že to udělá.“

„Dojem (z kampaně Haleyové) byl od první chvíle takový, že nemá dost síly, nemá dostatečně nadšené voliče, nedokázala jim předat energii jako Donald Trump,“ konstatoval zpravodaj ČT v USA Bohumil Vostal, že odstoupení političky se čekalo.

„Na druhou stranu, odstupuje jako poslední vážná vyzyvatelka Donalda Trumpa, zapsala se do dějin Republikánské strany, že jako první žena dokázala vyhrát dvoje republikánské primárky, ve Washingtonu D.C. a ve Vermontu. Zároveň odstupuje jako důležitý hlas, který bojoval proti tomu, kam nyní směřuje Republikánskou stranu – a pokud vyhraje volby, tak i celé USA – Donald Trump, to znamená k zahraniční politice izolacionismu,“ dodal Vostal.

Zpravodaj Vostal hovořil o odstoupení Nikki Haleyové (zdroj: ČT24)

Výběr republikánského kandidáta končí

S odstoupením 52leté političky v podstatě končí volba republikánského kandidáta do listopadových voleb, napsal zpravodajský web Axios, jakkoli proces formálně uzavře až červencový nominační sjezd. Už nyní je prakticky jasné, že republikáni do voleb vyšlou čtyřnásobně obžalovaného Trumpa, zatímco Demokratickou stranu bude reprezentovat současný prezident Joe Biden.

Haleyová byla už od konce ledna poslední významnější soupeřkou exprezidenta v republikánském nominačním procesu, její šance na vítězství se však od počátku zdály být mizivé. Trump ji v únoru porazil i v Jižní Karolíně, kterou vedla mezi lety 2011 a 2017.

Jeho dominance pokračovala při úterních kláních v patnácti státech USA. Haleyová zvítězila pouze v jednom z nich a dohromady má na kontě méně než sto delegátů pro republikánský nominační sjezd, zatímco Trump už má jistých přibližně tisíc.

Biden: V mé kampani je pro voliče Haleyové místo

Biden ocenil Haleyovou za to, že je „ochotna říkat pravdu“ o Trumpovi, „tam, kde se toho v současné Republikánské straně odváží jen málokdo“. Biden poznamenal, že kandidovat do Bílého domu „vyžaduje velkou odvahu“ a Haleyová podle něj hovořila o „chaosu, který (Trumpa) vždy provází, o neschopnosti rozlišovat dobré od zlého, o jeho krčení se před Vladimirem Putinem“.

„Trump dal jasně najevo, že o příznivce Nikki Haleyové nestojí. Chci, aby bylo jasno: v mé kampani pro ně je místo,“ uvedl Biden. „Vím, že se v mnohém neshodneme. Ale v zásadních otázkách zachování americké demokracie, obhajoby právního státu, vzájemného slušného a důstojného zacházení a respektu, zachování NATO a postavení se americkým protivníkům doufám a věřím, že najdeme společnou řeč,“ vzkázal voličům Haleyové.

Trump na své sociální síti Truth Social uvedl, že Haleyová utrpěla během superúterý drtivou porážku. Její voliče vyzval, aby se k němu připojili, svou kampaň označil za „nejlepší hnutí v dějinách našeho národa“. V příspěvku Trump mimo jiné také tvrdil, že sponzoři i mnozí voliči Haleyové pocházeli z řad „radikálních levicových demokratů“ a Bidena označil za „nepřítele, který ničí naši zemi“.

Volební superúterý v USA (zdroj: ČT24)

Haleyová se hlásila k vojenské podpoře Ukrajiny

Haleyová, která v Trumpově administrativě působila jako velvyslankyně USA při OSN, se v kampani prezentovala jako umírněnější varianta ve srovnání s exprezidentem a některými dalšími kandidáty. Měla blíže k tradičnější republikánské politice z doby před Trumpovou érou a jako jedna z mála kandidátů se hlásila k vojenské podpoře Ukrajiny, která čelí ruské invazi.

Zpočátku odmítala Trumpa otevřeně kritizovat, to se ale v posledních týdnech změnilo. Označila jej za „totálně vyšinutého“ a charakterizovala jeho působení jako „katastrofu“. Nedávno také prohlásila, že neví, zda by Trump během svého případného druhého mandátu ctil americkou ústavu.

Události, komentáře k výsledkům volebního superúterý v USA (zdroj: ČT24)

Podle agentury AP byla exguvernérka oblíbená obzvláště mezi umírněnými a vysokoškolsky vzdělanými voliči, kteří by mohli být pro Trumpa v souboji s Bidenem klíčoví. Haleyová v poslední době často prohlašovala, že bývalá hlava státu kvůli svému vystupování a kvůli četným skandálům nemá na vítězství v listopadu šanci.

Aktuální průzkumy jí ale nedávají za pravdu, neboť v hypotetickém duelu s Bidenem favorizují spíše Trumpa. Ten v noci na středu po nových vítězstvích v primárkách prohlásil, že Republikánská strana je za ním sjednocená.

Bývalý velvyslanec ČR v USA Michael Žantovský zmínil v pořadu Devadesátka výrok Haleyové, že si bude Trump muset její voliče zasloužit. „Bude tak muset připustit některá témata, zejména v zahraniční politice.“ Očekává, že až Trump získá dostatek nominačních hlasů, tak své postoje v některých oblastech změkčí.

Bývalý velvyslanec ČR v USA a europoslanec Alexandr Vondra (ODS) ve stejném pořadu uvedl, že v americké volební kampani rozhodují krátká, útočná sdělení a Trumpovo vystupování je pro republikány čitelnější než u Haleyové. Voliči republikánů nejsou podle něho „žádní velcí intelektuálové z východního pobřeží nebo herci ze západního pobřeží. Jsou to často lidé z venkova, které oslovuje jednoduché, silné řešení a rétorika. Haleyová je pro ně outsider.“ Ocenil však na ní zejména její předvídatelnost. 

90′ ČT24: Haleyová odstoupila z amerického prezidentského klání (zdroj: ČT24)