Trump se může účastnit primárek v Coloradu, rozhodl Nejvyšší soud USA

Americký exprezident Donald Trump se může zúčastnit republikánských primárek v Coloradu. Nejvyšší soud jednomyslně zvrátil rozhodnutí coloradského soudu, který Trumpa vyloučil kvůli útoku na Kapitol z 6. ledna 2021. Pouze Kongres může škrtnout kandidáty z hlasovacího lístku, nikoli jednotlivé státy, argumentuje nejvyšší soudní instance.

Coloradský soud na podzim rozhodl, že se Trump před třemi lety „podílel na vzpouře“, když dav jeho příznivců zaútočil na Kapitol, zatímco zákonodárci schvalovali zvolení Joea Bidena prezidentem. Coloradská justice se odvolala na sekci tři čtrnáctého dodatku americké ústavy, podle níž nemohou veřejné úřady zastávat lidé, kteří se podíleli na vzpouře proti Spojeným státům. Dodatek vznikl po občanské válce a měl zajistit, aby se o veřejný úřad nemohli hlásit zástupci Konfederace.

V americkém Nejvyšším soudu mají většinu konzervativní soudci, z nichž tři jmenoval během svého působení v Bílém domě právě Trump. V nynějším případu soud rozhodl jednomyslně a coloradský verdikt zvrátil.

Trump a jeho spojenci oslavují, liberální soudci mají výtky ke kolegům

„Dospěli jsme k závěru, že státy mohou diskvalifikovat osoby, které zastávají nebo se pokoušejí zastávat státní funkce. Státy však podle ústavy nemají pravomoc prosazovat sekci tři ve vztahu k federálním úřadům, zejména k tomu prezidentskému,“ stojí v rozhodnutí Nejvyššího soudu. Podle něj taková omezení může uplatňovat pouze Kongres.

„Velké vítězství pro Ameriku,“ napsal v reakci Trump. „V zásadě nemůžete někoho odstranit z volebního klání, protože se to líbí jeho oponentům,“ dodal Trump s tím, že věří, že verdikt pomůže sjednotit Spojené státy. Zároveň sepsul své politické soupeře a také žalobce, kteří stojí za dalšími soudy, jež Trumpa čekají.

Vývoj uvítala také řada vlivných republikánů. Šéf Sněmovny reprezentantů Mike Johnson řekl, že soud zabránil „stranickému útoku“ a „nedemokratickému chování“ některých států, a newyorská kongresmanka Elise Stefaniková hovořila o „vítězství pro americký lid“ a „extrémních demokratech“, kteří jsou ochotní rozcupovat ústavu, aby zabránili Američanům vykonávat jejich „ústavní právo hlasovat pro prezidenta Trumpa“.

Amerikanista Kozák o rozhodnutí amerického Nejvyššího soudu k Trumpově kandidatuře (zdroj: ČT24)

Právní expert a bývalý zaměstnanec ministerstva spravedlnosti Neal Katyal podotkl, že pro Trumpa jde o vítězství, neočišťuje ho ale od obvinění ze vzpoury, jak exprezident žádal.

Z primárek exprezidenta podobným způsobem jako Colorado vyřadily také Maine a Illinois, účinnost ale byla pozastavena, zatímco se čekalo na verdikt Nejvyššího soudu. Ačkoliv ten rozhodl jednomyslně, trojice liberálních soudců ve svém disentním prohlášení kritizovala konzervativní většinu, že porušila princip, podle něhož by měl soud své rozhodnutí formulovat co nejkonkrétněji ve vztahu k projednávanému případu.

Podle liberální menšiny měl soud pouze rozhodnout, zda státy mohou Trumpa odstranit z volebních listin na základě čtrnáctého dodatku ústavy. Konzervativní soudci však specifikovali, že toto právo přísluší Kongresu, což podle menšinového názoru „zavírá dveře dalším potenciálním způsobům vymáhání (čtrnáctého dodatku)“ na federální úrovni.

Amerikanista: Rozhodnutí je racionální

Nejvyšší soud rozhodl den před volebním superúterým, kdy se konají primárky v mnoha státech USA, včetně Colorada a Maine. Trump je favoritem republikánského hlasování a očekává se, že v prezidentských volbách se opět střetne s nynějším prezidentem Joem Bidenem.

Podle amerikanisty Kryštofa Kozáka z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy rozhodnutí Nejvyššího soudu dává smysl. „Argumentují v podstatě racionálně, že alternativa, že státy budou rozhodovat o tom, kdo bude kandidovat na federálního prezidenta, je chaotická a neudržitelná,“ řekl ČT24.

Agentura Reuters podotýká, že Nejvyšší soud USA rozhodl v této záležitosti rychle, na rozdíl od dalšího případu, v němž také figuruje Trump. Bývalý prezident se u vrcholné soudní instance snaží oddálit federální proces ohledně snahy zvrátit výsledek posledních prezidentských voleb. Argumentuje tím, že jako tehdejší prezident má imunitu. Podle zámořských médií začíná být nepravděpodobné, že verdikt v případu pokusu o ukradení voleb padne před listopadovým hlasováním.