Nikoliv božské právo králů. Odvolací soud naznačil skepsi k Trumpovu výkladu imunity

Studio ČT24: Trump u soudu kvůli snaze zvrátit výsledek voleb (zdroj: ČT24)

U federálního odvolacího soudu ve Washingtonu se probírala klíčová otázka spojená s obžalobami amerického exprezidenta Donalda Trumpa z nelegálních zásahů do posledních prezidentských voleb. Jeho právníci tvrdí, že v této souvislosti nemůže být stíhán, protože obvinění pramení ze skutků spojených s výkonem prezidentské funkce. Na soudní jednání dorazil exprezident osobně.

Soudní jednání podle deníku The New York Times (NYT) trvalo asi 75 minut. Dorazil na něj i Trump, jakkoli pro něj účast nebyla povinná, přímo na místě však s novináři nemluvil. Později učinil prohlášení, v němž znovu odmítl jakékoli provinění a uvedl, že obžaloby proti němu vytváří „velmi špatný precedens“.

Argumenty dvou stran vyslechla trojice soudkyň odvolacího soudu, které podle webu Politico silně naznačily, že Trumpův výklad prezidentské imunity rovněž odmítnou. Podle exprezidentových právníků Trumpovy snahy zablokovat potvrzení výsledků minulých prezidentských voleb spadalo pod jeho oficiální povinnosti, a obžaloba vycházejících z těchto skutečností je tudíž nepřípustná.

Podle jedné ze soudkyň „úřad prezidenta nedává doživotní průkazku ,dostaň mě z vězení‘ ani božské právo králů vyhnout se odpovědnosti“. „Myslím, že je paradoxní říkat, že jeho ústavní povinnost starat se o to, aby byly zákony pečlivě uplatňovány, mu umožňuje porušovat trestní právo,“ komentovala soudkyně Karen Hendersonová.

Trumpův obhájce John Sauer ale tvrdí, že pokud by byl odsouzen, spustí se lavina obžalob proti dalším exprezidentům. Tvrdí, že obžaloba by podle něj byla možná jen tehdy, pokud by byl daný prezident předtím uznán vinným na základě ústavní žaloby v Kongresu.

Kdy odvolací soud rozhodne, není jasné. Dal ale najevo, že hodlá postupovat rychle, a podle komentátorů by verdikt mohl padnout do dvou týdnů. Ať už bude jakýkoli, spor pravděpodobně bude muset nakonec rozřešit Nejvyšší soud USA.

Velká porota loni na návrh zvláštního vyšetřovatele Jacka Smithe rozhodla o obžalobě Trumpa z různých druhů zločinného spiknutí v návaznosti na jeho kampaň proti výsledkům prezidentských voleb roku 2020. Tehdejší prezident nikdy neuznal svou porážku a místo toho podkopával důvěru Američanů ve výsledky a tlačil na činitele na různých úrovních ve snaze zablokovat jejich potvrzení.

Podle jeho právníků je však loňská obžaloba nepřípustná, protože jde proti imunitě poskytované prezidentům USA v souvislosti s činy vykonanými během působení v Bílém domě. Tým prokurátora Smithe oponuje, že prezidenti nemají absolutní imunitu, a dodává, že skutky v jádru jejich obvinění jsou daleko za hranicemi oficiální činnosti hlavy státu. Spor pravděpodobně bude muset nakonec rozřešit Nejvyšší soud USA.

Zatímco tento a další argumenty Trumpových právníků prochází soudním systémem, příprava procesu o samotných obviněních je pozastavená. Začátek hlavní části soudu je stále naplánovaný na 4. března, není však jasné, zda tento termín bude možné dodržet.