TÉMA

Nejvyšší soud USA

Problémy Applu se kupí. V USA čelí žalobě, protestuje proti němu konkurence i vývojáři

Společnost Apple čelí další žalobě. Americké ministerstvo spravedlnosti a dalších patnáct států viní technologického giganta ze zneužití monopolního postavení na trhu s mobilními telefony. Apple se už proti žalobě ohradil. Podle agentury Bloomberg ale může firma čelit rozsáhlému vyšetřování i v Evropské unii (EU), které prověří, jak dodržuje nový zákon omezující moc velkých technologických firem. Proti praktikám společnosti protestují i další nadnárodní firmy – Meta, Microsoft, sociální síť X či Spotify.
22. 3. 2024|

Trump se může účastnit primárek v Coloradu, rozhodl Nejvyšší soud USA

Americký exprezident Donald Trump se může zúčastnit republikánských primárek v Coloradu. Nejvyšší soud jednomyslně zvrátil rozhodnutí coloradského soudu, který Trumpa vyloučil kvůli útoku na Kapitol z 6. ledna 2021. Pouze Kongres může škrtnout kandidáty z hlasovacího lístku, nikoli jednotlivé státy, argumentuje nejvyšší soudní instance.
4. 3. 2024Aktualizováno4. 3. 2024, 19:37|

Trump upřednostňuje zákaz potratů od šestnáctého týdne těhotenství, píše list

Americký exprezident Donald Trump, který se chce po čtyřech letech vrátit do Bílého domu, dává v rozhovorech s poradci a spojenci najevo, že by podpořil federální zákaz potratů od 16. týdne těhotenství. Uvádí to deník The New York Times s odvoláním na dva informované zdroje. Uvedená myšlenka představuje výrazně mírnější přístup oproti opatřením republikánů v řadě amerických států.
17. 2. 2024|

Nejvyšší soud USA se bude zabývat Trumpovou účastí v primárkách

Nejvyšší soud Spojených států v pátek pozdě večer středoevropského času oznámil, že bude rozhodovat o tom, zda může být exprezident Donald Trump vyloučen z některých letošních primárek před prezidentskými volbami. Konkrétně bude posuzovat Trumpovo odvolání proti verdiktu nejvyššího soudu státu Colorado, který ho diskvalifikoval z tamních primárek. Soud se tak přímo vloží do letošní prezidentské kampaně, poznamenala agentura AP.
6. 1. 2024Aktualizováno6. 1. 2024, 18:47|

Trump není způsobilý pro prezidentský úřad, rozhodl nejvyšší soud v Coloradu

Bývalý prezident Donald Trump není způsobilý znovu vykonávat svou někdejší funkci, rozhodl nejvyšší soud státu Colorado. Trumpa diskvalifikoval z hlasování v prezidentských primárkách v tomto státě. Informovaly o tom agentury AP a Reuters, podle nichž soud rozhodl s odvoláním na 14. dodatek americké ústavy kvůli exprezidentově podílu na násilnostech v sídle Kongresu 6. ledna 2021. Trumpovi právníci uvedli, že se proti diskvalifikaci odvolají k nejvyššímu soudu USA, který má v ústavních záležitostech poslední slovo.
20. 12. 2023Aktualizováno20. 12. 2023, 21:29|

Univerzity nemají při přijímacích zkouškách zvýhodňovat menšiny, rozhodl americký soud

Americký nejvyšší soud znemožnil americkým univerzitám organizovat přijímací zkoušky způsobem, který by zvýhodňoval studenty určitých etnických menšin, píší zpravodajské agentury. Čtvrteční rozhodnutí soudců se týká Harvardovy univerzity a Univerzity Severní Karolíny (UNC). Na rozsudek reagoval mimo jiné americký prezident Joe Biden, uvedl, že soud opustil precedens, a dodal, že v rozmanitosti univerzit je síla.
29. 6. 2023Aktualizováno29. 6. 2023, 20:37|

V Nebrasce a Jižní Karolíně nečekaně neprošly zákony na omezení potratů

Omezení potratů v hluboce konzervativních amerických státech Nebraska a Jižní Karolína velmi těsně neprošlo hlasováním v zákonodárných sborech. Američtí zastánci práva na potrat se tak ve čtvrtek dočkali velkého a nečekaného vítězství, napsal v pátek list The Guardian. Těsné výsledky také vypovídají o rostoucí výbušnosti tématu mezi členy Republikánské strany, která se tradičně stavěla proti potratům.
28. 4. 2023|

Nejvyšší soud USA dočasně ponechal v platnosti federální pravidla pro potratovou pilulku

Americký nejvyšší soud dočasně ponechal v platnosti federální pravidla pro používání potratové pilulky mifepriston. Nyní si dává čas na důkladnější zvážení dalších kroků. O zásah v případu potratové pilulky žádaly soud americká administrativa i výrobce léků. Reagovaly tak na rozhodnutí nižšího soudu, který prodej pilulky v podstatě zakázal.
14. 4. 2023|

Federální soudce z Texasu pozastavil registraci potratové pilulky. Z Washingtonu zní kritika

Americký federální soudce Matthew Kacsmaryk pozastavil platnost registrace potratové pilulky mifepristonu. Znamená to, že by se měla přestat prodávat. Ministerstvo spravedlnosti se chce proti rozhodnutí odvolat, může to učinit do sedmi dní, než verdikt nabude účinnosti.  Situaci komplikuje rozhodnutí jiného soudce, které je zcela opačné.
8. 4. 2023|

Nejvyšší soud USA nechal v platnosti Trumpovo nařízení umožňující snazší vracení migrantů

Americký nejvyšší soud ponechal v platnosti opatření o jednodušším vracení migrantů. Nařízení zavedl bývalý prezident Donald Trump, který ho hájil jako nástroj proti šíření covidu. Úřady dekret od března 2020 uplatnily zhruba u dvou a půl milionu případů. Republikáni rozhodnutí vítají, avšak Bidenova administrativa dál mluví o reformě migrační politiky.
28. 12. 2022|

Americká sněmovna schválila ochranu sňatků homosexuálů. Pomohly i hlasy republikánů

Americká Sněmovna reprezentantů schválila návrh zákona, jenž má na federální úrovni ochránit manželství lidí stejného pohlaví. Informovala o tom stanice CNN, podle níž tento krok pramení z obav demokratů, že by si sňatky homosexuálů v zemi mohl vzít na mušku nejvyšší soud, jenž nedávno svým rozsudkem umožnil zákonodárcům napříč Spojenými státy zakazovat potraty. Zda návrh zákona projde rovněž Senátem, není podle CNN v tuto chvíli jasné.
20. 7. 2022|

Europoslanci žádají po verdiktu Nejvyššího soudu USA rozšíření unijní listiny o právo na potrat

Do Listiny základních práv Evropské unie by mělo být zahrnuto právo na potrat, uvádí v usnesení přijatém na závěr plenárního zasedání Evropský parlament (EP). Návrh předložený zástupci čtyř frakcí včetně socialistů a liberálů ve čtvrtek EP přijal poměrem 324 hlasů ku 155.
7. 7. 2022|

V některých amerických státech se začaly zavírat potratové kliniky, protesty v ulicích pokračují

V amerických městech pokračují demonstrace proti rozhodnutí nejvyššího soudu. Ten zrušil právo amerických žen na přerušení těhotenství, dané verdiktem z roku 1973. Očekává se, že na základě toho asi polovina z padesáti amerických států zavede nová omezení nebo zákazy potratů. V některých státech už začaly zavírat potratové kliniky. Kromě protestů se konají i na některých místech menší setkání podporovatelů verdiktu.
25. 6. 2022Aktualizováno25. 6. 2022, 22:22|

Spojené státy řeší možný zákaz potratů. Naznačuje ho uniklý dokument

Soudci nejvyššího soudu USA podle uniklého návrhu většinového stanoviska hlasovali pro zrušení precedenčního rozsudku z roku 1973, kterým byly legalizovány potraty v celých Spojených státech, píše server Politico. Podle nejvyšší instance je návrh stanoviska autentický, nepředstavuje však verdikt ani konečnou pozici kteréhokoli ze soudců. Prezident Joe Biden slíbil, že v případě, že nejvyšší soud zvrátí verdikt legalizující interrupce, bude usilovat o uzákonění práva žen na potrat na federální úrovni.
3. 5. 2022Aktualizováno3. 5. 2022, 21:19|

Senát USA potvrdil nástup první Afroameričanky do nejvyššího soudu

Americký Senát ve čtvrtek schválil do nejvyššího soudu Ketanji Brownovou Jacksonovou, informovala agentura AP. Je první Afroameričankou, která kdy získala post u nejvyšší soudní instance USA. Kandidátku prezidenta Joea Bidena podpořilo 53 senátorů, proti se vyslovilo 47.
7. 4. 2022Aktualizováno7. 4. 2022, 21:42|

Americký nejvyšší soud umožnil federální žaloby na potratový zákon. Předpis samotný nezrušil

Americký nejvyšší soud v pátek ponechal v platnosti texaský potratový zákon, který zakazuje veškeré interrupce po zhruba šestém týdnu těhotenství. Rozhodl však, že potratové kliniky mohou o zablokování tohoto zákona požádat federální soudy. Odstranil tak jednu z hlavních právních kliček, kterou se předkladatelé zákona snažili normu „ochránit“ před případným zrušením kvůli nesouladu s americkou ústavou. Ohledně zákona se tak povede v příštích měsících řada dalších soudních sporů, poznamenávají americká média.
10. 12. 2021|

Nejvyšší soud USA naznačil, že by poskytovatelé potratů mohli napadnout texaský zákon

Konzervativní soudci nejvyššího soudu Spojených států naznačili, že by umožnili poskytovatelům potratů soudně napadnout přísný protipotratový zákon, který zavedl stát Texas. K tomu, zda předpis může napadnout vláda prezidenta Joea Bidena, ale konzervativní soudci byli skeptičtí. Klíčovým parametrem je unikátní podoba zákona, která jeho vymáhání skrze žaloby na poskytovatele potratů svěřuje do rukou soukromých osob.
1. 11. 2021|

Arizonské omezení možností volby je dle nejvyššího soudu v pořádku. Dopadne na menšiny, varují kritici

Americký nejvyšší soud rozhodl, že omezení hlasování, která prosadili republikáni v Arizoně, neporušují zákon o volebním právu z roku 1965. Podle amerických médií tím usnadnil i dalším státům přijímání podobných opatření, která podle demokratů a řady nevládních organizací nepoměrně více zasahují příslušníky etnických menšin. Republikáni argumentují tím, že je potřeba zasáhnout proti případným volebním podvodům, které jsou však podle expertů v USA velice vzácné.
2. 7. 2021|

Newyorská prokuratura už má Trumpovy finanční záznamy

Úřad manhattanského prokurátora Cyruse Vance se dostal k finančním záznamům bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa poté, co mnohaměsíční soudní tahanice kolem žádosti o tyto dokumenty v pondělí ukončil Nejvyšší soud USA. Americkým médiím to potvrdil mluvčí státního zástupce Danny Frost. Podle informací televize CNN úřad obdržel miliony stránek záznamů.
25. 2. 2021Aktualizováno25. 2. 2021, 18:29|

Nejvyšší soud USA otevřel prokuratuře cestu k Trumpovým daňovým přiznáním

Americký nejvyšší soud odmítl zablokovat rozhodnutí nižších soudů, podle nichž účetní Donalda Trumpa musí předat exprezidentovy finanční záznamy v rámci vyšetřování vedeného prokuraturou v New Yorku. Verdikt by mohl definitivně ukončit mnohaměsíční bitvu o citlivé dokumenty. Podle agentury Reuters nejvyšší soud manhattanskému prokurátorovi Cyrusi Vanceovi otevřel cestu k Trumpovým daňovým přiznáním a dalším záznamům.
22. 2. 2021|

Biden se do Bílého domu dostal skrze koronavirus a rasové nepokoje. Po třech dekádách od prvního pokusu

Do politiky vstoupil během éry prezidenta Richarda Nixona, v Senátu poprvé usedl v roce 1973 jako třicetiletý vdovec. O prezidentský úřad se poprvé ucházel na sklonku 80. let. Do Bílého domu se o dvacet let později dostal jako viceprezident, nyní mu bude šéfovat z oválné pracovny. Joe Biden zažil kostrbatý vstup do demokratických primárek, chytil ale druhý dech a jeho centristický přístup nakonec oslovil rekordní množství Američanů.
15. 12. 2020|

Nacistům prodávali levně pod tlakem, tvrdí potomci Židů a usilují o poklad Welfů za 5,5 miliardy

U Nejvyššího soudu v USA se vede spor o umělecká díla údajně ukradená nacisty. Potomci židovských rodin usilují o restituci takzvaného pokladu Welfů – středověkých památek v přepočtu za víc než pět a půl miliardy korun. Německá muzea se jich vzdát nehodlají, podle nich je stát v době Třetí říše řádně koupil.
9. 12. 2020|

Americký Nejvyšší soud zamítl stížnost pensylvánských republikánů kvůli volbám

Americký Nejvyšší soud odmítl žádost republikánů z Pensylvánie a nezablokoval potvrzení tamních volebních výsledků. Po úterku mají americké státy za určitých podmínek zaručeno, že jejich volební výsledky nemůže Kongres v další fázi procesu nepřímé volby amerického prezidenta zpochybnit. Garantují to federální zákony z 19. století, podle nichž počátek právní ochrany pro reportované výsledky letos připadá na 8. prosince.
8. 12. 2020Aktualizováno8. 12. 2020, 23:58|

Prokuratura má právo na Trumpovy finanční záznamy, rozhodl americký nejvyšší soud

Nejvyšší soud Spojených států rozhodl, že newyorská prokuratura má právo dostat finanční záznamy prezidenta Donalda Trumpa včetně daňových přiznání. Kongresu toto právo zatím nepřiznal a případ vrátil soudu nižší instance. Verdikt v ostře sledovaném sporu soudci vynesli v době kampaně před listopadovými prezidentskými volbami. Pro to, aby soud vyhověl žádosti prokuratury, hlasovalo sedm soudců. Proti byli pouze dva. Trump, který usiluje o znovuzvolení, se v reakci na rozsudek označil za oběť politického pronásledování.
9. 7. 2020Aktualizováno9. 7. 2020, 18:45|