Trump není způsobilý pro prezidentský úřad, rozhodl nejvyšší soud v Coloradu

Bývalý prezident Donald Trump není způsobilý znovu vykonávat svou někdejší funkci, rozhodl nejvyšší soud státu Colorado. Trumpa diskvalifikoval z hlasování v prezidentských primárkách v tomto státě. Informovaly o tom agentury AP a Reuters, podle nichž soud rozhodl s odvoláním na 14. dodatek americké ústavy kvůli exprezidentově podílu na násilnostech v sídle Kongresu 6. ledna 2021. Trumpovi právníci uvedli, že se proti diskvalifikaci odvolají k nejvyššímu soudu USA, který má v ústavních záležitostech poslední slovo.

Rozhodnutí nejvyššího soudu v Coloradu činí z Trumpa prvního prezidentského kandidáta v historii Spojených států, který je považován za nezpůsobilého ucházet se o Bílý dům podle zřídka používaného ustanovení americké ústavy, které zakazuje zastávat úřad činitelům, kteří se zapojili do „povstání nebo vzpoury“, napsal Reuters.

„Je to naprosto zásadní, protože se ještě nikdy nic podobného v amerických dějinách neodehrálo, tedy aby se zkoumalo, jestli se kandidát na prezidenta vůbec může kvalifikovat,“ komentoval rozhodnutí coloradského soudu zpravodaj ČT v USA Bohumil Vostal.

Soudci rozhodli v Trumpův neprospěch poměrem čtyři ku třem. „K těmto závěrům nedocházíme lehkovážně. Jsme si vědomi rozsahu a závažnosti otázek, které jsou před námi,“ uvedli ve zdůvodnění s tím, že mají povinnost dodržovat zákon a nenechávat se ovlivnit veřejným míněním.

Verdikt by mohl ovlivnit volby v příštím roce

Rozhodnutí se podle Reuters vztahuje pouze na nacházející republikánské primárky ve státě Colorado, ale verdikt by mohl ovlivnit i Trumpův status pro prezidentské volby v listopadu 2024. Coloradský nejvyšší soud dále uvedl, že odkládá účinnost svého rozhodnutí nejméně do 4. ledna 2024, aby umožnil odvolání.

„Trumpovi v zásadě nejde o Colorado, tam stejně nezíská žádného volitele,“ konstatoval ústavní právník Ondřej Preuss z Právnické fakulty UK v narážce na skutečnost, že v Coloradu mají politickou převahu demokraté. „Ale jde mu o to, aby se to rozhodnutí nepřelilo do dalších států, do těch takzvaných swing states (státy, v kterých je podpora demokratů a republikánů vyrovnanější – pozn. red.), protože těch řízení běží několik.“

Pokusy odstranit Trumpa z primárek už neuspěly v Michiganu, Minnesotě a New Hampshiru, upozornila BBC. „Některá (řízení) už byla ukončena pro navrhovatele neúspěšně, ale některá běží. A zejména pokud by nejvyšší soud zaujal toto stanovisko, tak by to skutečně mohlo ohrozit jeho kandidaturu nejen v primárkách, ale vůbec v samotných volbách,“ dodal Preuss.

90' ČT24: Podle soudu v Coloradu není Trump způsobilý pro prezidentský úřad (zdroj: ČT24)

Rozhodnutím se zřejmě bude zabývat americký nejvyšší soud

Soud se opírá o čtrnáctý dodatek americké ústavy, který zakazuje zastávání „jakékoli funkce, civilní nebo vojenské“ komukoli, kdo dříve odpřisáhl věrnost ústavě a následně se dopustil „povstání nebo vzpoury proti témuž, nebo poskytl pomoc a útěchu nepřátelům“ ústavy.

Uplatňování této normy je poměrně neprobádanou otázkou a do věci se podle médií zřejmě vloží nejvyšší soud USA. „Nejvyšší soud Colorada dnes večer vydal zcela chybné rozhodnutí a my rychle podáme odvolání k nejvyššímu soudu Spojených států a souběžnou žádost o pozastavení tohoto hluboce nedemokratického rozhodnutí,“ oznámil v úterý večer mluvčí Trumpova štábu Steven Cheung.

V americkém nejvyšším soudu mají většinu konzervativní soudci, z nichž některé jmenoval během svého působení v Bílém domě právě Trump, podotkl Reuters.

Podle autorů žalob lze za podporování vzpoury považovat Trumpovo jednání ve dnech a týdnech před 6. lednem 2021, kdy dav jeho příznivců narušil schvalování výsledků prezidentských voleb v Kongresu. Trump předtím odmítl uznat svou porážku a místo toho stoupence burcoval výmysly o rozsáhlých podvodech při hlasování. Pokračoval v tom i na mítinku u Bílého domu bezprostředně před útokem na Kapitol. Během násilností zemřelo několik lidí.

Verdikt coloradského nejvyššího soudu zvrátil dřívější rozhodnutí tamního soudu nižší instance, který sice také shledal, že se Trump „zapojil do vzpoury“ podněcováním svých příznivců k násilí, ale nediskvalifikoval ho z primárek. Žalobu podala skupina Citizens for Responsibility and Ethics in Washington (CREW) jménem voličů v Coloradu.

Primárky Republikánské strany určí jejího kandidáta pro prezidentské volby v listopadu 2024. Trump, který vedl USA mezi lety 2017 a 2021, chce příští rok na podzim usilovat o znovuzvolení a je aktuálně jasným favoritem na zisk nominace republikánů.

Za Trumpem stojí jeho republikánští rivalové, upozornil amerikanista

„Je to zajímavý milník, který vygeneruje spoustu novinových titulků a právních analýz,“ řekl amerikanista Kryštof Kozák, který však zároveň rovněž upozornil, že rozhodnutí soudu se vztahuje pouze na primárky v Coloradu. „Z hlediska dopadů na prezidentskou kampaň by mělo reálnou váhu pouze případné rozhodnutí federálního nejvyššího soudu,“ dodal expert z Fakulty sociálních věd UK.

Čtrnáctý dodatek americké ústavy, na který se soud odvolává, byl přijatý po občanské válce. „Coloradský nejvyšší soud rozhodl, že stejně jako bývalí vůdci Konfederace se nemohli ucházet o veřejné úřady, tak ani Donald Trump se nemůže ucházet o veřejný úřad,“ připomněl Kozák. Odvolání Trumpových právníků se podle něj dalo předpokládat. „Jeho pozice jako oběti justičních machinací se tím pouze posílila,“ řekl. „Pokud nejvyšší soud rozhodne v Trumpův prospěch (...), tak to může Trumpovi naopak velmi pomoci.“

Amerikanista Kozák komentuje rozhodnutí nejvyššího soudu státu Colorado o kandidatuře Donalda Trumpa (zdroj: ČT24)

Za Trumpa se postavila republikánská strana, která verdikt využívá pro kampaň. Výrok soudu je podle ní nelegitimní a důkazem „právního spiknutí“ proti exprezidentovi, řekl Kozák. Republikáni, kteří se ucházejí o post kandidáta strany na prezidenta, uvedli, že Trumpa chtějí porazit díky hlasům voličů a tento způsob neuznávají. „Někteří z nich dokonce pohrozili, že se z coloradských primárek na protest stáhnou,“ poznamenal amerikanista. „Pokud ho jeho republikánští rivalové v tomto podporují, nemusí to způsobit až tak velkou bouři. Způsobuje to teď akorát bouři mediální.“

„Pořád platí, že on je jednoznačným favoritem (republikánských primárek), a je klidně možné, že toto rozhodnutí coloradského soudu ho naopak posílí,“ dodal amerikanista Jakub Lepš u University of New York in Prague.

„Doposud se ukazovalo, že kdykoliv byl Donald Trump obviněn, jako první exprezident v amerických dějinách, ať už to bylo ilegální přechovávání dokumentů, nebo pokus zvrátit výsledek posledních prezidentských voleb, tak mu pokaždé skokově narostla podpora u republikánských voličů, pokaždé si finančně polepšil a také tím zůstal středobodem zájmu v americké politice. A nyní se nedá podle řady pozorovatelů čekat nic jiného než to, že co se odehrává, Trumpovi jenom pomůže, co se týče jeho naprosté dominance v průzkumech,“ dodal zpravodaj ČT Vostal.

Biden nechtěl soudní verdikt komentovat

V prezidentských volbách se zřejmě opět setkají Trump se současným prezidentem Joem Bidenem. „Vypadá to, že to bude velmi těsný souboj. Uvidíme poměrně nechutnou, špinavou, negativní kampaň,“ očekává Kozák.

Sám Biden uvedl, že je zcela zjevné, že Trump podporoval povstání. Reagoval tak na otázky médií ohledně verdiktu coloradského soudu. Samotné rozhodnutí soudu ale komentovat nechtěl.

„Nebudu komentovat soudní případ... záleží na soudu,“ odpověděl prezident, když na něj reportérka vykřikla dotaz při jeho návštěvě státu Wisconsin. Agentura AP poznamenala, že jakkoli Biden svého možného soupeře v nadcházejících volbách označuje za hrozbu pro americkou demokracii, k jeho soudním kauzám se vyjadřuje opatrně. Procesy kolem otázky, zda by měl být Trump na základě jisté pasáže ústavy diskvalifikován z veřejných funkcí, zřejmě nebudou výjimkou.

Na následný dotaz, zda je Trump „účastníkem povstání“, Biden uvedl, že je to „zcela zřejmé“. „Jestli se na to vztahuje 14. dodatek (ústavy), tohle rozhodnutí necháme na soudu. Ale rozhodně podporoval povstání. O tom není pochyb,“ řekl.