TÉMA

Tennessee

Elvisova vnučka chce zastavit prodej Gracelandu. Sídlo krále rokenrolu se draží kvůli údajným dluhům

Soud zablokoval dražbu sídla Graceland v Memphisu, kde Elvis Presley prožil velkou část života a kde také zemřel. Žalobu kvůli zastavení prodeje podala zpěvákova vnučka, herečka Riley Keoughová. Do prodeje se dům dostal jako zástava za údajně nesplacenou půjčku Rileyiny matky Lisy Marie Presleyové.
22. 5. 2024Aktualizováno22. 5. 2024, 17:38|

Michigan se vzpamatovává z trojice tornád. Varování platí i v dalších amerických státech

Obyvatelé amerického státu Michigan pokračují v odstraňování škod poté, co oblast zasáhla tři tornáda. V několika městech poničila desítky domů. Víc než desítka lidí utrpěla zranění, tisíce domácností zůstaly bez proudu. Přívalové deště, silné krupobití a ničivá tornáda zasáhly v předchozích dnech i další části Spojených států. Dva mrtvé si vyžádaly v Tennessee a jednu oběť v Severní Karolíně. Meteorologové varují, že vlna nebezpečných bouří by mohla ve čtvrtek projít některými částmi jihu USA.
9. 5. 2024Aktualizováno9. 5. 2024, 12:14|

Americký stát Tennessee zakázal chemtrails. Přestože neexistují

Zakázat něco, co neexistuje? Přesně o to se snaží zákonodárci v americkém státě Tennessee, když uzákonili, že se tam nesmí provádět pokusy o ovlivňování klimatu pomocí chemických látek.
7. 4. 2024|

Trump během superúterý triumfoval

Americký exprezident Donald Trump zřejmě míří za jasným vítězstvím v souboji o republikánskou nominaci do listopadových prezidentských voleb. Během takzvaného superúterý, v němž republikáni rozhodují o svém kandidátovi celkem v patnácti státech, podle dosavadních výsledků vyhrál ve čtrnácti včetně Kalifornie, Texasu či Severní Karolíny. Jeho protikandidátka Nikki Haleyová získala důvěru ve Vermontu. V průběhu dne pak oznámila, že souboj o Bílý dům vzdává.
6. 3. 2024Aktualizováno6. 3. 2024, 23:33|

Bidenovi vyneslo superúterý nominaci v patnácti státech, na Samoi prohrál

Americký prezident Joe Biden podle očekávání s přehledem zvítězil v souboji o demokratickou nominaci během takzvaného superúterý. To přineslo rozuzlení demokratické nominace pro listopadové prezidentské volby v dalších patnácti státech a v Americké Samoi. Toto území je jediné, kde nyní utrpěl porážku.
6. 3. 2024Aktualizováno6. 3. 2024, 19:51|

Mráz si ve Spojených státech vyžádal desítky obětí

Více než 80 lidí za uplynulý týden zahynulo v důsledku prudkých mrazů, které zasáhly velkou část území Spojených států. Uvedl to server CBS News s odvoláním na úřady. Teploty hluboko pod nulou, sněžení a namrzlé silnice způsobily dopravní nehody, narušily leteckou dopravu a uzavřely školy. Mrazivé počasí pociťují miliony Američanů i tento víkend.
21. 1. 2024|

Tornáda a bouře zabily v Tennessee šest lidí a další desítky zranily

Nejméně šest mrtvých a více než dvacet zraněných si v sobotu vyžádaly silné bouře a tornáda v americkém státě Tennessee. Mezi mrtvými je i nejméně jedno dítě, informuje agentura AP. Více než osmdesát tisíc lidí je podle agentury Reuters bez elektřiny.
10. 12. 2023|

Stěrače stírají díky makléřce z Alabamy. Inspirovala ji jízda tramvají

Mrazivá cesta tramvají zasněženým New Yorkem stála před 120 lety za vynálezem zařízení, které se stalo nedílnou součástí dopravních prostředků a dodnes řidičům umožňuje bezproblémovou jízdu navzdory silnému dešti či vánici. Nápad na výrobu stěrače dostala v lednu 1903 Američanka Mary Andersonová, a i když se její vynález později rozšířil po celém světě, ona sama na patentu nevydělala ani cent. Stejně jako řada dalších vynálezců totiž trochu předběhla dobu – a objevila zařízení, které svět ještě tak úplně nepotřeboval.
18. 6. 2023|

Sonický třesk rozechvěl Washington. Vyvolala ho stíhačka pronásledující cessnu

Nad americkým Washingtonem se v neděli odpoledne ozvala rána tak silná, že spustila alarmy zaparkovaných aut. Hluk způsobil sonický třesk, když stíhačka F-16 pronásledující letoun odchýlený ze své trasy překonala rychlost zvuku.
5. 6. 2023|

Vědci zlepšili magnetickou rezonanci. Snímek mozku je teď 64milionkrát ostřejší

Vědci ještě nikdy neviděli myší mozek v takovém detailu jako teď. Týmy z amerických univerzit využily vylepšenou metodu magnetické rezonance, kterou upravovaly téměř čtyřicet let. Oproti stávajícímu zobrazení jsou snímky ostřejší v násobku 64 milionů.
18. 4. 2023|

Počet obětí střelby v bance v Louisville stoupl na pět

Zaměstnanec banky v Louisville v americkém Kentucky zastřelil pět kolegů. Počet obětí pondělního útoku stoupl ze čtyř na pět poté, co zraněním podlehla sedmapadesátiletá žena, oznámily tiskové agentury. Policie pachatele zastřelila.
11. 4. 2023|

Počet obětí tornád na jihu a středozápadě USA se blíží třiceti

Počet obětí po sérii tornád na jihu a středozápadě Spojených států stoupl na nejméně 29. Desítky dalších lidí utrpěly zranění. Bouřlivé počasí způsobilo i značné škody na majetku.
2. 4. 2023Aktualizováno2. 4. 2023, 22:10|

Středozápad a jih USA zasáhla tornáda a bouře, šest států hlásí mrtvé

Tornáda ve Spojených státech za poslední den zabila nejméně 18 lidí a způsobila značné škody na majetku. Bouřlivé počasí se projevovalo napříč většinou amerického jihu a středozápadu, nejméně v sedmi státech se však podle agentury AP vytvořila tornáda, kterých mohly být desítky. Oběti hlásí státy Arkansas, Indiana, Alabama, Illinois a Mississippi a Tennessee.
1. 4. 2023Aktualizováno1. 4. 2023, 20:18|

Při srážce armádních vrtulníků v Kentucky zahynulo devět vojáků

V americkém státě Kentucky se v noci na čtvrtek srazily dva vrtulníky americké armády. Nehodu nepřežilo devět vojáků. Informaci o havárii na Twitteru potvrdil armádní oddíl, k němuž vrtulníky patřily, přičemž oznámil „několik ztrát“. Předtím však nebylo jasné, zda se jedná o zraněné či mrtvé, napsala agentura AP.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 16:47|

Na americké Mississippi udeřilo v noci tornádo a bouře. Zemřely desítky lidí

Nejméně dvacet šest lidí zemřelo a další desítky utrpěly zranění v jihoamerickém Mississippi, které v noci na sobotu zasáhlo tornádo a série bouří. O nové bilanci informovala agentura AP s odvoláním na tamní úřady. Desítky dalších lidí utrpěly zranění. Škody jsou hlášeny z pásu území o délce až 160 kilometrů. V oblasti probíhají záchranné práce, pod troskami domů dál zůstávají uvězněni lidé. Desítky tisíc domácností jsou bez elektrického proudu.
25. 3. 2023Aktualizováno25. 3. 2023, 22:34|
Doporučujeme

V Tennessee se šíří nepříjemná houba. Živí se výpary z whiskey

Kam pronikne plíseň Baudoinia, ztrácejí domy, auta i rostliny barvu. Vše pokrývá monotónní černá. Lidé v USA zatím proti jejímu šíření bojují marně – přestože zastavit ji by bylo snadné.
7. 3. 2023|

Část USA zasáhly silné bouře, zemřelo nejméně deset lidí

Jižní část Spojených států zasáhly v pátek bouře, tornáda a silné srážky. Úřady ve státech Alabama, Kentucky, Tennessee, Mississippi a Arkansas hlásí nejméně deset mrtvých. Velké problémy způsobily popadané stromy. Bez proudu byl v noci na sobotu zhruba milion odběratelů.
4. 3. 2023|

USA se potýkají s extrémním počasím. Část země čekají vánice, v Texasu je mimořádné vedro

Spojené státy se v různých částech země potýkají s extrémním počasím. V běžně slunné Kalifornii meteorologové hlásí možnost sněžení, zatímco v Texasu na jihu země naměřili až 35 stupňů Celsia.
23. 2. 2023Aktualizováno23. 2. 2023, 19:33|

Současné systémy jsou podobné spíše papouškům než myslícím bytostem, říká šéfka programu umělých inteligencí v Bílém domě

V rozhovoru pro Českou televizi pochválila bývalá vedoucí amerického prezidentského programu umělých inteligencí to, jak dobře Evropská unie dokáže kontrolovat tyto systémy. Je podle ní ale současně příliš opatrná a nedostatečně kreativní.
7. 12. 2022|

Referenda: Tři americké státy ochrání právo na potrat, dva povolí rekreační užívání marihuany

Obyvatelé amerických států Kalifornie, Vermont a Michigan si v referendech odhlasovali zakotvení práva na potrat do svých ústav. V Kentucky, které je považováno za republikánskou baštu, stále podle projekcí není jasné, zda se tuto iniciativu podařilo prosadit. V Montaně rozhodují o trestech pro lékaře za provedení potratu. Voliči v Marylandu a Missouri si v referendu odsouhlasili rekreační užívání marihuany a v několika státech také definitivní konec otroctví, které tam dosud bylo povoleno jako trest za zločin.
9. 11. 2022|

Před 40 lety skončila výstava, která navždy změnila svět. Představila kouli, kostku a vizi konce civilizace

Roku 1982 ukousl Ozzy Osbourne hlavičku netopýrovi, ABBA vydala svůj poslední singl Under Attack a v Československu se v čele hitparád projížděl Poslední kovboj Michala Tučného. Na druhé straně planety, v nenápadném americkém městě Knoxville, se ale mezitím psaly dějiny.
31. 10. 2022|

Zachraňte Stevie. Šimpanzí máma mládě zavrhla, lidé se mu snaží pomoci

Záchrana živočišného druhu vyžaduje spoustu obětí. A někdy i objetí - jako v případě pokusu o výchovu Stevie, opuštěného šimpanzího mláděte v zoo v americkém městě Knoxville.
21. 10. 2022|

Při střelbě do davu ve Filadelfii zemřeli tři lidé. Mrtví jsou i po incidentu v Tennessee

Tři oběti na životě a nejméně dvanáct raněných si v sobotu v noci vyžádala střelba několika osob do davu lidí v jedné z nejoblíbenějších zábavních čtvrtí v centru Filadelfie na severovýchodě Spojených států. Ke střelbě pak v neděli došlo také ve městě Chattanooga v americkém státě Tennessee. I tam zemřeli tři lidé a čtrnáct osob utrpělo zranění. Ani v jednom z případů nebyl nikdo zatčen.
5. 6. 2022Aktualizováno5. 6. 2022, 21:48|

V Kentucky po tornádech dohledali všechny pohřešované, obětí je téměř osmdesát

V americkém státě Kentucky už dohledali všechny lidi pohřešované po tornádech, která tento stát a několik dalších zasáhla minulý týden. Oznámil to kentucký guvernér Andy Beshear. Obětí je téměř osmdesát.
19. 12. 2021|